THE FINAL PRIME TIME

gslc3a4ger_ht08_9Anders Mildner, I luv U!

Denne sansade karl har i Expressen publicerat sitt bidrag till Brit Staxtons bok Politik 2.0. Det handlar om politikernas totala missförstånd av vad sociala medier är. Att de fortfarande tror på sin envägskommunikation och använder Twitter och Facebook för att trumpeta ut sina tal till folket. Till, inte med. Säkert har de anlitat nån av nätets egna ”livscoacher”, dvs experter på sociala medier, som försökt inviga dem i nätets mystiska påverkanspotential. Men politikerna applicerar den traditionella medievana de tillskansat sig på en kommunikationsform som inte funkar på det sättet. Och vad kan man f ö vänta sig? När deras politik bara går ut på samma gamla frågor som de rutinmässigt bollar mellan sig – varför skulle de då idka nytänkande på andra plan?

Jag tänker på hur annorlunda allting blivit sedan vi kopplade upp oss. Det verkar som om massrörelsernas tid håller på att övergå i mängder av tillfälliga och mindre strömmar istället. Ibland bryter en bloggbävning ut kring en enskild fråga, men oftast är myllret och mångfalden det som kännetecknar samtalen på nätet. Blixtsnabbt hittar vi våra likasinnade, kör förbi allt ovidkommande och finner oss tillrätta i en crowd där vi trivs. Våra egna intressen leder oss, inte företagsintressena. Okej, inte för alla – även på nätet kan vi styras av flockmentalitet och kampanjlogik. Men om vi inte vill det, kan vi slippa.

Det finns ingen prime time längre. Teveprogram som är värda att se kollar vi in på Play eller Youtube när vi själva har tid/lust. Har ni tänkt på vart detta leder? Det kan innebära att ”alla” inte tvångsmässigt måste se en ny film eller teveserie eller läsa en ny bok just nu. Vi kan vänta.Vänta t o m i några år, tills en utvärdering skett: Var det bra eller var det bara en marknadsföringshajp? Var det bra, då håller det. Livslängden för kvalitetskultur förlängs, vilket motverkar slit-och slängkulturens allt kortare säsonger, styrda av branschens hysteriska försök att kränga så mycket som möjligt på så kort tid som möjligt. Vi behöver helt enkelt inte komma först till kvarn och stå och trängas på samma torg.

Det finns så många kvarnar numera. Så många torg. Så många möjligheter.

4 reaktioner på ”THE FINAL PRIME TIME

 1. Du är en sådan romantiker, Unni. Själv tycker jag att massfenomenen bara drar allt större massor. Tänk Twilight-filmerna. Dan Brown. Lady Gaga.

  Man brukade säga att förut såg hela svenska folket Hylands hörna och då hade man något att prata om på fikarasten för alla hade sett samma program kvällen innan. Ja, men nu har ju för fan hela *världen* sett en kattunge som hoppar på ett roligt sätt på Youtube. Jag tror på människors vilja att samlas framför samma saker, och i mina bästa stunder tycker jag den är vacker.

  1. Åh, vad bra om jag ännu är romantisk, Karl! Jag tycker att jag förlorat alla illusioner. Men alla rörelser går åt två håll, och motrörelsen kan bli lite starkare. Vi är inte där än, bara.

 2. Fortsätt vägleda oss Unni med dina utmärkta analyser! De är vederkvickande! Om vi är otrogna mot rådande media så
  slipper vi kanske, på bästa sändningstid, se CH Svanberg sittande i London och bortförklara lite småskrattande den gigantiska oljekatastrofen därborta vid det stora förlovade landet. Han ber inte ens om ursäkt! Vi slipper se en ekonomijournalist på Rapport eller var det Aktuellt som ondgör sig över att han inte kan se vad kungen gör med halva sitt apanage (150 milj) när han istället borde hjälpa oss bl a att granska sin egen och många andras löner på SVT. Vi kan inte få reda på det för minsann tillhör SVT numera Svenskt Näringsliv och sådana inblickar har vi tvingade licensbetalare inte med att göra! Vad har programdirektören i lön, hon som gjorde konkurs tillsammans med den där kvinnan som var minister i några dagar. Fordringsägarna blev då blåsta på 700 miljoner kr! Journalisterna på SVT ägnar sig dessutom numera åt att hylla sig själva i egna underhållningsprogram. Man kan räkna upp hur mycket elände som helst. Bröd och skådespel åt folket! Mediafolk som borde granska överheten har blivit artister som underhåller folk! Mama mia! Och fort utför går det!

  Mvh Mats Carlsson

 3. Om ni inte är nöjda med representativ parlamentarisk demokrati så förändra då det för all del. Men gnäll inte på politiker som kör efter de ramar som är uppställda. Det är faktiskt politikerna, och inte väljarna, som bär det politiska ansvaret för vad som görs. Folk som klagar på hur systemet är uppbyggt får gärna göra det. Men jag vill gärna också se att de visar lite vilja till ansvarstagande för helheten, dvs hela samhället och inte för enstaka frågor som ofta inte kan isoleras från helheten. Om inte den vilja visas tydligare kan jag omöjligt ta kritkerna på allvar och hoppas att politikerna fortsätter att köra efter de ramar som gäller för representativ parlamentarism

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.