Etikettarkiv: kvinnojourer

JOURKVINNOR & KOMMUNGUBBAR II

rosor-kvinnojorSom om det inte räckte med att jag bevistade Hultsfred/Vimmerby Kvinnojours 10-årsjubileum, vilket har genererat en tråd med över 800 kommentarer och en hetlevrad diskussion om feminism, papparättsrörelser och allt däromkring, så har jag nu besökt Mellerud. Anledningen är att Kvinnojouren i Dal har hållit sitt 20-årsjubileum.

ganget-mellerudEfter mitt tal kommer en kommungubbe upp, och jag ser mig nervöst omkring när han ska överräcka ett inramat diplom där det står ”Blåklintens pris”. Tänk om det är motsvarigheten till Emilpusslet, som kommungubben i Hultsfred gav jourkvinnorna som tack för alla år av ideella insatser!

unnijourkvinnaJag höll andan. Men se där: Förutom det inramade diplomet fick de ett kuvert innehållande 2000 riksdaler!

Skratta inte nu – tvåtusen pix är mycket pengar i kvinnojourssammanhang.

Och igen måste jag påpeka att det är tur att jourkvinnorna lever i trygga och stabila relationer med hyggliga karlar, så att de kan hjälpa kvinnor som levt med skitstövlar.

magdansSen blev det fest på hotellet. Festen avslutades med magdans. Magdans i Mellerud.

JOURKVINNOR & KOMMUNGUBBAR

Nu har jag haft dåligt bloggsamvete i flera dar. Vi har jobbat som hundar med Kiss the Future-projektet, och däremellan har jag varit i Hultsfred och talat på kvinnojourens 20-årsjubileum. I Hultsfred var det så dött när jag klev av tåget att jag först tänkte att en stridsgas utrotat hela befolkningen. Jag har ju bara varit där under festivalen.

img_0021Men jourkvinnor är ett härligt släkte som alltid får mig på gott humör. De lever i trygga relationer, som gör att de kan ta hand om kvinnor i livsfarliga diton. Men det de får höra är att de är manshatare. Vore de verkligen manshatare skulle inte det vara så konstigt med tanke på vad det är de får se.

Vid begivenheten som ägde rum på Kommunhuset kom en av kommungubbarna och höll ett litet anförande. Han berömde kvinnojouren och beklagade att det finns män som slår. Föreståndaren hade då just berättat om de minimala ekonomiska anslag som kommunen avsatt till jourverksamheten. När kommungubben var klar med sitt tal överräckte han en present till jouren. Det var inte en check, om nu nån trodde det. Det var ett Emil i Lönneberga-pussel som kommunen tillhandahöll.

Fint, va.

Kuriosa i sammanhanget är att en man som misshandlar en kvinna kostar samhället ungefär lika mycket som en kvinnojour får i årligt anslag från samma samhälle. EN man, alltså.

Fint, va.

img_0023Men de är ju så fina, jourkvinnorna, som ställer upp ideellt. Jobbar gratis. Som kvinnor över hela världen gör. För det kan man få ett Emilpussel, minsann, av Farbror Kommunen. Sen gick Farbror Kommunen. Han skulle ut och plocka svamp. Han hade inte ens tid att stanna kvar och äta av jubileumstårtan.

Jourkvinnor klarar sig själva. Det är de vana vid.