UNGDOMSSLAVAR

imagesDet är så skönt. Jag hittar alltid nåt att bli förbannad på. Visst är det bra? Så att ni vet var ni har mig. Jag är arg. Punkt. Just nu lackar jag satan över hur det schackras med de unga. Vi har skapat ett system med en stor och inbyggd arbetslöshet. Ändå ojar vi oss över att det finns människor utan jobb. Särskilt när unga går utan jobb, för det vet man ju vad DE gör när de inte vistas på en arbetsplats. De ligger bara och lökar. Kanske rentav knarkar och begår brott.

De nya moderaterna kom i sin förklädnad och tutade om arbetslinjen. Men sossarna var inte bättre på sin tid. På 80-talet gick de ut med sin slogan ”Frihet är att ha ett arbete”. Känner ni igen tonen? Arbeit macht frei, ja.

Det är arbetet i sig som hyllas. Så viktigt att ingå i den fina gemenskapen. Att svettas på Donken, eller sitta på ett telemarketingkontor där nummer blir uppringda automatiskt och du måste ofreda en massa irriterade människor med erbjudanden om allt från strumpor till teleabbonemang. Bli illa behandlad av såväl kunder som arbetsgivare. Att aldrig våga höja din röst för att du aldrig är fast anställd.

Nästan 30 procent av de unga är arbetslösa, och denna arbetslöshet framställs som en mardröm. Men mardrömmen består ju i att bli förnedrad av myndigheter. Att behöva sitta framför en av de jobbcoacher som kostat 1,2 miljarder i allmänna medel, en coach som säger till en ung arbetssökande: ”Okej – hur har du tänkt sälja in dig själv?” Hade de arbetslösa haft råd med jobb och bostad utan att nagelfaras av myndigheter skulle de inte betrakta sin situation som hemsk. Alternativet är ju att bli förödmjukad av nyckfulla arbetsgivare som får bidrag för att de unga ska sköta skitjobb. De får alltså betalt för att människor jobbar åt dem.

Och de ungas skräck att hamna i klorna hos godtyckliga myndigheter gör att de tiger och knyter näven i fickan. De fungerar som lönenedpressare. Att kräva skälig lön för sitt arbete medför bara att de åker ännu längre ut i marginalen. Och så är fältet fritt för att sänka ersättningen ytterligare. Det talas om lärlingslöner och att de unga inte ska ha samma rättigheter som de anställda, fastän de utför samma sysslor. Huvudsaken är ju att man blir välsignad med förmånen att få befinna sig på en arbetsplats.

Men om nu arbete är så meningsfullt i sig, låt oss utföra följande tankeexperiment: Säg att alla som heter Larsson i efternamn plötsligt inte behöver jobba längre. De får fortfarande pengar som räcker till hyran och maten. Men de har inget formellt arbete att gå till. Vad skulle hända?

Det som förmodligen skulle hända är att alla som inte heter Larsson i efternamn skulle bli skitsura för att DE behövde gå till jobbet varje dag. Varför kunde inte de få vara lediga hela dagarna och jäsa surdegslimpor, måla om, rota i trädgårdslanden, ägna sig åt hobbies, läsa, filosofera, promenera etc?

Det är en lögn att själva lönearbetet är en välsignelse. Men nu har den lögnen frätts in i våra medvetanden så till den unkna grad att vi inbillar oss att människor ligger och stirrar i taket, knarkar eller deppar ner sig bara för att de inte får traska iväg till ett kneg. För de flesta handlar det bara om mat och hyra. Men de som talar om arbete som en väg till självförverkligande är de som får åtnjuta privilegiet att få betalt för hobbybetonade arbeten, eller de som kan viga sitt liv åt ett kall (som de också får bra betalt för).

Om vi inte passar oss kommer välfärdssystemet att ersättas av välgörenhet. Precis som det var innan arbetarrörelsen slog rot och började sprida tankar om bastrygghet för alla. Då kan vi kanske få se en åldrad Blondinbella stå på ett torg och dela ut förnödenheter till generationskamrater som inte lyckades bli entreprenööörer.

Tacka fan för att unga människor söker till Idol, Big fucking Brother och whatever. Allt är väl bättre än att klösa på väggarna som omgärdar de generationer som drog högsta vinsten medan välfärdsstaten byggdes.

Den välfärdsstat som nu håller på att raseras av dem som tjänade mest på den.

