Etikettarkiv: dråpslag

SKRIVKRÄMPOR 4

Då var det dags att rekapitulera vad som hände när jag skrivit min tredje roman. Med darriga händer skickade jag det tjocka manuset till mitt stora förlag som f ö just hade fått en ny chef, en kvinna som var både parant och charmant. Jag funderade på olika titlar. Lodjuret var ett ledmotiv, så jag tänkte mig Operation Lynx, eller Lokatt på latin.

Veckorna gick och jag hörde inget från förlaget. En oro började viska i kroppen. Men jag tröstade mig med att det tagit ganska lång tid innan de antagit Andra sidan Alex, de hade säkert bara mycket att göra. Fast lite grämde det mig ändå att de inte ringt redan efter några dagar för att utropa att detta var det bästa de läst. Hur kunde de vara så svala inför mitt mästerverk? Jag hade ju till och med sagt upp mig från ett glassigt jobb för att romanen bara KRÄVT min helhjärtade insats.

När ytterligare tid förflutit kunde jag inte längre avhålla mig från att ringa förläggaren. Dehade inte beslutat om utgivning ännu, lät hon meddela, helt utan entusiasm. De skulle först ha ännu ett sammanträde. Förlaget var inte enigt.

En sten landade i magen. Och där låg den och tyngde tills jag någon vecka senare blev uppringd av förläggaren. Stenen i magen började glöda, den sprängdes i bitar. Jag hade ett möte samma dag med programchefen för en stor tevekanal om att skriva en sitcom. Än idag minns jag inget av det mötet.

Jag hade alltid undrat över hur vissa snubbar liksom går och inbillar sig att en tjej de i smyg förälskat sig i hyser samma känslor, hur de kan blåsa upp sina amorösa fantasier och tro att de är ömsesidiga. Det var känslan som lägrade sig när förläggaren kungjorde att utgivningsbeslutet var negativt. Jag hade levt på en vanföreställning – jag hade trott att min passion var besvarad! Jag kunde lika gärna lägga mig ner och dö …

I nästa post får ni veta vad förlaget sa och hur jag hanterade dråpslaget.