STOPPA SPRIDNINGEN AV GIFTKULTUREN!

anslagstavla_p_dalar_2_1185141907_1221778

Redan finns mängder av analogier som försöker illustrera vad som sker i kriget mot den nya kulturdistributionen. Jag försöker mig på en. The Pirate Bay kan liknas vid en anslagstavla på stan. En stor anslagstavla som många vänder sig till för att den är väl uppdaterad. Men en dag blir de som satt upp anslagstavlan åtalade för att där finns adresser till ställen där man kan få se filmer och lyssna på musik utan inträdesavgift. Folk fortsätter besöka anslagstavlan. Då blir plötsligt det elbolag som levererar ström till belysningen ovanför anslagstavlan ålagd att släcka ner hela torget där anslagstavlan står. Rätta mig gärna, men är inte allt det här ett utslag av ren idioti?

Den inkräktan på medborgerliga rättigheter som äger rum nu kommer givetvis att framstå som en skamfläck när framtiden ska skriva vår historia. Jag är inte irriterad, jag är fly förbannad och det är ju tur att jag inte är ensam om det – heja, Anna!

Så här uttalade sig ett av upphovsindustrins ombud, Monique Wadsted i SvD:

”Vi gör vad vi kan för att få stopp på spridningen av mina huvudmäns verk.”

Bra! Applåd! Jag hoppas verkligen på det. Att vi får stopp på spridningen av de verk som konsumentfientliga upphovsmän och deras mellanhänder står bakom. Det vore en välgärning. Bort med dem! Låt den publikvänliga och fria kulturen leta sig förbi de grå bästsäljarkolosserna som reser sig likt jättelika gravstenar över en död och tom kultur.

Häromdan skulle jag köpa en bok i 40-årspresent till en vän. Det var svårt. Jag ville inte gynna en författare eller ett förlag som ställt sig bakom Ipred. Så jag gick där och fingrade på boktravarna. Såg att Guillou redan skitit ur sig sina memoarer, slarvigt och malligt. Aldrig att jag köper en bok av honom. Mankell. Trist, han har ju också skrivit under uppropet för Ipred. Brunner. En sympatisk man och vän. Men även han har ju rättat sig i ledet. En del författare har legat lågt, men vad tycker de, var står de? Jag vill ha en KRAV-märkning av författare och artister. Kan vi inte upprätta en inofficiell lista på vilka som är safe? Så att vi slipper gynna giftspridarna.

Upp till kamp, kamrater!

22 reaktioner på ”STOPPA SPRIDNINGEN AV GIFTKULTUREN!

 1. Bra förslag Unni!

  En rättvise märkt kravlista där kvaliten avgör vad kunden är villig att betala direkt till upphovsman/kvinna.

  Utan en massa omvägar och distributions led och där lyset får levereras till både anslagstavla och server.

  Ramona kom ju på att det var bra med ljudböcker efter eran diskussion och jag tycker det är bra när man ser fördelar av förändringar.

  Inte slår ifrån sig av rädsla eller kramp.

  Leroy

 2. Hej Unni, kan du inte stämma någon nu när maffian har stoppat din distributionskanal?, du släppte väl en bok på tpb?

 3. Ramona Fransson äger dessutom sitt eget bokförlag så hon är ju fri att göra vad hon vill med sina böcker. Inga giriga mellanhänder där inte. Köp en bok av henne till din vän Unni. Vilken som av dom. Alla är förträffligt bra, tycker jag.

  Torsdag idag. Det bästa med den är att det är nära tiill fredag och långt till måndag. 🙂

 4. Verkar litet trist med bojkott av författare på grund av deras politiska åsikter tycker jag. Det kan ju vara så att de skriver bra trots att de har märkliga åsikter. Det här är i grunden politiska frågor och jag tror mer på ett politiskt uppvaknande än effekterna av köpbojkotter. Själv vill jag inte se politisk registrering/kartläggning av artister och författare (även om de råkar vara öppna med sina åsikter). Tycker att det känns litet obehagligt helt enkelt.

