Etikettarkiv: identitet

MASK

Unni Drougge

Jag fortsätter spåna lite kring hur insnöade många av oss (de flesta?) är kring våra identiteter. Märk väl: identiteter, i plural.

Flera kommentarer rörande den förra posten gällde min kropp. Jag hade tagit en slarvig bild framför spegeln en vanlig dag, i slafsiga mysbyxor och blek, bar överkropp. Texten handlade om frågor man kan ställa sig just en vanlig dag när vårljuset avtäcker skavankerna. Hur vi går runt här i våra liv i en nordlig avkrok medan andra delar av världen befinner sig i uppror eller i de förödande konsekvenserna av en naturkatastrof. Hur vi ändå tycks oerhört sysselsatta med att fråga oss vilka vi är. I våra egna ögon och i andras.

Bilden jag postat idag är tillrättalagd, tagen av ett proffs (Sören Andersson) för en tidning. Den ska uttrycka en hårt vinklad identitet. Kanske är den en del av mig, kanske inte. Kanske signalerar bilden bara en snedvriden uppfattning av vem jag är. Kanske är den en mask som väl döljer vem jag verkligen är.

Mer än på länge skapar vi våra identiteter med mer eller mindre lyckat resultat. Vi gör det delvis för att vi alla är varor på en marknad, och det gäller att pitcha sig själv. Vi gör det också i en ständigt pågående självupptäckt. Skickar ut en signal (bild/persona) och väntar på responsen.

Responsen jag fick är att jag är en kvinnas kropp, fri att diskutera kring. Sillisar – fel eller rätt? Gångbar, brukbar, knullbar? En projektionsyta för allmänna reflexioner.

Jag är ett experiment. Jag redovisar resultaten i mina romaner. Kroppen är ett medium, men också sårbar. Jag skickar ut den i olika förklädnader i vår stora dygnetruntöppna maskerad. Men för det mesta är kroppen bara ett skydd som själen behöver.

VEM ÄR JAG?

img_34162Finns det någon mer än jag som åtminstone en gång per dag ställer sig frågan: Vem är jag?

I världens tryggaste vrå, så långt från jordbävningar och uppror som vi kan komma, undrar jag ständigt över detta.

Vad är min roll? Gjorde jag rätt? Hur ska jag gå vidare? Är vi bara onda men intelligenta djur? Varför kan vi inte bara dela upp jordens resurser och ha kul sen? Varför blev vi utrustade med förmågan att skapa civilisationer när vi ändå bara river ner dem? Varför jävlas Moder Natur med oss?

Och sen, igen: Vem är jag? Vad säger spegeln?

Ingenting. Spegeln säger ingenting.