Etikettarkiv: härskartekniker

KANINKOKERSKORNA

fatal-attraction-1Detta ska inte handla om bomben eller Wikileaks eller Julian Assange eller Ulf Nilssons osmakliga Expressenkrönika (dagsaktuella snackisar).

Nej, det ska utgå från ett samtal jag hade med en väninna en kväll på en sunkig Södersylta där vi klämde några billiga Veckans öl. Väninnan jobbar på en av våra största dagstidningar. Hon berättade hur snacket går bland snubbarna på de olika redaktionerna. Snacket om kvinnor i offentligheten eller – ve och fasa – i deras närhet.

Det finns en skräckis i jargongen. Skräckisen är när en söt och medgörlig tjej plötsligt blir en KANINKOKERSKA. Red alert! Hur kunde det gå så snett? Hon måste omedelbart få sitt straff. Straffet kan se ut på olika sätt: Isolering, skitsnack, förlöjligande, skandalisering eller – om det är en kollega – varför inte skicka henne rakt ut i kylan? Ut med henne genom köksdörren, å ett, å två å tre … sådär! Nu blev man kvitt henne. Vad skönt att hon fick sparken!

Vad är då en kaninkokerska? Jag utgår från att ni har sett Fatal Attraction. Den där hondjävulen som sabbade en familjeidyll för att hon spräckte mannens lilla hemliga prassel. Ett litet oskyldigt snedsteg som kan hända även den bäste. Och så ville hon ha MER! Hon accepterade inte att bli avpolletterad så där rakt av. Det var såklart hon, och inte mannen, som var syndaren. Män kan ju inte rå för att deras djuriska lusta väcks av hondjävlarnas förförarkonster.

Men i verkligheten behövs det betydligt mindre för att bli kaninkokerska. Praktiskt taget räcker det med att man skiljer sig från sin man. Mia Skäringer blev en kaninkokerska när hon bestämde sig för att lämna sin karl. Zinat Pirzadeh blev en kaninkokerska när hon lyckades lämna ”kärleksgurun” Tompa di Leva. Fastän hon gjorde honom en stor tjänst genom att inte medverka till den inledda polisutredningen blev hon synad i sömmarna. Det spelar ingen roll om man, som Maria Sveland, tar steget till att bli lycklig singel, man vill ju ha bitterfittorna på sin plats. De kvinnor som skiljer sig utan synbar anledning (och det måste vara en grov anledning, som … tja, incest), de är dissidenter och ska behandlas därefter. En kvinna kan väl inte bara vilja leva ensam, eller ännu värre: så sin vildhavre?

Överhuvudtaget är det suspekt med singelkvinnor försåvitt de inte är i 20-årsåldern och ännu inte hunnit träffa den rätte. Sen jävlar. Sen ska de bliva vid sin läst. Nöj dig, kvinna – du har ju en man. Stand by your man.

Den värsta sortens kaninkokerskor är nog ändå de som offentligen drar ner brallorna på manliga arslen. Det kan ju hota arslenas karriär! Finns det nåt värre än att äventyra det enda som betyder nåt för brödraskapets hegemoni – att deras jobb och karriärer är intakta så att de kan fortsätta knyta kuk i bastun? Nej, så gör man inte. Hur kvinnans karriär påverkas av arslefasoner hör inte till saken. Kvinnor bryr sig  ju faktiskt mer om sina relationer än sin karriär. Så gör det då, surfittor! Ta hand om era relationer så att vi kan göra karriär i lugn och ro! Sköter ni det kan ni rentav få några smulor som blir över från våra lönekonton och företagsvinster.

Och så kommer ändå dessa kaninkokerskor och försöker sabba. Men det står dem dyrt. Och det är bra, för det blir en varnagel för andra, potentiella kaninkokerskor.

Ta t ex tjejen som jobbade på Den Stora Dagstidningen. Hon som blev sextrakasserad på Den Stora Begivenheten av en känd medieprofil, vi kan kalla honom Rövskalle. Rövskallen bad henne om och om igen att rycka honom i kuken. Hon var där på jobb. Hon skrev om händelsen. Det publicerades inte. Men hon åkte ut med huvudet före. Med chefredaktörens goda minne. Hon hade blivit en kaninkokerska.

Det finns så många berättelser om kaninkokerskornas brutala öden att jag bara vill utbrista:

Kaninkokerskor i alla läger – förenen eder! Och PRATAOMDET!

(Är jag en kaninkokerska, månne;)