Etikettarkiv: syndabockar

STOPPA INTERNETRASISMEN!

c_fredericton_009Så skönt det måste vara för politiker och kändisar och ”förståsigpåare” att internet finns. Internet är ”den goda fienden”. Allt som är snett skyller de på internét (märk väl betoningen på det sista e:et).

Bjästaskandalen – fy fan för internét!

Fildelning – ner med internét!

Rasism – skäms, internét!

Sexism – usch, internét!

Porr – blä, internét!

Skvaller – vik hädan, internét!

Pedofili – dö, internét!

Terrorism – lås in internét!

Ochsåvidare. Varenda mänsklig och samhällelig företeelse vi avskyr härleds numera till internet och sociala medier. Det är som om vi inte förrän nu har upptäckt att människor snackar! Och tycker. Tycker utav helvete. Vill exponera sig. Få kontakt med likasinnade. Bilda grupper. Vill ha råd och tips. Som om vi för första gången varseblir att det också i alla mänskliga sammanhang finns rötägg (glad påsk, förresten). Förut var äggen förpassade till insändarsidor, som säkert översvämmades av medborgares fördomar, förtal och missnöje. Idag är forumen öppna. Och då ondgör man sig.

Jag tänker inte gå in på FRA, Ipred, datalagringsdirektivet, ACTA – ni vet var jag står där. Men detta, att rulla upp internet som ett rött skynke och projicera varenda rädsla på det, det är tamejfan lika illa som gammal ”hederlig” hets mot folkgrupp.

Internet har blivit en syndabock av det enkla skälet att det ännu är främmande för det traditionella etablissemanget. Internet har blivit ”den andre”. Och beskyllningarna och demoniseringarna låter verkligen som det vi kletat fast på invandrare, judar, kvinnosakskvinnor, homosexuella … fyll i det som saknas.

Fredrik Reinfeldt använder uttryck som ”fult tryne”, Carina Rydberg kallar det för ett Vilda Västern, Malou har förfasat sig, Guillou kallar gammelmedia för ”riktiga medier” i motsats till bloggosfären m m, m m. Jag känner igen retoriken. Feminister och flator är inga ”riktiga” kvinnor, bögar är inga ”riktiga” män, araber är lömska, judar är snikna och under alltsammans bubblar ett Tantgredelinskt bigotteri – perverst snusk är vad som pågår där bakom koderna, snusk och kriminalitet!

Men välkommen till verkligheten. Vi har det samhälle vi förtjänar. Det visar sig öppet på nätet. Och till skillnad från prasselmedia, kan vi gå i svaromål, korrigera, kommentera, k-o-m-m-u-n-i-c-e-r-a!

Ut på spelplanen, alla ni internetmobbare! Lägg er i. Ordet är ert och alla andras. Ordet är fritt!

Men ge fan i att ägna er åt primitiv internet-apartheid.