Etikettarkiv: bestsellerlitteratur

VILL DU OCKSÅ SKRIVA EN BOK?

060322_mb_dan_brown_tnNu ska jag tråka ut er igen genom att älta bokbranschen. Fast bara lite, så häng kvar.

Det har ju klagats mycket på bestsellerismen. (Jag är för stressad för att länka, men googla gärna om ni inte känner er insatta.) Bland annat är det ju bara ett fåtal titlar, inom ett fåtal genrer (crimlit, chiclit, truelit), som finns i sortimentet i dagligvaruhandeln. Den traditionella bokhandeln har också tvått sina händer över att så stora volymer böcker numera säljs till kraftigt rabatterade priser i storköpen. Också endast ett fåtal titlar.

Då tycker man att de klassiska bokkedjorna borde erbjuda det bredare sortimentet som en service till människor som har tid och ork att besöka en bokhandel. Men enligt en säljare jag språkade med tar istället bokhandeln in allt mindre skönlitteratur och satsar på, vad ska man kalla det, ploj & skoj. ”Så här blir du/gör du”-böcker. Krimskrams. Det beror givetvis på att de anser att dessa böcker ger mer klirr i en ansträngd kassa.

Men var hamnar vi nu? Skönlitteratur köps på Pressbyrån, bensinstationen, snabbköpet och 7-Eleven. I bokhandeln rafsar du åt dig småtramsiga presentböcker. Eller kokböcker. Och allmänt tingeltangel. Det är att balansera på en tunn tråd, för allt det där kommer säkert snabbköpen – de som inte redan gör det – att tillhandahålla. Då kan nog bokhandeln tacka för kaffet.

Men mitt i allt detta tycks alltfler spinna författardrömmar. Varför? Med den mördande konkurrens och den insnävning av utbudet som är dagens realiteter kan författaraspiranterna lika gärna knäppa händerna och be om ett mirakel. Det är faktiskt illa nog för de flesta redan etablerade författare. Är det de få lyckligt utvalda deckarsuccéerna som skapat dessa febriga illusioner? Är det hoppet om att bli rik och berömd?

Då kan jag ge ett stalltips: Bli först rik och berömd. Skriv sedan en bok om hur du blev rik och berömd.

NÄR MAN HAR SKRIVIT EN BOK lll

kjerkfjordenNu vill jag inte röra upp smolk i bägaren för er som kanske har planer på att förverkliga era författardrömmar eller för dem som redan sitter där med ett förstlingsverk på väg ut på den iskalla marknaden. De flesta författare vill inte veta allt om sin bransch, och många förlag drar en lättnadens suck över detta. Därför kan de käckt utbrista när boken är tryckt och färdig: ”Ja, nu håller vi tummarna!”

Men det är ungefär som att ”tänka positivt”. Man tänker sig inte till önskade resultat. Man bidrar praktiskt till dem (i bästa fall). När det gäller bokutgivning är spelet i regel avgjort långt innan boken ens är tryckt. Upplagan bestäms av antal beställda ex från återförsäljarledet. Ytterst sällan beställs en stor upplaga av en debutant. När det gäller etablerade författare bestäms upplagan oftast med hänvisning till tidigare försäljningssiffror. Ibland kan generösa avtal och rabatter boosta en upplaga, om hela branschen enas om att boken har en stor kommersiell potential. Men återförsäljarna brukar då kräva garantier: ”Show me the money!” Och man behöver inte vara överdrivet observant för att inse vilka titlar det satsas på om man besöker en bokhandel. Nog om detta, det är verkligen ett kapitel för sig.

DEBUTANTSJUKAN

En vanlig åkomma hos en debuterande författare är en spänd förväntan om att ens bok ska störtskyltas i handeln. Vid utgivningsdatumet går hen därför hoppfullt till en bokhandel för att se sitt verk. Men hittar det inte!  Bestsellerdrivorna tornar upp sig vid entrén, men var är MIN bok? Nja, då får man vanligtvis söka sig längre in i butiken, och har man tur ligger en liten bunt där bland andra små buntar. Eller så finns den i bokstavsordning med ryggen ut.

Så var det med den saken. En nål i en höstack. Därför ska min nästa post handla om hur man ska få läsarna att överhuvudtaget få en chans att hitta den bok du lagt ner minst ett års synnerligen lågavlönat arbete på.