Etikettarkiv: skrivande

SKRIVKRÄMPOR 2

Igår ställde jag frågan om man måste upprepa en vinnande formel och här kommer svaret:

Vill man tänka krasst och pragmatiskt gör man klokt i att upprepa sig.

Branschen har med åren blivit allt tydligare på denna punkt, från förlag till distribution. Du gör folk förvirrade och besvikna, menar de, om du inte levererar det de förväntar sig och det de visat att de gillar. Författare – bliv vid din genre! Hur ska du annars marknadsföras? Skit samma om den numera sakrosankte Strindberg spände över ett brett spektrum av stilar, idag gäller andra premisser.

Helst bör du utlova en svit när du skrivit din första bok, en svit med samma huvudperson. Alltför lång tid ska heller inte förflyta mellan svitens olika volymer, helst bör de komma ut årligen, för annars glömmer läsarna dig!

Jodå, vi har finförfattrna också, de med konstnärlig integritet och allt detta, men integritet är en i regel ganska olönsam historia, den kräver utmärkelser och stipendier och en fast förankring i de rätta kretsarna.

Strömlinjeformning tillrådes alltså, om du inte vill bli som jag.

Och hur det är att vara jag ska jag berätta mer om i morgon 🙂

HUR MAN (INTE) SKRIVER EN BOK

...............................................................Då jag får ett par förfrågningar om dagen om hur man skriver en bok, tänkte jag att det är lika bra att svara här.

De flesta som kontaktar mig vill skriva en bok om egna omtumlande erfarenheter. Det är ingen dum tanke. Varje människa är en berättelse. Minst en.

Andra har skrivit ner ett par kapitel på en fiktiv historia och undrar hur man går vidare (ibland åtar jag mig att läsa, men måste i regel avböja, annars skulle jag inte få tid över till annat än det).

Och här kommer då mina råd (prettoharkling):

1. Om du känner att du vill skriva en bok – skriv då en bok! Det är bara författaren själv som kan uppamma drivkraften till ett sådant projekt. Du kanske tror att du kan gå till ett förlag med några kapitel eller en synopsis och få ett förskott och kontrakt? Det händer ytterst sällan, särskilt om du:

a) inte är känd

b) inte bor i Stockholm

c) inte har de rätta kontakterna inom förlagssvängen

Alltså. Skriv boken. Går det trögt? Ge fan i det! Är det meningen att du ska bli författare, då kan du inte låta bli, det är som att kämpa mot ett diarréanfall.

2. Det handlar inte bara om att ha en story eller ett intressant liv/omskakande erfarenhet. Det är sättet du skriver ner den på som avgör. Stilen och språket. Såvida du inte:

a) är känd

b) är Carolina Gynning och har en spökskrivare

c) har makt (eller har föräldrar med makt, det kan gälla mediemakt eller makt inom näringslivet)

3. Du måste ha tur. Boken ska inte bara passa ihop med en pågående trend, exempelvis bestialiska mord i en pittoresk idyll, en askungesaga som är ”sann”, en tokrolig tjej som klantar till det för sig etc. Den ska också passera förlagsfiltret. Alla manus blir inte ordentligt lästa, en del åker i returkorgen efter blott ett par sidors läsning.

Låter det här jobbigt? Herregud. Skriv då inte! Det finns väl massor av roligare saker att ägna sin dyrbara tid åt. Ni som envisas och ändå tycker att det är värt det, för er har jag ytterligare råd i nästa bloggpost.

Innan dess kan ni ju läsa om bokens framtid.