Akta er för att snacka med mig om att de unga är bortskämda. Var jävligt glada att de inte kommer med baseballträn och slår sönder era fina fasader.

26 reaktioner på ”UNGDOMSSLAVAR

 1. Vet Ni hur många företag det finns i Sverige?
  Jo det finns 936.000 företag med mindre än 50 anställda
  och till det kommer det till alla enmansföretag och med få anställda.
  Det behövs bara att alla företag anställer 1 person, så är
  arbetslöshetsfrågan löst.
  Varför gör de inte det då? bra fråga, det kan man undra.
  Tror att det beror på att vi lever i ett kontrollsamhälle
  som kan liknas vid diktatur, typ öststatsmodell, Vi har det inte
  så mycket bättre än i Libyen, Fredrik Reinfeldt kan liknas vid
  kadaffi
  För att en arbetslös ska få jobb så krävs det en massa skolor hit och dit, även om det rör sig om okvalificerad arbetskraft. Och sedan sitter det nån jävla arbetsförmedlare och bestämmer i vilken ordning
  det ska ske. Om den arbetslöse inte är kvalificerad så hamnar han i ett annat fack. T ex A-Kassa eller i värsta fall Socialbidragstagare.
  Och har den arbetslöse hamnat där så får han det ännu svårare att ta sig ur det hela.
  Hela jävla samhället är fel konstruerat och det är politikernas fel
  att det har blivit så. Det allra enklaste vore väl att skära halsen av de borgerliga politikerna och ta av dem pengarna och dela ut till folket. Precis som de gjorde med Tsaren i Ryssland. Men problemet är väl då att nån jävla idiot som gapar om Demokrati och att vi inte kan göra så… ja ja, vafan ska vi göra då…
  Politikerna har fattat det där fel vad man använder huvudet till. De tror att det är till för att ha mössan på

  Hela samhällsystemet borde göras om och nollställa hela skiten och börja om från början igen.

  Om vi tittar på det här med rotavdraget som de borgerliga har hittat på, så har det gjort att de med höga inkomster kan få halva
  husreparationer gratis, vad är det för jävla sätt? Det har blivit så att de som redan är rika får ännu mera. De med små inkomster kan inte utnyttja avdraget fullt ut och de kommer i vanlig ordning på efterkälken. Och de allra fattigaste som bor i vanliga hyreslägenheter får betala sin renovering av lägenhet själv för de har inte alls råd att anlita några hantverkare.

  Alla i det svenska samhället är kontrollerade. Säljer du en soffa på Tradera och du råkar tjäna någon krona så är skattemyndigheten där och hackar och dessutom skvallrar för försäkringskassan och vips så blir du av med bostadstillägget

  Hur är det för enmansföretagaren? JO han har sådana höga avgifter till staten så att han måste jobba 60 70 timmar för att få det att gå runt och tacka fan för det att han då har svårt för att anställa en ungdom. Han kan inte anställa någon. Han får jobba själv.
  Om vi antar att den här enmansföretagaren får skattelättnader och eventuellt helt skattebefriad i fem år. Då skulle han kunna anställa ungdomar. Som det är nu idag så ger staten hjälp till företag för att de ska anställa, men det stödet får alla företag, även de som inte behöver. De måste anställa i alla fall, men de tackar och tar emot av de dumma jävlarna i regeringen. Om de la stödet på de mindre företagen så skulle det bli ett annat. De skulle då kunna anställa flera. I thailand slapp utländska företag betala skatt de första fem åren för att de skulle anställa thailändare. Och efter det så var skatten låg. Hur det är idag vet jag inte. Men det är nog fortfarande förmånligt. Vi tror att vi har det så bra här i sverige, men det har vi inte. Vi är övervakade. Storebror ser allt du gör. Och de flesta får idag sina bidrag insatta på ett plastkort. De ser på öret hur mycket pengar du har, ingen får ha för mycket pengar i det här landet.

  Nej, jag tycker att det skulle vara total fri företagsamhet här i landet. Alla som inte tjänar mer än 200.000 per år ska var helt skattebefriade, för det är vad en person behöver ha för att klara sig.

 2. De ungdomar med goda föräldrar med arbete har det bra. De ungdomar som saknar detta och därför är fattiga i ”iPhone-land” får det svårt.

