OM VALET BLIR DITT – OCH FRITT

marrakech__b420m

Idag när jag var på gymmet tänkte jag på alla böcker, filmer, teveserier och all musik som jag inte kommer att hinna slå i mig. Först blev jag skitstressad över att jag tränade istället för att hinka i mig av det dignande kulturutbudet. Varje timme väller det in tips på forum, twitter, fejjan och i alla bloggar, och det mesta rinner mellan fingrarna.

Men sen insåg jag att det är det som är det nya. På internet är valmöjligheterna så oändliga att de inte går att överblicka. I den traditionella handeln är utbudet så begränsat att jag nästan känner mig kränkt.

Jag minns hur jag förra sommaren störde mig på en väninna som bara hade tagit med sig den lektyr som såldes på 7-Eleven. Jag tyckte att hon var styrd och lurad. (Märk väl att även min bok fanns på flera 7-Eleven-butiker.)

Men nu. Nu upplevde jag plötsligt en skön lättnad. Jag tänkte: Vad vill jag läsa/se/lyssna på? Det är ju faktiskt det enda jag behöver veta. Men hur många konsumenter ställer sig den frågan? Jag misstänker att de flesta ännu är fast i den snäva kommersiella massexponeringen. Fast fler och fler kan också börja lyssna på sina verkliga preferenser: vad är det jag gillar egentligen?

Och då går man ut på nätet och letar aktivt efter det. Och hittar sånt man inte trodde fanns. Överallt finns det små kolonier av särintressen som passar just oss. Jag är inte den första som gjort denna iakttagelse, men i ljuset av detta kan jag förstå att upphovsrättsindustrin inte bara skräms av illegal nedladdning av deras blockbusters som de vill tjäna sina grova pengar på. De skräms också av tanken på att inte kunna styra och förutse våra konsumtionsmönster.

Ungefär som om de ordinära kunderna på Ica Supermarket plötsligt går och köper allt de vill ha av smånasare på torget. Vad händer då med Ica Supermarket?

Ja, kolla nu vad upphovsrättsorganisationerna i Storbritannien åbäkar sig.

6 reaktioner på ”OM VALET BLIR DITT – OCH FRITT

 1. Bra inlägg som vanligt på sistone.

  Vad mig anbelanger så vill jag stöddigt påstå att det bara är en fråga om tid innan det slutligen blir lagligt med fildelning, hur lång tid det kommer att ta och hur det kommer att se ut får tiden utvisa. Jag skulle vilja likna de nu aktiva fildelarna och dess anhängare (nätliberaler, skulle man väl nästan kunna kalla oss? Men det uttrycket/ordet kanske redan är allmänt vedertaget, vad vet jag?) vid att det först krävs några enstaka modiga, ivriga bin som ger sig iväg att bygga en ny kupa, innan resten kommer efter. Är det inte så? Jag vill tro det…

 2. Det finns massor av böcker ute, överallt. Jag jobbbar ideellt på en hjälporganisation och vi får in massor varje dag. Mycket slängs, folk köper nämligen inte en bok utan omslag. Konstigt nog, för det är ju innehållet som man är ute efter.

  Jag har försök GE bort böcker via bloggarna. Ingen vill ha eller jo, om de slipper betala frakten. Hur som helst, nu sitter jag med Slyngstad Events (pocket) i min hand. Inköpt för 5 kr.

  Nyfiken på¨innehållet nu när jag följt din blogg ett tag.

  /Ken

 3. Här är ett ämne som ska bli en bok under nästa år, hade saken fullföljts av rättvisan hade det nog varit en av dom största skandalerna någonsin med många grova brott och övergrepp begågna.

  Istället tystades saken ner från högre ort, och kvar finns en människa som är invalid för livet och utan någon möjlighet till upprättelse eller rättvisa.

  Bloggarna är i 5 delar och boken blir troligen runt 400 sidor.

 4. Påminner om hur överväldigad jag blev när jag upptäckte datalogiinstitutionens bibliotek, där det fanns hyllmeter om ämnen jag tidigare bara haft några få introduktionssidor i någon lärobok att läsa om. Det blev många febriga timmar bland tidskriftshyllorna och över kopieringsmaskinen innan jag insåg att jag faktiskt vare sig kunde eller behövde läsa allt intressant genast, eller ta med mig det hem på avgiftsbelagt kopieringspapper. När man har mer information än vad det är möjligt att ta in är svårigheten plötsligt inte att skaffa information, utan att välja vad man tar in, vilket kräver en annan disciplin.

  Till slut insåg jag efter många år att det effektivaste sättet att nå visdom faktiskt ofta är att bara läsa de där introduktionssidorna och sedan tänka efter själv, istället för att leta efter visdomen i vad andra tänkt och skrivit ner. Åtminstone om man läser så långsamt som jag.

  1. @ctail: Helt rätt. Jag satt och funderade en massa över ett mänskligt fenomen och skrev ner vad jag tänkte. Upptäckte sen att Bertrand Russel skrivit exakt samma sak. Ha!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.