Etikettarkiv: välfärd

UNGDOMSSLAVAR

imagesDet är så skönt. Jag hittar alltid nåt att bli förbannad på. Visst är det bra? Så att ni vet var ni har mig. Jag är arg. Punkt. Just nu lackar jag satan över hur det schackras med de unga. Vi har skapat ett system med en stor och inbyggd arbetslöshet. Ändå ojar vi oss över att det finns människor utan jobb. Särskilt när unga går utan jobb, för det vet man ju vad DE gör när de inte vistas på en arbetsplats. De ligger bara och lökar. Kanske rentav knarkar och begår brott.

De nya moderaterna kom i sin förklädnad och tutade om arbetslinjen. Men sossarna var inte bättre på sin tid. På 80-talet gick de ut med sin slogan ”Frihet är att ha ett arbete”. Känner ni igen tonen? Arbeit macht frei, ja.

Det är arbetet i sig som hyllas. Så viktigt att ingå i den fina gemenskapen. Att svettas på Donken, eller sitta på ett telemarketingkontor där nummer blir uppringda automatiskt och du måste ofreda en massa irriterade människor med erbjudanden om allt från strumpor till teleabbonemang. Bli illa behandlad av såväl kunder som arbetsgivare. Att aldrig våga höja din röst för att du aldrig är fast anställd.

Nästan 30 procent av de unga är arbetslösa, och denna arbetslöshet framställs som en mardröm. Men mardrömmen består ju i att bli förnedrad av myndigheter. Att behöva sitta framför en av de jobbcoacher som kostat 1,2 miljarder i allmänna medel, en coach som säger till en ung arbetssökande: ”Okej – hur har du tänkt sälja in dig själv?” Hade de arbetslösa haft råd med jobb och bostad utan att nagelfaras av myndigheter skulle de inte betrakta sin situation som hemsk. Alternativet är ju att bli förödmjukad av nyckfulla arbetsgivare som får bidrag för att de unga ska sköta skitjobb. De får alltså betalt för att människor jobbar åt dem.

Och de ungas skräck att hamna i klorna hos godtyckliga myndigheter gör att de tiger och knyter näven i fickan. De fungerar som lönenedpressare. Att kräva skälig lön för sitt arbete medför bara att de åker ännu längre ut i marginalen. Och så är fältet fritt för att sänka ersättningen ytterligare. Det talas om lärlingslöner och att de unga inte ska ha samma rättigheter som de anställda, fastän de utför samma sysslor. Huvudsaken är ju att man blir välsignad med förmånen att få befinna sig på en arbetsplats.

Men om nu arbete är så meningsfullt i sig, låt oss utföra följande tankeexperiment: Säg att alla som heter Larsson i efternamn plötsligt inte behöver jobba längre. De får fortfarande pengar som räcker till hyran och maten. Men de har inget formellt arbete att gå till. Vad skulle hända?

Det som förmodligen skulle hända är att alla som inte heter Larsson i efternamn skulle bli skitsura för att DE behövde gå till jobbet varje dag. Varför kunde inte de få vara lediga hela dagarna och jäsa surdegslimpor, måla om, rota i trädgårdslanden, ägna sig åt hobbies, läsa, filosofera, promenera etc?

Det är en lögn att själva lönearbetet är en välsignelse. Men nu har den lögnen frätts in i våra medvetanden så till den unkna grad att vi inbillar oss att människor ligger och stirrar i taket, knarkar eller deppar ner sig bara för att de inte får traska iväg till ett kneg. För de flesta handlar det bara om mat och hyra. Men de som talar om arbete som en väg till självförverkligande är de som får åtnjuta privilegiet att få betalt för hobbybetonade arbeten, eller de som kan viga sitt liv åt ett kall (som de också får bra betalt för).

Om vi inte passar oss kommer välfärdssystemet att ersättas av välgörenhet. Precis som det var innan arbetarrörelsen slog rot och började sprida tankar om bastrygghet för alla. Då kan vi kanske få se en åldrad Blondinbella stå på ett torg och dela ut förnödenheter till generationskamrater som inte lyckades bli entreprenööörer.

Tacka fan för att unga människor söker till Idol, Big fucking Brother och whatever. Allt är väl bättre än att klösa på väggarna som omgärdar de generationer som drog högsta vinsten medan välfärdsstaten byggdes.

Den välfärdsstat som nu håller på att raseras av dem som tjänade mest på den.

Akta er för att snacka med mig om att de unga är bortskämda. Var jävligt glada att de inte kommer med baseballträn och slår sönder era fina fasader.