Etikettarkiv: Don’t be evil

VAD ÄR DET FÖR FEL PÅ ATT INTE VARA EVIL?

461515655_9f3b7386ff

Idag har jag hört på ett par radioprogram som tagit upp Andreas Ekströms nya bok Google-koden. Jag har inte läst boken och kan därför inte ta upp innehållet i den. Däremot gillar jag ofta Ekströms nyktra iakttagelser, att han liksom står bredvid och inte låter sig svepas med av okritisk entusiasm inför allt som är nytt.

Debatten om Google, den jag själv följt, har emellertid uttryckt stor misstänksamhet. Ur DN-recensionen:

Varför tilltror alla datorfreakar det demokratiskt någotsånär kontrollerade FRA allt ont, men det privatägda Google allt gott? Den totalitära potentialen är ju knappast mindre, snarare tvärtom.

Man ifrågasätter Google-sloganen ”Don’t be evil”. Med stor skepsis rapporteras det från besök på den stora Googleanläggningen där man får ta med sig sina barn, har fria arbetstider, inga klädkoder, recyklar förpackningar och försöker att vara just – not evil.

Vad vi har här, efter hur jag ser det, är alltså ett privatägt, kolossalt stort och världsomspännande företag med en etisk kod. Och så klandras just det budskapet: Don’t be evil. Javisst, säger kritikerna, men sen då?

Ja, men vaffan … Är det inte just det vi saknat bland företagsjättar under en herrans massa år, då rovkapitalismen brett ut sig? Etiska premisser? Är inte det själva skillnaden? Är staten not evil i alla lägen – Migrationsverket exempelvis? Är flygbolagen not evil? Bilindustrin? Läkemedelsindustrin? Finansinstituten?

Jag inser att Google har en enorm makt, men är det då inte ganska positivt att de lyfter fram goda humanistiska värderingar? Jag kanske har missat nåt, säkert har jag det, men jag kan ändå inte låta bli att undra varför just Googles försök att slå vakt kring en etiskt förankrad etikett måste utsättas för misstro.

Efter allt tjat om näthat och alla hemskheter som tillskrivs nätet har många lärt sig att man ska vara sjysst – not evil. Om Google understryker denna strävan, med all sin makt, kan vi väl vara lite glada för det. Och bidra själva.

– Don’t be evil!