SLÄPP UT MAMMORNA!

mamma

Funderade på om jag öht skulle bry mig om den här kvasidebatten, men känner mig förpliktad eftersom reaktionerna på Birgitta Ohlssons EU-uppdrag blivit så pass starka att tillochmed DN:s ledarskribent Hanne Kjöller sett sig manad att ta upp saken i en notisledare. Det räcker alltså inte med Eva Sternbergs angrepp i Expressen.

Den folkpartistiska kvinnokämpen Birgitta Ohlsson väntar nämligen barn. Och hur ska det gå? Vad har en nybliven mor i politiken att göra? Maria Abrahamsson (m) ryter tillbaka och gör det med bravur:

Budskapet till Ohlsson går inte att missa: Eftersom det på grund av hormontillflödet var jobbigt för Hanne att lämna sitt lilla barn kommer det också att bli jobbigt för Birgitta att göra det, därför borde Birgitta ha tänkt på hormonerna och tackat nej till statsrådsposten.

Jag har sett årskullar av kaxiga, smarta, kvinnliga skribenter förvandlas till oigenkännlighet när de blir mammor. Plötsligt kan de inte skriva en enda artikel, inte ens en recension, utan att dra in sitt moderskap. Det är en fara för jämställdheten att mammor snöar in på barn och hem, även på jobbet. Att vara med sitt barn betyder inte nödvändigtvis att vara hemma med sitt barn. För avkommans del kvittar det lika. Det är bara i modern tid som det anses nödvändigt att förvara småttingar i överdrivet säkra miljöer med störtkrukor och tusen andra skyddsanordningar. Och det är bara på senare tid som barn blivit en allt överskuggande hobby som man ängsligt ska ägna sig åt i ett curlinggetto.

Varför skulle det vara så hemskt att ta med de små ut i den stora världen istället? Jag vet inte en enda pappa som uteslutande pjollrar om barn så fort de blivit fäder. Medan mammorna halkar efter i yrkeslivet och faktiskt – tyvärr – blir väldigt tråkiga att umgås med.

För att det ska bli möjligt att behålla sin identitet och sina intressen även sedan man blivit mor krävs det några som vågar. Så att vi kan skapa ett samhällsliv där barn är välkomna och inte blir undanstoppade i ett reservat där kvinnorna lallar runt i ”babylycka”.

Då kanske vi äntligen kan börja tala om kvinnliga politikers politik och inte om deras barn eller handväskor.

Ett par andra bloggar i ämnet:

Maria Agrell och Katerina Janouch

Och Skriet från kärnfamiljen

5 reaktioner på ”SLÄPP UT MAMMORNA!

 1. Du säger det så bra Unni att inget mer behöver sägas.
  Jag trodde inte mina ögon när jag lste en del av reaktionerna på att en gravid kvinna tar ett kliv uppåt i karriären.

 2. Släpp ut Mammorna och släpp in Papporna!

  Inget hindrar eller motsäger att det finns bra pappor som ser till att det fungerar bra, bara dom får möjligheten. Alla män är inte potentiella skitstövlar, de allra flesta kan om dom får en riktig chans eller möjlighet.

  Så tråkigt att man fastnar i kön hela tiden. Folk står där och säger att det beror på ditt och datt. I stället för att var och en oberoende av detta skall kunna få möjlighet att visa sig kunna leverera utifrån vilja, lämplighet och förmåga. Tror vi kan få hela barn bara insikten visar sig och man hjälps åt. Jobbar åt samma håll. Inte påstår att den ena är bättre än den andre, tar eller påstår före att dela och ge eller bevisa.

  Leroy

 3. Släpp ut mammorna men släpp för guds skull inte in dem i styrelserummen!
  Det tycker iaf Mats Qviberg i dagens SvD.
  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/styrelser-inte-viktigast_4213177.svd

  För sådär en 35-40 år sedan uttalade sig en man (det är så länge sedan så hans namn har försvunnit i barmhärtig glömska) med någon hög befattning inom bankvärlden som så: Kvinnor kan inte göra karriär inom banken för de har ju barn.
  Ett uttalande som gav oss många skratt för det var så dumt redan då och visade på en extremt konserativ syn på familj och föräldraskap.
  Idag lyckas Mats Qviberg visa sin syn på kvinnor och deras förmåga att sitta i styrelser. En uppgift som tydligen är så svår att den endast bör utföras av män.
  😀 😀 😀

 4. Bra skrivet!!

  Jag börjar närma mig den där delen av livet ”då det är dags” att skaffa barn och funderar över om jag kommer bli lika förändrad, lika insnöad och sitta på mina höga hästar och veta ALLT när jag själv har barn. Hoppas inte det. 😉

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.