READY TO GO GO?

68228

Kära medförfattare!

Nu går ridån upp för ett av de mest spännande bokprojekt som någonsin iscensatts i det här landet. Tillsammans ska vi tänja lite på författaryrkets begränsningar och visa att det går att dela med sig även av sin kreativitet.
Projektet måste dock ha vissa ramar. Regler är förstås aldrig roliga, men ibland är de nödvändiga för att det inte ska uppstå missförstånd och tjafs i efterhand.
Vi får helt enkelt göra upp om ett äktenskapsförord nu när vi ska skriva en bok ihop.
Vi måste också ha en tågordning, en tidtabell och en KRAV-märkning.

RIKTLINJER

1. FÖRBEREDELSE
Läs presentationen av boken och läs sedan det redan skrivna materialet. Försök känna in tonen och föreställ dig hur huvudpersonerna tänker och talar.

2. BÖRJA SKRIV!
Tänk på att det hittills bara är Biancas subjektiva intryck som skildras. Vill du byta berättarperspektiv ska det finnas en genomtänkt anledning. Men våga ta tag i karaktärerna – nu är det du som bestämmer vart de är på väg. Och det är faktiskt ganska grymt att ha den makten.

3. BIDRAGENS LÄNGD
För att handlingen inte ska balla ur totalt blir det bäst om medförfattarna skriver ett kapitel i stöten. Det utesluter inte att en medförfattare kan skriva fler än ett kapitel. Ett kapitel har inget obligatoriskt omfång, men det ska driva utvecklingen framåt och gärna sluta med en cliffhanger.

4. TIDSPRESS
Av praktiska skäl kan man inte få fila så länge på texten, då drar projektet alltför mycket ut på tiden. (Däremot finns det tid att bearbeta de vinnande bidragen i efterhand) I början har vi två veckors intervall, därefter kortas tidsbegränsningen till en vecka. Men ett kapitel brukar sällan vara på mer än tjugo sidor, och det är ingen överdrivet hög arbetstakt. Ett viktigt kapitel kan dessutom sträcka sig över bara ett fåtal sidor, det varierar.

5. VEM SKÖTER URVALET?
Här måste vi tyvärr ha en gallringsfunktion, och den sköter jag själv i samråd med Anna Troberg, som har ett gediget litterärt kunnande och en bakgrund inom förlagsbranschen. Endast det valda bidraget kommer att publiceras på bloggen och allt kommer att ske med yttersta diskretion. Det går också att vara anonym om man föredrar det. Men den som vill kan få sitt bidrag både publicerat och diskuterat på bloggen.

6. URVALSKRITERIER?
a) Bidraget måste föra handlingen framåt.
b) Hänsyn bör tas till genren – det funkar inte att glida över i SciFi, tomtar och troll, gudomliga ingripanden etc.
c) Trovärdigheten måste vara hyfsad. Gärna en aning uppskruvat, men inte helt osannolikt.
d) Språket ska vara levande, men OBS: det behöver absolut inte vara perfekt! Stavfel och grammatiska missar är lätta att korrigera. Dyslektiker är lika välkomna som andra.

7. NÄR ÄR DET SLUT?
Så fort ett nytt kapitelbidrag fogats till det framväxande verket  lämnar jag en kommentar och kanske ställer några frågor som en lätt fingervisning. När slutet börjar närma sig uppmärksammar jag detta så att vi kan knyta ihop säcken.
Se mig som en mestadels helt passiv regissör som litar på sina medarbetare. Jag kommer att utföra viss redigering som gagnar texten och därefter ska en van redaktör ombesörja den slutredigering som alla romaner genomgår.

WHAT’S IN IT FOR ME?

• Visionen
Om vi lyckas fullborda detta projekt har vi genomfört ett unikt bokprojekt som förmodligen kommer att gå till litteraturhistorien. Vi har också visat en av internets alla möjligheter för lekfulla upphovsmän som gillar närheten till sin publik.

• Ego
Alla medförfattare kommer att få en egen presentation i slutet av boken, och deras namn ska också stå på omslaget. Boken ska ges ut på ett förlag och riksdistribueras (vilket förlag det blir är inte bestämt ännu). Projektet blir därmed en sorts talangjakt.

