Etikettarkiv: Peter Sunde

ODE TILL SUNDE

pirathjalte-peter

Ett nöje att läsa Peter Sundes artikel i Expressen.

All heder åt honom, en sann demokrat. Det kostar på att skriva ödmjukt när man blivit utsatt för så många grova beskyllningar och påhopp. Jag tycker inte alls att det är dumt om Sunde blir en förebild. Det kommer han f ö att bli i vilket fall som helst. Hans bok kommer säkert att bli en bästsäljare, även om jag inte tror att det är en strävan hos honom.

Och nu kommer judaskyssarna. De som beskyllde Pirate Bayarna för att bara vilja tjäna pengar säger Grattis. Andra tror att de lagt sig platt och gett upp. Grattis till det också, tydligen.

Vissa människor, och bland dem förvånansvärt många kreatörer, tycks nämligen ha så oerhört svårt att spåra andra bevekelsgrunder än pengar (=makt) eller rättning i leden (if you can’t beat’em join’em). Their loss, kan man ju säga. Måste vara tomt att sätta taxameter på varenda aktivitet eller att aldrig se mål bortom egen och omedelbar vinning.

Det är tur att inte Sunde styrs primärt av de drivkrafterna. För, även om hans inflytande på samhällsdebatten varit större än Guillous på hans tid, har vi sluppit se Sundes ego explodera. Tänk er själva vilken gräddfil han hade kunnat glida fram i. Tänk er dem som åstadkommit en myggskit i jämförelse och hur de åbäkar sig.

Peter Sunde är värd all respekt och jag skulle önska att han blev ett föredöme inte bara för de stjärnögda kids som redan har honom som posterhero, utan för hela den medborgarrörelse som håller på att formera sig, delvis tack vare honom.

Framtidens internet handlar inte längre bara om The Pirate Bay. De bjussade på det. Vad bjussar upphovsrättsindustrin på?