Etikettarkiv: ungdomsrevolter

FUCK 68! LEVE INTERNET!

Almedalsveckan tycks ha varit tämligen befriad från den hetaste opinionen vi har just nu om man bortser från seminariet om upphovsrätten.

Fler än jag har noterat det, däribland Mikael Zackrisson på VA.

Anders Mildner skriver alltid bra om den nya folkrörelsen. Länkar igen till hans artikel i Sydan.

showimageaspxFlera debattörer vill likna internetupproret vid 68-rörelsen eller punken -77. Jag instämmer inte i de jämförelserna.

Det här är större. Sjuttiotalsvänstern bestod mest av fyrtiotalister som på grund av sitt höga antal (det var en rejäl kull ungar som föddes på 40-talet) och spektakulära upptåg fick stort genomslag i efterdyningarna av det materiella välstånd som folkhemsbygget skapat. Därefter inledde de den långa marschen genom institutionerna till diverse topplaceringar inom myndigheter, medier och förvaltningar. Det var det.

Punken kom som en gör-det-själv-revolt mot en själlös musikindustri men blev snabbt uppsugen av samma musikindustri.

Det som kännetecknar ungdomsrevolter är ett nytt mode, ny musik och nya droger. Och en överdos romantik med en ansenlig dos masspsykos.

Det enda som piratrörelsen har gemensamt med ungdomsrevolter är möjligen det sistnämnda. Ett starkt emotionellt laddat svärmeri kring den nya teknikens möjligheter. Flera känsloanorektiska kulturkoftor har rynkat på näsan åt det. Men utan denna glödande passion skulle aldrig en rörelse kunna uppstå och spridas. Det är inget fel i det. Det är ju faktiskt en helt underbar bonus.

Särskilt underbart är det att internetrörelsen samlar människor från alla samhällskategorier, alla åldrar. Och att alla kan dela den oslagbara upplevelsen av att vara viktiga, av att ingå i en äkta gemenskap där nya vänskapsband knyts kors och tvärs och där optimism och välvilja råder. Än så länge.

Jag hoppas att vi får slippa se maktklickar och splittringar inom den här rörelsen, att just brokigheten och spridningen förhindrar det. Att VI förhindrar det. Det är en ynnest att få befinna sig i en av historiens smältdeglar, mitt i språnget till en demokratisk jätteseger. Det är VI som kan göra det möjligt.

Försäljningen av TPB bekymrar inte mig det minsta. Jag tycker att det är bra. Förhoppningsvis bidrar det till att flytta fokus från fildelningsfrågan och allt evinnerligt tjat om stöld till det frågan egentligen handlar om: Medbestämmande, transparens och rätt till integritet. Sedan inbillar jag mig dessutom att några kommer att skratta gott, inte bara på vägen till banken.