  Jag har 300 högskolepoäng men är ratad av arbetsmarknaden. Är inte ung. Är inte heller deklasse om någon skulle tro det, eftersom jag kommer från en fattig bakgrund. Mitt misslyckande är logiskt. Strindberg skrev i Nya Riket om arbetare som ville att deras barn skulle avancera. Rena dödsfällan för en del avkomlingar. Nepotism o relationer vägde så mycket tyngre än idealen, fliten o kompetensen. Till slut ägde de inte ens kompetens utan var nerbrutna.

  Pratade med en pensionerad domare idag. En vårdad herre med hög pension, dubbelt så hög som min akassa skulle jag tro. Vi pratade inte så mycket. Han var intresserad av segling.

  Under franska revolutionen så hängde man domarna, hard core motherfuckers, som hänsynslöst drev klasspolitik med sina domar. Bildad extremt statusmedveten medelklass, anor med generationer i statlig tjänst, gick i de rikas tross, demokrater uppåt och aristokrater nedåt.

  Länge Leve Republiken! Ha!

  Nog med galla för idag. De flesta tjänstemän är både hederliga och nyttiga.

  Bra skrivet Unni!

  1. Herr Nilsson, jag blir om möjligt ännu mer upprörd av det du skriver och att det skildrar en verklighet som är ett hån mot människor som ägnat sig åt akademiska studier. Det är ju ändå Kissie och Blondinbella som tar ordet.

 3. Tänk om majoriteten skulle backa ur hela den här jävla skiten och helt enkelt vägra. Istället för att leva i rädsla för repressalier från arbetsgivare och myndigheter.I ärlighetens namn så finns det inget lönsamt på ett mänskligt plan att hämta genom att plåga sig själv i detta mentala slakthussystem. Personligen så borde jag ha backat ur i ett mkt tidigare skede än vad jag gjorde. Innan jag hann bli helt jävla skadad innanför skallbenet.
  Företagen som delar dessa ”arbetstillfällen” som extremransonerade soppskålar – till uthungrade som i sin tur förväntas ska vara tacksamma in absurdum, har dessutom ofta en minst sagt sekteristisk modell att jobba efter. Som att ”utbilda” chefer till att se sig själv som helikoptrar som cirkulerar över en inhägnad med får (de anställda), och ifall något får hoppar över inhägnaden ska helikoptern landa och fösa in fåret igen. Bräääk!!!
  Jag blir så irriterad att jag måste ta en sömntablett och sova bort skiten.

  1. Johan, jag vet. En viss andel fårskallar kommer alltid att finnas, men hur fan kom de att utgöra 99 procent?

 4. PS. Det där om helikoptern och fåren har jag inte fantiserat ihop på egen hand. Den trots allt skrattretande metoden används faktiskt på ett stort företag.

 5. Hela svenska samhället genomsyras av snikenhet och egoism…
  senast läste jag i tidningen att bankerna tjänade 68 miljarder
  under 2010, 32 miljarder mera än 2009 och vinsten ska delas ut till
  ägarna, till några få personer.

  Samtidigt så drar försäkringskassan ner på verksamheten 300 miljoner
  ska sparas. Under tiden som de borgerliga har regerat så har de
  försämrat för vanligt folk och det kommer mera, deras plan är att kunna kontrollera varenda svensk. Plastkorten för din ekonomi finns redan. De olika partierna förfäras av att Sverigedemokraterna finns,
  men samtidigt så blundar de för att Moderaterna är Sveriges farligaste
  parti. De är ett hot mot folkets frihet. I libyen kämpar och dör folk för att bli fria. Här i Sverige har vi inte riktigt fattat att vi är
  berövad delvis friheten. De tar litet i taget så att vi inte ska märka något. De ger Svenskarna lite morötter i taget för att invagga
  folket i en falsk trygghet, när det blir dags tar de tillbaka allt
  med råge + ränta. När kommer utbrytningen???

 6. Yeaaa…
  Den kritiska massan har en fördel och det är att vi lever i en IT – tid där vi alla kan kritisera och agitera via våra bloggar – det är ett starkt kort – Reinfeldt och övriga översittare får huka sig!

 7. Det är verkligen ingen mardröm att vara utan jobb! När man blir van så blir det svårt att någonsin vänja sig till robotliv igen.

  Det ända man måste leva med är att klara sig på ett existensminimum, utan bil, lån och dyra levnadsvanor. Det är en skill som tar några år men funkar bra om man har annat att göra. Sova, laga mat, leka med barn, gå en promenad, ta en fika, prata lite och mycket, tänka, träna, måla, sjunga och göra musik, forska,kolla på tv, surfa och läsa och älska med någon (om man har tur) bada och göra sig fin, glo rakt ut i luften och bli överväldigad över livets mysterium. Det finns så mycket att göra. Att ha lite tråkigt är också inspirerande.

