Etikettarkiv: refusering

SKRIVKRÄMPOR 5

Som jag skrev i förra posten hade alltså mina värsta farhågor besannats. Förlagets tystnad berodde på deras obeslutsamhet inför min tredje roman, den bok som hade givits mig som en kärleksförklaring från rymdens alla stjärnor. Och kärleken var inte besvarad!

Förläggaren motiverade beslutet med att den nya romanen skilde sig från de två föregående och det var den linjen de ansåg att jag skulle fortsätta med: renodlade relationsromaner. De föreslog att jag kastade den senaste och skrev en ny, kanske kunde jag använda mig av en av romangestalterna som de hade fastnat för: den godmodiga hemmafrun och mångbarnsmamman Kristin.

Men jag var förkrossad. Ungarna stönade om att jag genomgick en infernokris. Från självaste förlagschefen fick jag så ett brev. I det stod det, med vacker handstil, att jag var en mycket begåvad författare men att den tredje romanen skulle kunna fördärva min karriär. Det var av omtanke om den som de refuserat mig.

Kanske hade hon rätt i det hon skrev, den vänliga förlagschefen. Men jag kunde inte bara skrota den gudagåva som jag ansett att boken var. Så jag hoppades på ett annat förlag. Detta tilldrog sig dock på den tiden då det ännu var ett smärre tabu att byta förlag. Det var helt enkelt inte brukligt. Jag vände mig till min agent (att ha en agent var heller inte brukligt på den tiden). Han var mest angelägen om att jag skulle skriva en känd toppmodells levnadsberättelse. Modellen hade varit gift och hade barn med Quincy Jones. Hennes vilda liv bland världskändisar i Beverley Hills skulle kunna bli en bestseller, hon hade ju träffat både Frank Sinatra och John Lennon och alla däremellan. Som en bonus placerade agenten mitt nya romanmanus hos ett förlag som då var beläget i Höganäs. Det var samma förlag som hade kontrakterat exmodellen.

Behöver det sägas att intresset för toppmodellens självbiografi var större än det för min roman – hos såväl agenten som förlaget? Men boken skulle i alla fall komma ut och jag gladde mig åt det medan jag dagligen gick igenom den före detta toppmodellens anteckningar och hade långa möten med henne.

Fast i den vevan hände något. Och om det får ni läsa i nästa post. 🙂

SKRIVKRÄMPOR 4

Då var det dags att rekapitulera vad som hände när jag skrivit min tredje roman. Med darriga händer skickade jag det tjocka manuset till mitt stora förlag som f ö just hade fått en ny chef, en kvinna som var både parant och charmant. Jag funderade på olika titlar. Lodjuret var ett ledmotiv, så jag tänkte mig Operation Lynx, eller Lokatt på latin.

Veckorna gick och jag hörde inget från förlaget. En oro började viska i kroppen. Men jag tröstade mig med att det tagit ganska lång tid innan de antagit Andra sidan Alex, de hade säkert bara mycket att göra. Fast lite grämde det mig ändå att de inte ringt redan efter några dagar för att utropa att detta var det bästa de läst. Hur kunde de vara så svala inför mitt mästerverk? Jag hade ju till och med sagt upp mig från ett glassigt jobb för att romanen bara KRÄVT min helhjärtade insats.

När ytterligare tid förflutit kunde jag inte längre avhålla mig från att ringa förläggaren. Dehade inte beslutat om utgivning ännu, lät hon meddela, helt utan entusiasm. De skulle först ha ännu ett sammanträde. Förlaget var inte enigt.

En sten landade i magen. Och där låg den och tyngde tills jag någon vecka senare blev uppringd av förläggaren. Stenen i magen började glöda, den sprängdes i bitar. Jag hade ett möte samma dag med programchefen för en stor tevekanal om att skriva en sitcom. Än idag minns jag inget av det mötet.

Jag hade alltid undrat över hur vissa snubbar liksom går och inbillar sig att en tjej de i smyg förälskat sig i hyser samma känslor, hur de kan blåsa upp sina amorösa fantasier och tro att de är ömsesidiga. Det var känslan som lägrade sig när förläggaren kungjorde att utgivningsbeslutet var negativt. Jag hade levt på en vanföreställning – jag hade trott att min passion var besvarad! Jag kunde lika gärna lägga mig ner och dö …

I nästa post får ni veta vad förlaget sa och hur jag hanterade dråpslaget.