VÄGRA VARA VARUMÄRKE!

060104_hiv_virus_02Wiveka Roth arbetar inom världens snabbast växande industri, nämligen turismnäringen. Hennes jobb går ut på att rekrytera lämpligt folk till utlandet. I Metro den 17/1 intervjuas hon om denna grannlaga uppgift. Det är viktigt, menar hon, att man delar företagets (Fritidsresors) värderingar. Skolbetygen spelar mindre roll.

Wiveka Roth uppmanar de sökande att fundera över sitt personliga varumärke och jämföra om det stämmer med företagets varumärke. Då kan man få en mer varaktig relation. Hon säger:

”Vi vill ha trofasta, ärliga, öppna, trygga ungdomar som är trygga i sitt varumärke.”

Tack som fan, Wiveka! Det känns tryggt att du är så öppen och ärlig. Det måste ju vara tack vare ditt varumärke, det vill säga Fritidsresors varumärke.

Om vi bara är Fritidsresors varumärke gör det ingenting om vi suger ut befolkningen i de länder dit vi skeppar turisterna, om vi berövar dem deras självständighet och gör dem beroende av världens snabbast växande näring. Varumärket ”Fet buk med plånbok” kan då dränera risodlingarna i Balis inland med sina långa sköna dagliga duschar nere i turistanläggningen vid kusten. ”Fet buk med plånbok” kan också knulla den inhemska befolkningens kvinnor, pojkar och flickor. Ja, det går bra i röven med. Den inhemska befolkningens varumärke heter nämligen ”Turist-näring”. Det är vad det starkare varumärket ”Fet buk med plånbok” fritt kan glufsa i sig av. Precis som företagen kan begära av sina anställda att de ska synka sina personliga varumärken med företagets. På samma sätt som rika länder kan stövla in på de fattigas domäner, definiera dem, pracka på dem sina värderingar, installera artificiella regimer och kräva att de internaliserar det system som överensstämmer med det starkare varumärket.

I det lilla är Fritidsresors Wiveka Roth en lakej i detta plundringståg. Jag tror dock inte att hon begriper riktigt vad hon säger, lika lite som ett HIV-virus är medvetet om skadan det ställer till med. Wiveka Roth gör bara sitt jobb. Det gör HIV också.

17 reaktioner på ”VÄGRA VARA VARUMÄRKE!

  1. Hej Unni

    Och till syvende och sist handlar tyvärr inte ditt namngivna varumärkesbasunerande varken om Gott eller Ont utan om Medvetenhet kontra Aningslöshet.

  2. Att låta sig reduceras till ett varumärke känns lite ovärdigt men stolthet och kritiskt tänkande är inga bra kuggar i maskineriet.

  3. Jag är utled på att vara ett vandrande varumärke för det ska man vara i min generation. Man ska vara felfri och kroniskt trist, inte konstigt att jag sällan lämnar sängen och vägrar delta i det ständigt pågående tokeriet.

  4. Jag vägrade med tiden i allt högre grad vara varumärke inom det företag jag lönehorade under i åratal. Och vad skedde? Jo, till slut – När jag verkligen tvärnitade totalt gentemot de plattityda och tomma värderingskonceptet och det ”positiva tänkandet” som skulle vaccinera de anställda mot tvivel och kritik så reagerade de ”ansvariga” med gråt och förtvivlan. Och fem år efter mitt avslut där är de fortfarande livrädda för mig. Skevt?

    1. Sanningen är alltid skrämmande, Johan. Och ett bra sätt att göra sig impopulär på är att ha rätt. Skönt att du slapp ur den där kokongen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.