Etikettarkiv: vinnande koncept

SKRIVKRÄMPOR 5

Som jag skrev i förra posten hade alltså mina värsta farhågor besannats. Förlagets tystnad berodde på deras obeslutsamhet inför min tredje roman, den bok som hade givits mig som en kärleksförklaring från rymdens alla stjärnor. Och kärleken var inte besvarad!

Förläggaren motiverade beslutet med att den nya romanen skilde sig från de två föregående och det var den linjen de ansåg att jag skulle fortsätta med: renodlade relationsromaner. De föreslog att jag kastade den senaste och skrev en ny, kanske kunde jag använda mig av en av romangestalterna som de hade fastnat för: den godmodiga hemmafrun och mångbarnsmamman Kristin.

Men jag var förkrossad. Ungarna stönade om att jag genomgick en infernokris. Från självaste förlagschefen fick jag så ett brev. I det stod det, med vacker handstil, att jag var en mycket begåvad författare men att den tredje romanen skulle kunna fördärva min karriär. Det var av omtanke om den som de refuserat mig.

Kanske hade hon rätt i det hon skrev, den vänliga förlagschefen. Men jag kunde inte bara skrota den gudagåva som jag ansett att boken var. Så jag hoppades på ett annat förlag. Detta tilldrog sig dock på den tiden då det ännu var ett smärre tabu att byta förlag. Det var helt enkelt inte brukligt. Jag vände mig till min agent (att ha en agent var heller inte brukligt på den tiden). Han var mest angelägen om att jag skulle skriva en känd toppmodells levnadsberättelse. Modellen hade varit gift och hade barn med Quincy Jones. Hennes vilda liv bland världskändisar i Beverley Hills skulle kunna bli en bestseller, hon hade ju träffat både Frank Sinatra och John Lennon och alla däremellan. Som en bonus placerade agenten mitt nya romanmanus hos ett förlag som då var beläget i Höganäs. Det var samma förlag som hade kontrakterat exmodellen.

Behöver det sägas att intresset för toppmodellens självbiografi var större än det för min roman – hos såväl agenten som förlaget? Men boken skulle i alla fall komma ut och jag gladde mig åt det medan jag dagligen gick igenom den före detta toppmodellens anteckningar och hade långa möten med henne.

Fast i den vevan hände något. Och om det får ni läsa i nästa post. 🙂