TID FÖR NYA BERÄTTELSER

folkhemHade egentligen tänkt pausa från politiken ett tag, men två artiklar eldade upp mig igen.

Den ena är skriven av Isobel Hadley-Kamptz och behandlar lånefällan. Enligt artikeln tar svenskarna nya lån på tre miljarder i veckan. I storstäder minskar stadigt antalet hyresrätter, samtidigt som kvadratmeterpriset för bostadsrätter ökat med nära 600 procent sedan början av 90-talet. Det gör att folk i allt högre utsträckning måste låna enorma belopp för att bara få någonstans att bo. Att låna pengar uppmuntras också av det finansiella systemet, det sätter sprätt på konsumtionen. Konsumtion anses vara det överlägsna medlet mot lågkonjunkturens negativa effekter. Så folk lånar. Och lånar.

Men lånefesten ger även baksmällor. För det första blir de skyhöga skulderna ett hinder mot att säga upp sig från jobbet, tagga ner och ändra kurs. Vad gör det med våra möjligheter att exempelvis ifrågasätta villkoren på våra arbetsplatser? Vad gör det med vår förmåga att tänka kritiskt och visa civilkurage? Skuldbördan skapar fogliga medborgare.

För det andra kan de vidlyftiga lånen bli en fattigdomsfälla. Om man blir långtidssjuk eller arbetslös eller bara går i pension är risken stor att räntorna inte kan betalas. Man kanske måste sälja sin bostad till underpris och sitter då kvar med en skuld man inte kan lösa (för dem som går på socialbidrag är det ett krav att sälja bostaden).

Det gäller alltså att vara frisk, att inte klaga, att inte stanna upp, att inte ha satsat på fel jobb eller fel företag (som det kan börja gå dåligt för), och det gäller att inte vara solidarisk med dem som misslyckats med att uppfylla nämnda kriterier. Och som på beställning sänker sig den ideologiska överbyggnaden som en cynisk flumridå: Var inget offer! Det är inte hur man har det, utan hur man tar det. Du är din egen värsta fiende. Etc.

Och den inställningen är så vedertagen att t o m Hollywood kan driva med den. Men tillsammans med socialdemokratins kris och högerns nya, liberala, skepnad skapar verklighetens skoningslösa kommersialism och dess Bli din egen lyckas smed-ideologi en skrämmande tomhet och en total brist på politiska visioner. Jag menar visioner om det goda samhället, ett samhälle där medborgarna är medskapande, ett samhälle som grundar sig på våra genuina behov, inte bara på rädslan att inte kunna betala våra räkningar.

Men hur ska vi kunna föreställa oss något annat, något bättre, en mening med tillvaron, när vi varken har tid eller mod att ställa frågan till oss själva om vad vi egentligen värdesätter? Konsumtionens ledstjärna lyser skarpt över familjens sköten. De belånade hemmen är avfolkade större delen av tiden, när vi inte sover. Många familjer har inte ens tid eller ork att samlas runt en gemensam måltid där riktiga samtal kan utspinna sig. Också våra bostäder är fasader.

I detta tomrum famlar vi efter sätt att stilla en djupt upplevd klåda i själen. Och väljer den enklaste lösningen: vi blir missbrukare. Mer av samma. Vi köper andliga steroider – mindfulness, retreatresor, yogakurser, schakrahealing – och vi tar det helst intravenöst. Så här blir du lycklig på två sekunder! Sedan skrattar månglarna på vägen till banken.

I samma tomrum, där kultur är något vi skaffar oss på bensinstationer, där du måste hänga med i Idol för att hänga med i snacket, i dessa utrymda intellekt förtvinar fantasin. Den enda kreativa akt vi ger oss hän åt är vilken färg vi ska ha på de nya soffkuddarna.

I detta oreflekterande klimat kan enkla och primitiva lösningar vinna stort gehör. Och det är just i detta utsvultna och på samma gång proppmätta tillstånd som vi därför behöver ett politiskt nyskapande.

Vi behöver en berättelse om vilka vi är och vart vi skulle kunna vara på väg.

Om detta skriver Lena Andersson i DN, och hon skriver så bra att artikeln måste läsas och stå för sig själv.

Kanske kommer den nya berättelsen att utspela sig kring medborgarnas tid? Tid är ju det enda vi aldrig kan få tillbaka.

