Etikettarkiv: borgarna

VÅGA GÖRA MOTSTÅND!

egoboost_magazine_utomhus_skissPå väg hem från gymmet ser jag stortavlorna som annonserar en ny tidning med namnet Egoboost. Jadå, jag har redan hört att Isabella Löwengrip, alias Blondinbella, fått en tidning i present för att hon varit så duktig med sin blogg. (Duktig = mycket trafik.)

Tvärs över omslaget löpte rubriken Våga göra karriär! Jodå, jag vet att Blondinbella gjort karriär och att hon hyllats mycket för detta eftersom hon är tjej. Är man tjej och gör karriär blir man ju även en sorts feministikon. En förebild. Och nu lär Isabella ut knepen. Så att alla andra, företrädesvis hennes bloggläsare och presumtiva tidningsläsare, också kan bli entreprenööörer och göra karriääär.

Det finns olika sätt att hålla folk på mattan. Ett av dem är det budskap som Isabella för fram: Du är din egen lyckas smed. Det har vi också hört förut. På det antagandet vilar stora delar av självhjälpsindustrin och dess siamesiska tvilling nyandligheten, ofta under benämningen Law of Attraction: Det du verkligen tror på, det får du. Men inte bara den flummiga lyckobranschen använder sig av denna idé. Det är en gammal borgerlig uppfattning, mycket lämplig att slå i skallen på dem som inte lyckats tillskansa sig position och kapital. De har tänkt fel eller varit lata och odriftiga. Se på mig! utbrister förebilderna. Tanken tycks aldrig slå ner att de kan ha haft tur i livets lotteri. Och det måste ju vara bekvämt för de privilegierade.

Detta, att ha tur, är bara vedertaget när någon vinner miljoner på spel och lotteri. Alla andra som köpt lotter känner inte att den som vann var bättre på att köpa en lott. Däremot är vinnaren själva incitamentet till lotteri öht.

Men det vore ganska obarmhärtigt om den som vunnit storslam sa till alla andra som deltagit (och utan vars deltagande vinsten aldrig skulle ha kunnat uppstå), om vinnaren ställde sig upp och proklamerade: Se på mig! Gör som jag! Men det har de ju. Alla har försökt.

Nu hävdar säkert någon att det är grav misskredd av driftiga Isabella att påstå att hon bara haft tur. Kanske. Men det allvarligaste skälet till att jag aldrig i hela mitt liv köpt den borgerliga lögnen om att alla kan, bara de anstränger sig, tänker rätt eller klipper håret och skaffar ett företag, det är att nästan varenda människa som hävdar detta ALDRIG skulle klara av att leva ens en månad under de villkor som vederfars de grupper de vänder sig till med sina beskäftiga påpekanden. Det är de alldeles för klena och bortskämda för.

Allt sådant här nygammalt nonsens om att rycka upp sig, våga göra karriär mm, gör att jag börjar hoppas att karmalagar verkligen existerar. För då önskar jag att Fredrik Reinfeldt återföds som kastlös mor i Indien som måste gräva efter råttor i marken och riskera att bli dödligt ormbiten. Isabella Löwengrip vill jag egentligen inget ont, men det skulle inte skada om hon i sitt nästa liv fick växa upp med en utförsäkrad singelmamma i en nedsliten och försummad förort.

För det finns ännu ett skäl till att Blondinbella blivit ett medialt kuttersmycke. Dagens etablissemang älskar unga språkrör som utan att ens begripa det själva rapar upp och legitimerar deras unkna ideologi.

Men vad vi behöver är inte fler aningslösa medieprofiler. Vi behöver fler rebeller.

JA, JAG HATAR HELA BORGERLIGHETEN …

kriminella-barnDet är fan så att man har lust att börja sjunga Ebba Grön-låtar. Ja, jag är så fett less på den nuvarande regeringen.

Nu har Beatrice Ask lagt fram förslaget att föräldrarna ska pröjsa för barns kriminalitet. Och yatta yatta, det låter ju helt vettigt att föräldrar ska ta ansvar för ungjävlarna och inte skylla på samhället när det går snett. Om man inte tänker ett steg till.

För det första: Vem gynnas och vem missgynnas? Vilka föräldrar är det som kan stoltsera med välartad avkomma? Och som kan sopa igen spåren när avkomman svinar? Varifrån kommer merparten av kriminella ungar? Jo, från trasiga familjer som inte kan skyla misären. Då får de höra att de ska hålla efter sina barn. Säg det till den ensamstående morsan som sliter järnet för att få ihop till hyran. De flesta föräldrar vill ha mer tid åt sina barn, vill ha högavlönade jobb som ger dem status och vill bo i prydliga områden och ha sina barn i bra skolor. Alla föräldrar kan inte det. Alla föräldrar kan inte ta sig eller sina barn i kragen, för de har inga kragar att hålla i. Det är inhumant att vilja pungslå de föräldrar som redan har problem så det räcker. Föräldrar med problem får barn med problem. Och så lägger man ännu ett problem på deras axlar.

Denna skyll-dig-själv-anda är ett utslag av borgarpartiernas osolidariska och historielösa samhällssyn. Allt ska privatiseras.

Och sen, för det andra: Vad gör vi med ungarna i ett samhälle där bägge föräldrarna måste jobba heltid (förutom Anna Anka-typer, men Ankan är ju trasig så det räcker)? Vi förvarar dem på institutioner där de tillbringar mer tid än med sina föräldrar – om man inte räknar de timmar då barnen sover under samma tak som päronen.

Varför skyller vi inte på dagis och fritis och sen på skolan om kidsen begår brott? Herregud, aldrig har väl föräldraskap varit mer ångestladdat än nu, även i ”bättre hem”. Kvalitetstid och livspussel har blivit en ursäkt för att föräldrar ska kunna boosta sina egon och sitt marknadsvärde med att springa på gym och gå i terapi och träffa coacher och lära sig skilja mellan olika sorters olivolja. Under tiden blir ungarna i de försummade och nedrustade förorterna busar. Men praktiskt taget inga föräldrar har idag tid med sina telningar.

Antingen tar misären för mycket tid (bråk, fylla, usel ekonomi), eller också tar medelklasskarriärernas vassa armbågar för mycket tid.

Men att ge tid åt medborgarna, det är en politisk vision som inga av de etablerade partierna ens vågar se åt. För fri tid gör oss fria. Fri tid, inte fritid, då vi ska sitta och glo på Anna Anka.

Fri tid. Smaka på det, Beatrice Ask.