UNG KVINNOSYN I SOFIA

2014-05-15 09.30.36

Svenska institutet bjöd in mig som gästföreläsare till universitetet i Sofia, Bulgariens huvudstad. Jag talade om jämställdhet inför ett 40-tal studenter som läser svenska. Enligt en mätning som gjorts av EIGE – European Institute for Gender Equality – ligger Sverige högst med en jämställdhetsgrad på 74,3 %. Bulgarien ligger näst lägst på 37 % (Bara Rumänien har sämre resultat – 35,3 %) Hela EU har en jämställdhetsgrad på 54 %. I mätningen vägdes dock inte könsrelaterat våld in. Där ligger Sverige betydligt sämre till, vilket såklart förvånade eleverna. Sverige är ju världens mest jämställda land! Jag vet inte hur väl jag lyckades slå hål på den svenska jämställdhetsmyten, men den stora behållningen för min del var att få ta del av de unga bulgarernas egna drömmar om jämställdhet. Jag gav dem nämligen uppgiften att skriva en kort uppmaning på temat Till min dotter (om jag hade någon). Efteråt lästes svaren upp och jag fick stryka bort en tår ur ögonvrån. Ja, jag blev berörd.

2014-05-15 10.32.45-2

 

Så här löd svaren:

TILL MIN DOTTER (OM JAG HADE NÅGON)

Var dig själv! Var inte rädd för att leva ditt liv, och var säker på att jag alltid kommer att försvara dig mot världen. Gör vad du tycker är riktigt och vad du tycker mycket om! Acceptera aldrig att vara mindre än du är! Min mamma sa till mig: Det sista man kan ta ifrån en kvinna är hennes värdighet, nu säger jag samma sak till dig. Tro på dig själv, min älskling – annars kommer heller ingen annan att göra det. Om du inte står för något kommer du att falla för vad som helst. Var fri, läs, älska dina vänner, hjälp djuren och naturen. Respektera människors olikhet och försök finna Gud i allt som händer. Utbilda dig och var stark! Lita bara på dem som litar på dig! Jag kommer alltid att älska dig och stå vid din sida. Vi är alla bara människor. Min kära, det är du som har makten att skapa världen du vill leva i. Var stark, för det är en svår värld att leva i, gör aldrig något du inte tycker om och begär det som är ditt! Du är inte vad andra tycker att du är. Min kära dotter, du är en vacker människa som förtjänar att bli älskad! Det är viktigare att lära sig älska än att tänka så mycket på jämställdheten. Jag älskar dig och din mor, för ni är min värld – jag är en vän och inte bara en far. Följ dina drömmar och älska dem som alltid är där för dig. Sluta aldrig att söka dig själv! Följ bara dina egna moraliska principer och gör det som du tror är bäst för din framtid utan att tänka på samhällets konventioner – utbildning och sociala erfarenheter är mycket viktiga för att kunna forma dessa principer. Våga leva och leta efter din lycka! Ta ingenting på allvar! Låt aldrig en man tala om för dig vem du ska vara! Kära dotter, du är en människa, du är den du är och alla de där rollerna du kommer att få i samhället är just det – bara roller. Glöm inte det! Du är inte en kvinna eller en lärare eller en hustru, du är människa: en vacker varelse som är unik och som är här för att bli älskad och få vara dig själv! Du är vacker och du måste tro på det, jag ska alltid hjälpa dig att hitta lösningar på dina problem, och om en pojke säger till dig att du inte är vacker ska du slå honom! Följ dina drömmar! Våga vara dig själv!

4 reaktioner på ”UNG KVINNOSYN I SOFIA

  1. Vi kan aldrig vara någon annan än oss själva, allt annat är att bedra sig själv, att leva i en livslögn som många gör när de anpassar sig till vad de tror att deras partner skall tycka om.

  2. Kan du lägga upp bilder eller videoklipp från din medverkan i slavi show 2003?
    Hittar inget någonstans på internet. Skulle vara kul att se.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.