PRIDE & GLORY

guillou

För att fira de fina utmärkelser och nomineringar som Stockholm Pride fått nyligen (dubbelfinalister i The London International Awards, vinnare av Eventbarometern samt nominering i reklamtävlingen 100-wattaren), gick jag till restaurang Momma igår kväll.

De heterosnubbar som råkar ramla in på det stället måste först tro att de hamnat i ett eldorado. Det kryllar av urläckra tjejer. Majoriteten är dock inte intresserade av män. Men Momma är en succé. Där kan man hänga i baren eller gå runt bland borden och bara njuta av kvinnlig fägring. Och det gjorde jag. Herregud, man kan ju bli lesbisk för mindre …

Klockan sex på morgonen blev jag uppringd av en vän som upplyste mig om att Guillougubben varit KGB-agent. Och jag kunde inte låta bli att tänka, att den där karln, han har fan pinkat i vartenda hörn (han har ju som bekant även varit invigningstalare på Pride).

Intressant är, som många redan påtalat, att Jan Guillou, som noggrant redovisat varje fjärt han släppt under åren, inte med ett ord nämnt sitt samröre med KGB. Intressant också att TV4, när de tog upp nyheten lät Jan Mossander – Guillous personlige vän – kommentera det hela. Lagom trovärdigt.

Lite mer intressant är det kanske ändå att titta i Peter Bratts memoarbok Med rent uppsåt där en korrespondens mellan Guillou och Bratt som pågick under de aktuella åren återges och där Jan fördömde sin kompanjon i IB-affären (Bratt) för att denne inte var tillräckligt kommunistisk.

Storyn är s a s hemma, men sedan får man se. Så länge Guillou och hans hov själva får bemöta avslöjandet lär vi bara bli intrasslade i lögner och förvillas av dimridåer. Han kommer att vända det hela till bara ännu ett av sina storslagna dåd, om än i ung och naiv tappning.

Och i morgon har städgumman Jan Helin utlovat en stor intervju med Guillou i Aftonbladet. Undrar om man ens bör läsa den. Jag menar, om man vill tro på god publicistisk sed.

Under alla år då Guillou fått härja fritt och alltid fått sista ordet har jag undrat vad som gör svenska journalister så rädda för honom att de nästan aldrig pallat ställa honom mot väggen, trots att det är lätt att punktera lögnerna. Det kan ju vara så enkelt som att de flesta anser det obehagligt att bli beskyllda för att vara misslyckade, sinnessjuka, avundsjuka eller bittra. Eller besitta några av de drag som är typiska för Guillou himself.

Så, nu ska dramadrottningen få ännu en show.

Jag ids inte ens poppa popcorn.

10 reaktioner på ”PRIDE & GLORY

 1. Underbart! 🙂 Ska skriva ut och rama in tror jag. Har aldrig gillat Hans Uppblåsthet, han behöver få en riktigt fet reality check. Av med silkeshandskarna!

 2. Nej Unni håller med, det gör inte jag heller om sanningen skall fram.

  Men det blir väl som vanligt att bara en 1/2 del av helheten får komma till tals.

  Överslätningar och mörkande, för inte kan man väl ifrågasätta honom.

  Han som tycker så mycket och ger råd till andra hur de skall agera.

  Det blir nog en föreläsning full av psåtåenden och slingrande inte ett förlåt eller försök till förklaring.

  Leroy

 3. Jan Guillou vill gärna ha uppmärksamhet, därför drog han till det här med KGB, han hade visst sprungit i Stockholms telefonhytter
  och suddat ut siffror….han kanske kände sig som en riktig ”Agent”
  han valde i alla fall rätt yrke, blev författare, var nog rätt
  val för han är full av fantasier…
  Olof Palme lär ha sagt att Jan Guillou hade läst många
  indianböcker…

 4. Läste idag i Expressen Leif G.W Perssons försvarstal av Jan Guillous
  indianlekar i Moskva, Jan Guillou har säkert slagit en signal till sin
  kollega Leif G.W Persson och beklagat sig att Reinfeldt Mona Sahlin och Ingvar Carlsson har krävt korten på bordet, men Jan Guillou kallar det för icke händelser, dom här båda herrarna har väl kommit överens vad som ska skrivas i skvallerpressen, dom har ju båda varsin skvallertidning att skriva i (egen spalt)

  Det är inte utan att man skönjer ett löjets skimmer i denna soppa, det är väl lätt hänt att det blir så när kulturmaffian/jönssonligan sätter sig vid tangentbordet och brer på
  Kanske är det ett planerat scoop som dom gemensamt försöker att göra,
  jan Guillou vill väl få lite uppmärksamhet, hans Piratförlag har väl fått sig en knäck av tidigare ickehändelser och behöver bättra på
  upplagesiffrorna

 5. Jan Guillou har arbetat för KGB. Man blir både trött, ledsen och arg och man kan undra som du skriver varför journalister är rädda för honom? Nåja vad ska man göra egentligen?

 6. Det vore bättre att tvätta sin byk och prata ut, berätta sanning i stället för att ge råd till andra om hur dom skall göra med sina egna liv.

  De råd man ger till andra borde man nog själv noga ha övervägt.

  Den kritik och så han själv givit till såväl Unni D som Maja L borde han nog ha i bakhuvudet och kanske läsa igenom vad som skrivs eller lära sig tänka efter vad som sägs och vad man påstår.

  Leroy

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.