  Jag hörde att liberaldemokraterna ville ha en medborgarlön. Slopa alla bidrag och ge alla medborgare en grundtrygghet som ligger på exsistensminimum. Alla som inte vill leva på 10.000 ca i månaden har fritt fram att göra något åt det det. Men vi som vill leva livet och överlever på mat och våra speciella intressen får göra det i lugn och ro. Vi tillför samhället på vårat sätt genom underhållning, musik, konst, filosofiska tankegångar och vetenskapliga ideer mm mm och vi når varandra genom internet och vi bestämmer möten där alla kan välja att mötas ”irl”

  Man får bestämma om barnen ska skolas hemma eller i grupp, man får börja sin dag klockan 11.00 och stänga den klockan 02.00 om man vill.

  Man kan ladda ner Einsteins alla citat och sätta upp dem hemma och överallt på alla väggar och älska dem.

  Till alla sura svennemammor rekommendera din blogg Unni och läsa allt sedan år tillbaka.

  Men man får inte glömma love love kärlek och magi,

  ”Neither a lofty degree of intelligence nor imagination nor both together go to the making of genius. Love, love, love, that is the soul of genius”

  Wolfgang Amadeus

  Tack igen Unni, kan du inte starta politik? du har alla spektra.
  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx-S loves

 8. Oh my,
  Jag hade nästan glömt vilken vass (fin) penna du har. Förlåt mig,Unni. Jag uppskattar din talang,trots att jag inte alltid håller med dig.

  Vänligen från norra sidan stan,
  G-L

 9. Ett mycket bra inlägg tycker jag, detta eftersom du tar upp viktiga aspekter av men framförallt konsekvenser av den borgerliga s.k frihetspolitiken och den värld ”dom nya moderaterna” skapat. En värld man kunde se bubbla upp till ytan på allvar i och med den s.k The Phone House-affären.

  Man blr nästan så förbannad så man spricker då det dessutom som fallet var för någon sommar sen, när borgarbarnen gnäller i media hur elak farsan har varit som inte skickat med dom mer än (om det nu var 15 000:-) att klara sig med över helgen under den s.k Stockholmsveckan på Kallis här på Gotland, jag menar vi lever liksom i ett värlö, i ett land där det finns arbetslösa singelmorsor som efter hyra ska klara mat åt sig och ungen på ungefär 1/5 av den summan. Grrr

 10. Patrik: Instämmer med dig! För övrigt växte jag själv upp i dysfunktionell underklass med miserabla ekonomiska och sociala förutsättningar. Och det har inte varit ngt annat än vidrigt och fyllt av skam. Ifall jag fått 15 000 och ens fått lämna landsorten som riktigt ung hade jag blivit vansinnigt tacksam!

 11. Unni, uräskta off topic men har du någon åsikt om civilkuraget i samhället? Beatrice Ask funderar på att göra det kriminellt att inte hjälpa en nödställd person – bra eller dåligt?
  http://www.dn.se/nyheter/sverige/brist-pa-civilkurage-kan-straffas

  Att dömma av DN’s omröstning är det inget populärt lagförslag – har vi blivit _för_ individualiserade och tappat förmågan att känna empati i vår strävan att leva moderna liv?

 12. Alltså ha fått lämna landsorten som ungdom för en liten resa med 15 000 i givna fickpengar. Inte lämna som i flytta med de pengarna då man i det fallet inte skulle komma långt på den pengasumman, tyckte att jag formulerat mig lite otydligt. Hehe :).

 13. ”Huvudsaken är ju att man blir välsignad med förmånen att få befinna sig på en arbetsplats.”

  Jag blir väldigt ledsen för jag tänker bara på oturen att hamna på en riktigt risig arbetsplats (som det finns för många av!)… ”förmån”… ”välsignelse”… är det verkligen det? Jag förstår att många unga blir sugna på att bli självförsörjande med en liten gård. Det är helt logiskt.. fixa maten själv istället för genom slaveri.

 14. Till mia:
  Fast laga mat, ta en fika, måla, kolla på tv, surfa, läsa, bada och göra sig fin, eller att ha en bostad att sova i, är ju oftast inte sådant man ägnar sig åt gratis.
  Somliga är tvungna att jobba för att precis klara av dessa saker.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.