11 reaktioner på ”TID FÖR NYA BERÄTTELSER

 1. Ja, det gäller att se upp med samvetslösa banker och finansbolag.
  De har under lång tid satt i system att låta det vara lätt och
  låna, Bilar, Hus Kapitalvaror, även utlandsresor går att köpa
  på Kredit. Finansbolagen tjänar massor av pengar på räntor och
  uppläggningsavgifter. Sedan när folk inte klarar att betala längre
  så påförs de betalningspåminnelser och inkassoavgifter. De tjänar
  massor av pengar på detta. De utnyttjar folks godtrogenhet och
  köplust.
  Jag tror att det finns ekonomer som sitter och räknar ut hur mycket
  folk klarar att betala. Sedan så lurar och lockar de folk att köpa
  mer och mer, så deras månadsinkomst går jämt upp med alla
  ränteavgifter och liknande.
  Känner ett yngre par som hade en gammal bil, men så en dag så köpte de ny bil, för det var så lätt att låna, det räckte med att de hade en fast inkomst. Det yngre paret kom och hälsade på och kvinnan berättade om anledningen varför de köpte ny bil, hon sa: jag mådde så dåligt att åka i en gammal bil och såg att alla andra åkte i nya bilar, därför köpte vi en ny bil. Jag tror att jag skrattade en hel vecka efter det hon berättade. Själv har jag alltid köpt begagnade bilar. Att vara skyldig en massa pengar är det värsta jag vet.

 2. klockrent.

  vid sidan av andliga steroider bör också nämnas hur större delen lever som zombier under medicinvetenskapens alla under om än en smula vulgärt att nämna i sammanhanget kanske. sömnpiller för att kunna sova, kaffe etc. för att kunna hålla sig vaken, antidepp för att inte ta livet av sig, uppåttjack för att öht finna nöje i något.

  Människors i allmänhet dogmatiska tilltro till denna typ av uppfattning av verkligheten må vara förståelig ur ett perspektiv av allmän desperation, men likväl är den på djupet förödande.

  vad man kan observera med tydlighet genom att t.ex. studera medicinvetenskapens (vanställda) förhållande till sakernas verkliga tillstånd, är en tendens som råder på alla områden i samhället, dvs. den övergripande, snudd på totalt dominerande i alla olika fraktioner av samhället, fokusering på symptomen snarare än orsakerna. att i total desperation och uppgivenhet fokusera på att skopa vatten ur det sjunkande skeppet snarare än att fixa själva läckan alternativt överge skeppet medan tid ännu finns.

  det är därför jag brukar hävda ibland att förståelsen utav en av vår tids största myter, det påstådda sambandet mellan hiv – aids, också samtidigt leder till en fundamental förståelse av hur strukturerna/skenverkligheten ser ut och fungerar i samhället i stort.

  mvh
  mvh

 3. alltså då som ett tydligt exempel på hur man kan bygga upp en absolut lögn till en absolut sanning, genom raffinerad metodik och retorik som är så djupt inpräntat i mänsklighetens kollektiva medvetande att även den, i övrigt, till synes självständige intellektuellt skarpe underkastar sig utan vidare reflektioner.

 4. Culturless living heter en av låtarna på plattan ” Lemon Man”
  genre jazz( dvs så okommersiellt att absolut ingen mer än en liten musikerklick känner till det)
  Typ samma budskap som du beskriver här.
  Nått mycket tragiskt händer när kulturlösheten blir norm.

 5. Inställningen att ”asch, pengar finns det ju alltid” är lika typisk för innerstadspreppies (en medvetet lös beteckning, det handlar ju mer om attityder än om sociala skikt) och IT-företgare som för börsklippare. Det är inte en fråga om individuell dumhet utan just om ett tänkande som uppmuntras av systemet – att inte vilja låna miljoner ses som typiskt loserbeteende helt enkelt, och att inte *kunna* låna en halv miljon – till och med banker har ju tots allkt vissa krav – ses som att *vara* en loser. Klart som fan att detta skapar personer som Johan Stael von Holstein, och därtill skänker dem ett skimmer av oemotståndlig förförelse.

 6. Vad kan jag säga: klockrent Unni! Skriver du färdigt min avhandling? 😉
  En tanke kring detta tema:

  es ist genug, wenn wir die schnauze endgültig voll haben
  und dem leben den stinkefinger zeigen
  und uns nicht mehr von den dingen außen beeindrucken lassen.
  Ins innen gehen und das innen zum außen werden lassen!

  (Det är definitivt nog när vi har fått nog (fått trynet fullt)
  Och vågar visa livet the finger!
  Och inte låta sig imponeras av alla ytliga saker som kommer utifrån
  Istället gå in i sig själv och låta det inre bli det yttre)

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.