• Lärdom
Alla bidragsgivare kommer jag att coacha personligen. Därför blir projektet också en liten skrivarkurs.

• Ekonomi
Bidragsgivarna kommer att få ett antal friex av den färdiga boken.
Efter ingående rådslag med branschkunniga personer har vi dock kunnat konstatera att det är praktiskt ogenomförbart att dela framtida royaltyintäkter på ett vettigt och rättvist sätt. I de flesta fall handlar det dessutom sällan om så särskilt stora belopp, och slutredovisningen brukar inte komma förrän ett par år efter att en bok släppts.
Skulle det vara så att vi tillsammans har åstadkommit en kioskvältare kommer saken givetvis i en annan dager. Till en viss del hänger det på oss. Ju mer energi vi lägger ner på vårt verk, desto större blir succéchanserna. Men tills vidare kommer intäkterna från den faktiska försäljningen att användas för att täcka mina egna och Xtremecreators nedlagda kostnader.

• Välgörenhet
För att markera att detta inte är ett projekt som styrs av profitsyfte, utan snarare av pionjäranda och äkta engagemang, kommer en donationsfond att upprättas via Paypal, varav hälften går till Riksföreningen Anorexi/Bulimi-kontakt. Den övriga halvan av donationerna är till för att finansiera fler projekt som visar vägen till en ljusare framtid för upphovsmän.

Så låt oss nu skriva en riktig jävla fetingbok tillsammans!

PS. Skicka ditt bidrag till unnidrougge@unnidrougge.com

11 reaktioner på ”READY TO GO GO?

 1. Mycket spännande projekt. Detta ska följas.

  Beträffande regler så vill jag inflika att det kan vara ganska inspirerande att ha regler att hålla sig till. Begränsningar triggar kreativiteten.

 2. Så klart man följer.

  Jag har just tippsat Joline som har talang. på film men just nyligen haft skrivar vånda. På den straffspark som du nu Unni laggt ut.

  :

  http://www.metrobloggen.se/jsp/public/index.jsp?article=19.7988328

  Jag får hoppas att hon får en chans att skriva om hur det hela bör sluta. Slå bollen i mål.

  Hon verkar sitta på en riktigt genomtänkt talang baserat på ett annat perspektiv av sanning och verklighet.

  Leroy

 3. Kul! Läst klart Unnis del i projektet och tänker: vad knepigt! Och guuuud vad man kommer undra hur andra hälften av boken blivit om Unni skrivit den själv…hehe

  1. Hoofs! Och så i den här värmen … Men man kan skriva på natten, det gör alla ÄKTA konstnärer 😉 Varför inte börja med en juicy liggscen?

   Leroy, säg åt Joline att hon är sååå välkommen!

   Och Josh, du är som vanligt alldeles outstanding. Sluta aldrig skriva och klipp inte håret. Långt rakt hår på killar är so hot rite now … Aumm!

 4. Hej Unni!

  Tog en liten paus i mitt egna skrivande för att läsa lite intressant bloggande, Vilken härligt sjukt bra idé detta är.

  Lycka till med HELA projektet

  Höres! 🙂

  GO GIRL

 5. Hola hallå i skrivarandands tecken!

  Har i dag läst alla delar och känner inspirationen flöda, vilken härlig känsla det är, visst? Jag måste säga att det är lite knepigt att med säkerhet veta hur långt man bör skriva, är för tillfället uppe i tre A4 i word, storleken på typsnittet är 12 (times new roman). Egentligen är väl det en petitess, men vill bara inte ha skrivit för mycket / för lite för att vara reko.

  Tips =)?

  (Mycket trevlig blogg, diggar stenhårt, Unni! Och heja heja alla som medförfattar!)

  1. Hej Martina! Idag kommer det första bidraget att publiceras, det var för bra för att läggas på väntlistan. När du läst det kör du bara på. Skulle det bli en överlappning lovar jag att hjälpa dig med det. Jag trodde inte att ni var så snabba och alerta. Ser grymt mycket fram mot att läsa vad du skrivit! Längden är inte fastställd – detta är ju KONST FCS 😉 Du skriver tills du tycker att handlingen har åkt framåt ett snäpp och att det känns som en öppning till nåt nytt. Shoot, darling!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.