Etikettarkiv: den gode fienden

DEN GODE FIENDEN – NOT

david-head-goliathJahapp. Nu ska snuten få fler resurser för att klämma dit fildelare. Hörde det redan i morse på ekonyheterna. Samtidigt sitter socialmodekraterna och yrar om att de behöver tänka om när det gäller Ipred.

Svenskan-artikeln har massor av bra kommentarer, vilket är glädjande. Folk kan tänka själva. Det är en nyhet för de flesta politiker och mediemakthavare.

Själv får jag ofta nypa mig i armen när jag hör talas om razzior mot misstänkta fildelare. Jag måste vara naiv. Fortfarande, trots att jag anser mig ha förlorat min barnatro. Tänk om Pontén skulle storma in här med ett par snutar och sno åt sig några skärmdumpar från min och ungarnas datorer. Jag tror jag skulle börja garva.

Men man kan faktiskt hålla sig för skratt när regeringen silar mygg och sväljer dinosaurier.

En norsk sociolog vid namn Nils Christie (nu död) myntade uttrycket ”den gode fienden”, som också var namnet på en otroligt bra bok om narkotikafrågan. Den gode fienden är företeelser det är lätt att slå ner på eftersom dess representanter inte är en maktfaktor. Exempelvis är det lättare att hacka på rökare än på bilismen, som vållar betydligt fler skador. Det är lättare att jaga fildelare än ekobrottslingar och stora miljöbovar.

Tror de. Men de ska nog få se att ”fienden” kanske inte var så ”god”.