  Ytterligare ett problem med att ta hänsyn till kreatörers åsikter är att man då implicit köper det synsätt enligt vilket det är yrkesarbetande upphovsmän som ska tillåtas diktera utformningen av upphovsrätten. Jag tycker att vi med kraft ska avfärda det perspektivet. Upphovsrätten är i botten inte en individuell rättighet utan ett privilegium som samhället delar ut för att uppmuntra till skapande. Det handlar om att skapa en samhällsnytta helt enkelt och därför är det naturligtvis så att alla i demokratisk anda ska ha lika mycket att säga till om. Utformningen av lagen är inte en angelägenhet bara för särintressen. I den mån särintressen tillfrågas ska det vara bara för att tillse att samhällenyttomålet kan nås.

  Det TPB gör är ju i grund och botten att hjälpa människor att hitta varandra. Det enda fall där sådant är olagligt som jag kan komma på är koppleri. Vi har i praktiken alltså en situation där upphovsrättsintrång jämförs med att profitera på andra människors prostitution. Rätt absurt tycker jag.

  1. Tor, du tar mig nog alltför precist på orden. Registrering har jag aldrig funderat över. Men jag själv skulle gärna vilja veta vad artister och författare har för inställning innan jag beslutar mig för vem jag vill gynna. Sen finns det ju en ganska stark slagsida åt en viss sorts författare och artister som hetsar mot fildelning och deras alster gillar jag inte ändå. Det tackar jag för. Värre är det med Brunner. Och Mankell till viss del.

 5. Viktigt inlägg!

  Vilka tar parti för upphovsrättslobbyn, emot oss andra?

  Att inte gynna våra fiender är en överlevnadsstrategi. Vi behöver veta vem de är.

  En del skriver böcker, som du är inne på, men många har andra maktpositioner i det offentliga livet. De sitter i Riksdagen, på regeringskanslierna. De kan ha positioner som poliser, åklagare och domare. De har alla tagit parti för en mäktig lobby med enorma resurser och fanatiskt stöd från världens mäktigaste land.

  Miljoner människor bara i Sverige hotas direkt av deras rättsövergrepp, över hela världen är det miljarder.

  Det här kan bli en lång och hård strid, och upptrappningen har bara börjat…

  Vem kan vi lita på? Du nämnde Pirate Bay. Grundarna har kanske gjort mer för den goda saken än de flesta. De är helt unika inspirationskällor på många sätt. Engagemang, djärvhet, uthållighet och inte minst stor humor. Och de har nått ut över hela världen…

  Du, Anna Troberg, Ravenna, Anders Widén och andra författare har också visat att skapande människor, som direkt berörs av upphovsrättsregimen, också älskar frihet och rättvisa.

  Vad är det som gör att annars intelligenta människor tar parti för upphovsrättslobbyn? Är det bara för egen vinning, eller tror man verkligen att det gynnar samhället i stort?

 6. Jag ser hur planeterna radar upp sig för ett ”förlag” som respekterar och tar avstamp i digital yttrandefrihet, några som tar bokbranschen in i 00-talet (lagom till 2010 🙂

  Nu skulle någon kanske ta Spotify som förebild, men även om Spotify är nytt och vissa gillar det så har det tyvärr inget med öppenhet att göra. Och det är problematiskt som det är med musik, men med litteratur är öppenheten fullständigt fundamental för kulturens överlevnad.

  Ett bättre exempel är magnatune som säljer musik, provlyssning är helt gratis och kunder har full rätt att dela med sig av det de köpt till 5 andra. På eget samvete såklart, inga fumliga kopieringsskydd. Dessutom har de enkla och generösa licensregler för podcaster.

  Google är på god väg att totalt dominera den digitala bokmarknaden, och kanske kommer de göra det på ett ansvarsfullt sätt. Men det är ännu inte för sent att skära i den här kakan. Och alla ingredienserna finns redan på plats. En levande skrivande, läsande och citerande bloggkultur, massor med tekniska lösningar inkl. etablerat, öppet och användarvänligt format – PDF – och massor med sätt att tillgodogöra sig materialet vare sig man sitter hemma framför datorn eller någon annanstans. Det enda som saknas är viljan från de stora etablerade aktörerna (och viss förståelse, börjar jag misstänka). Men om man inte jobbar för dem är det inte ett hinder utan en möjlighet. Vad sägs?!

