STORA RUBRIKER, STORA DUMHETER

3schyman425_1211362430Var på seminarium igår (Bakom rubrikerna: Strategisk krishantering i verkligheten). Konferensen vände sig främst till informatörer/kommunikatörer på organisationer, myndigheter och företag.

De flesta sorters kriser avhandlades, även de som framkallats av naturkatastrofer, ex vis tsunamin. Eller den ovanligt snörika vintern 2009, som fick SJ att gå på knäna. Men mest gick programmet ut på hur man restaurerar eller räddar varumärken efter att krisen inträffat, och med kris avsågs fr a någon typ av mediedrev.

Alla inbjudna talare gjorde sin analys och utvärdering efter att deras verksamhet råkat i blåsväder. Där var representanter för UD, SJ, Röda Korset, Åhléns, LO, Arla Foods, Socialstyrelsen, Arbetsförmedlingen m fl.

Ibland kom sig krisen av en utanförliggande händelse eller upptäckt, som vid ”dunskandalen”, då Kalla Fakta avslöjat att gäss plockades levande. Det drabbade bl a Åhléns, som snabbt skred till handling, blockerade alla inköp av dunprodukter och skänkte de redan befintliga till Myrorna och Stadsmissionen. De kom alltså undan med blotta förskräckelsen. Värre var det för danska Arla, som efter Muhammedkarikatyrerna i Jyllandsposten blev bojkottade av hela Mellanöstern, vilket orsakade en förlust på 450 miljoner danska kronor, vilket resulterade i en skriftlig avbön där Arla tog avstånd från publiceringen av karikatyrerna. I gengäld fick de kvinnorättsorganisationerna på halsen. Men vad gör man inte för pengar?

I fallet Röda Korset orsakades skandalkrisen av en en inre ”fiende”, nämligen Johan af Donner, som dessutom överklagat och har tagit hjälp av Leif Silbersky. Inte undra på att Röda Korsets representant kunde hålla sig för skratt. Det är värre när hotet ligger i den egna strukturen.

Men de i mina öron intressantaste talarna var ändå Gudrun Schyman och Ulrica Schenström, båda kvinnor som hamnat i orkanens öga och därigenom fått avgå från sina poster. Schenström betonade problematiken i att plötsligt bli en frontfigur för en verksamhet där hon tidigare varit doldis. Att hon i ett enda slag skulle komma att representera moderaterna och själv stå i skottgluggen. Hon höll ett eldigt anförande, och gled snyggt över den eventuella dumhet som föranledde skandalen. Schyman berättade öppenhjärtigt och chosefritt om mediestormarna hon genomridit, och det med den äran: auditoriet åt ur hennes händer.

Det som fastnade var slutsatserna dessa två damer delade med sig av:

• När drevet kommer tror man att många ska sluta upp och supporta. Det händer inte. Man står ensam.

• Det viktiga för en person som kan hamna i hetluften är att man har ett liv utanför rollen man har i medierna. Schyman jämförde sig med Mona Sahlin. ”De människor som är viktigast för mig arbetar inte i politiken, de har funnits i mitt liv mycket längre än min politiska karriär.”

Och när Thomas Mattsson anträdde scenen för att berätta vad som hamnar på Expressens förstasida fick man en mun full. Kontentan:

Stora nyheter, stora dumheter och stora kampanjer ger stora rubriker.

Sug på den.

[OBS! Notera att Gudrun Schyman stämde kvällstidningen efter skandaluppslaget på bilden. Och vann!]

3 reaktioner på ”STORA RUBRIKER, STORA DUMHETER

  1. Det var mer snö 2010 än 2009.

    🙂

    När man hamnar i blåsväder är det bara de allra närmaste (om man har några) som stöttar, det gäller nog i de flesta brancher.

    🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.