Etikettarkiv: elitism

KULTURELITEN OCH VERKLIGHETENS FOLK

Skugge & Co anordnade den sista kulturaftonen för säsongen på Teater Brunnsgatan 4, med ämnet Kultureliten och Verklighetens folk – vad är egentligen bra kultur?

De prominenta gästerna var Göran Hägglund, Åsa Linderborg, Johan Lundberg och – tadaa – The Kristina Lugn. Debatten leddes som vanligt av Martina Montelius och Marie Söderqvist.

Den här gången slapp vi höra studentikosa stönanden från Timbrofolket (som under pompösa åthävor pyntat själva kalaset). Tack för det.

Istället utbröt ett munvigt käftslängande mellan Åsa Linderborg (Aftonbladet) och Johan Lundberg (Axess) som väckte allt större muntrationer när högerprofilen Lundberg kallade Linderborg för leninist varpå Linderborg kontrade med att kalla Lundberg för stalinist. Lät lite som på bokstavsvänsterns tid.

Stötestenen var den länge debatterade frågan om huruvida det som står på kultursidorna angår ”vanligt folk”. Givetvis kom Makode Lindes könsstympningstårta upp som ett exempel på hur kulturdebatten visst kan nå ut och engagera Göran Hägglunds skötebarn – verklighetens folk.

Men så klev Kristina Lugn in i samtalet och sopade hem biffen. Först och främst, sa hon, så skulle hon vara jätteglad om hon överhuvudtaget visste vad ”verkligheten” är. Därefter påpekade hon att kulturens möjlighet att nå ut idag helt bygger på mediernas lust att föra den vidare, och enligt medielogiken krävs då av kulturfenomenen att de är tillräckligt spektakulära, men därmed måste de inte vara bra.

Lugn hävdade också att det vore på sin plats att vår kulturminister stod upp för det bildningsideal som borgerligheten en gång i tiden värnade om, istället för den populism som Adelsohn Liljeroth ger uttryck för. Varför skulle inte kulturen få vara elitistisk?

Här tangerade Kristina Lugn en sak som tyvärr inte hann utvecklas närmare. För detta, att stå för humanistiska värden, menade hon, det leder i regel en tänkande individ mot vänster, men bara för att man står upp för rättviseideal – måste det betyda att kulturlivet ska banaliseras? Ungefär så.

Idag kan vi informeras om blockbusters som Hungerspelen och True Blood både på nyhetsplats, i nöjesbevakningen OCH i de trånga kulturkanalerna. Varför? Har kulturkoftorna så risigt självförtroende att de inte längre vågar företräda den goda smaken (vad DEN nu är, men det är en annan diskussion)? Masspubliken till försäljningssuccéer behöver väl ingen ytterligare information om det som vräker fram på alla andra platser, inklusive annonsutrymmet. Frågan är om masspubliken (”verklighetens folk”) överhuvudtaget läser kultursidor/ser på Kobra/lyssnar på Kulturnytt etc.

Som Kristina Lugn sa: Hur ska vanligt folk kunna ta del av Karl Vennberg om de inte ens känner till hans namn? Man kan ju inte googla på annat än det man fått reda på.

GLAMOUR? NEJ TACK!

Manifestationen i Humlan samlade kanske inte ett hisnande antal, men vädret var strålande och flera av talen likaså. Framförallt det som hölls av representanten från Ung Vänster – kan ni pleeeze hjälpa mig att fylla i hennes namn här, hon är nämligen så fett värd en eloge.

Vet inte riktigt hur jag ska beskriva det, men det är en speciell känsla bara. Den kommer över mig varje gång jag strålar samman med människor ur den nya medborgarrörelsen. Jag står i en mängd som en i mängden och tänker varje gång: Så oglamoröst! Och med det menar jag absolut inget nedsättande. Tvärtom.

Men det finns verkligen inget spår av glamour i det här sammanhanget. Det finns passion och engagemang. Det finns mångfald. Och gemenskap. Kanske är det frånvaron av uttalade hierarkier som skapar denna samhörighet. Frånvaron av elitism.

Det är väl detta med äkthet. Äkthet och glamour synkar inte.

urbanpiratOch jag drabbas av det bitterljuva vemod som infinner sig när något är nytt och oförstört – hur länge ska det hålla? Kommer rörelsen att klara av att bevara sin oskuld i etablissemangets jättebordell? Kommer frestelserna och lockerbjudandena att korrumpera? Smaken på makt att ge mersmak?

Kommer ideologiska motsättningar att söndra? Kommer behovet av mediestrategier att skapa statuspositioneringar och elitism?

Och den värsta farhågan: Kommer de systembevarande, ”terroristbekämpande” styrkorna att lyckas slå ner rörelsen?

Antagligen går det att påverka.

Om vi gör det. Påverkar.