 7. LOL !
  Så går det när man stjäl andras prylar. Det är NI pirater som är omoderna! Dvs lagligt är tekniskt coolare!
  STASI fasonerna vad gäller åsiktsregistrering av författare med ”fel åsikt” är bland det värsta jag hört!

  1. Nej, hubb, jag menar att var och en ska stå upp för sina åsikter. Jag vill inte köpa verk av artister som försöker kväva den fria kulturen och därmed det fria ordet. Här på nätet diskuterar vi just åsikter och namnger de personer som yttrat dessa. Hur lever du? Vågar du inte säga vem du är, bara tycka?

 8. Jag heter Maria och jag räknar…få se…, det är EN som har för och efternamn ute i denna kommentatorspalt, så fråga dom också om de inte står för sina åsikter.Jag trodde vi hade valhemlighet här i Sverige, dvs att ens politiska åsikt inte atomatiskt påverkar ens privata liv, jobb,inkomst osv. Men visst det är var och en fritt att bojkotta människor för deras åsikter i olika politiska frågor.
  Men jag tycker INTE det ska göras en lista där du och dina författarkollegor som är för olaglig fildelning klumpas ihop. Det är bara för lågt.
  Vad blir nästa grej? Anar en mycket obehaglig tendens i detta forum.

 9. Hej Unni och tack för ett klockrent inlägg!

  Jag vill bara tala om att jag försökt få ett svar från IFPI sedan maj månad om varför de vill införa filter och begränsningar som drabbar tredje person. Jag kommer inom de närmaste dagarna berätta mer om de svar jag fått i detalj (efter en tystnad på tre månader och 4 e-post!). Ett litet citat ur det svar jag hittills fått från IFPI:

  ————————————-
  Öppet brev till IFPI Sveriges VD Lars Gustafsson
  Hej Lars!

  Jag vill fråga dig om det är med avsikt eller via ersättning från
  mjukvarubolag som du vill införa filter så att jag inte lagligen kan
  ladda ner GPL-licensierade verk via internet i Sverige?

  Dels representerar inte IFPI rättighetsinnehavarna, dels kan det
  tolkas som en inskräkning i din fria konkurrensen. Det vore intressant
  att se hur IFPI motiverar de filter man föreslår för att filtrera bort
  bland annat denna möjlighet att ladda ned de mjukvaror och
  uppdateringar som jag behöver till dessa i mitt arbete?

  Som jag ser vill IFPI införa filter som orsakar mig ekonomisk skada
  och som i framtiden kan komma att motverka mina möjligheter till
  merförsäljning av konsulttjänster m m runt min GPL-licensierade
  mjukvara.

  ………………………………………

  Efter tre månader och fyra e-post svarar IFPI:

  ”Hej,
  tack för ditt email.
  Innan jag kan svara på din fråga vore jag mycket tacksam om du kan låta mig veta vad du avser med ”filter”, så ska jag förhoppningvis kunna återkomma till dig med ett svar.”

  ”Sedan anser jag inte att vi har nonchalerat dig i fyra månader, då du och jag har haft kontakt flera gånger och vi trodde att vi hade svarat på samtliga dina frågor.”

  ******(IFPI har inte svarat mellan 29/5 och 28/8!)*******

  DEL AV MITT SVAR IDAG TILL IFPI (29/8)

  ”Min fråga är alltså om och isåfall varför IFPI aktivt medverkar till
  att minska inkomstmöjligheterna för de organsiationer, personer och
  företag som är beroende av fri distribution genom att aktivt verka för att stänga kanaler som fungerar som en viktigt distributionsväg för
  öppna produkter?”

 10. Apropå pirater så läste jag i dag att Victoria skall få åtta miljoner av staten för en bostad nu när hon skall gifta sig.

  Skilj kungahuset från staten. NU.
  Eller lägg ut kungahuset på TPB

  Låt kungafamiljen tjäna sina pengar som alla andra.
  Ta från fattiga konstnärer och ge till kungafamiljen.
  Det är vår regering!
  Fy, fy, fy…

  Jag vet inte vad du tycker, men jag blir så upprörd……
  🙁

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.