MEDIEMEDALJÖRERNA

alex-sHur idogt man än undviker gammelmedierna är det svårt att missa två för tillfället heta vita hannar.

Heta i bemärkelsen att de ägnar sig åt ett intensivt egorunkande så att det skvätter över sommartorkan.

Vita i avseendet att de båda tycks vilja tvätta sig rena från gamla synder och bli upptagna i varsin trygg famn. Inte samma famn, dock. Den ene längtar efter att bli upptagen av eliten, den andre efter att gå hem i stugorna.

Cynikern och romantikern. Spexaren och poeten. Ser ni vart jag vill komma?

marcus-bAlex och Marcus, två sidor av samma mynt. Två komplementära mediefenomen som fyller kvoten i ett litet land, kvoten för den moderna nyblivne pappan, för den manliga yngre medelåldern, för klassresenärer och stureplansglidare, för lättingar och djupingar. Att de inte tycker om varandra ingår i dramaturgin. De måste ju vara motpoler.

Så olika. Men ack så lika. Bägge två allvarligt blickande ut över lägren de vill frälsa. Två vita män som medierna singlar slant om. Som lydigt spelar sina roller och rättar sig efter den jouröppna superdokusåpan med hela folket på åskådarbänken. The show must ju go on.

Det här är inget negativt om Alex och Marcus. Jag har träffat dem båda och de gav ett sympatiskt intryck so far. Även politik består av rollspel. Jag hoppas bara att de ska sluta ta rollerna på så stort allvar.

För då blir det som det blev för någon vecka sen.

Eller som det blev den här veckan.

8 reaktioner på ”MEDIEMEDALJÖRERNA

 1. Vad har Marcus Birro gjort för fel?
  Den här hatkampanjen mot honom börjar kännas sjuk.
  Han har berättat om sin sorg över förlorade barn,samt skrivit böcker. Shit vad ”veird”. Just ja, han är vit. My God! Vilket brott!

  1. @tuva. Läs igen vad jag skrivit. Jag har inget emot varken Birro eller Schulman. Jag ifrågasätter hur medierna trängt in dem i fack som kan vara svåra att ta sig ur. Det drabbar alla som förekommer ymnigt i offentligheten. Birro var med i Heliga familjen i P1 nyligen och gav där ett helt annat och modererat intryck än det som kommer fram i övriga kanaler. Det kan bero på att samtalet som Maria och Johanna förde med honom lät nyanserna komma fram.

 2. Fint. Du sätter fingret på tidsandan. Jag har också funderat mycket över fenomenet M Birro och inte riktigt blivit klok på det. Inlägget gjorde att jag kommit en bit på vägen, men det är svårt att veta hur man ska förstå honom. Som person verkar han ju vettig. Det finns till och med de som påstår att han skriver bra böcker (har själv inte läst en rad). Men det finns något… Alex Schulman över honom, inge fel med det, men det är det som är det märkliga.

  Så olika. Men ack så lika. Bägge två allvarligt blickande ut över lägren de vill frälsa.”

 3. Nu tar jag visst ett steg i sidled och hoppas att det ursäktas, vill gärna hjälpa Tuva lite på traven med frågan ”Vad har Marcus Birro gjort för fel?”. Jag har försökt ta reda på lite mer om mobbningskampanjen som han så ofta refererar till, men jag hittar bara hans egna inlägg, och folk som kommer med kommentarer av typen ”lägg av nu”. Jag försökte själv kommentera hans senaste utspel, där han i ett anfall av nyskapande försökte likna Göran Hägglunds besynnerliga poem ”Verklighetens Folk” med punk (när det egentligen handlade om ett av G.H´s oräkneliga studentikosa skämt) vilket dock till stora delar skymdes av en omfattande Birro-biografi. Nästan hela Hägglund-bloggen handlade om Birro. För mig som läsare är detta konstigt. Jag ställde ett par frågor om detta, men dessa kom lustigt nog inte med. Jag angrep honom inte som person, utan försökte istället fråga honom varför han skriver sin självbiografi i en blogg om Göran Hägglund? Birros historia är ju för övrigt redan väldokumenterad av honom själv. Det som slog mig var att många av de kommentarer som gick hårdare på honom som person hade kommit med. Min slutsats blir att han inte vill visa upp att det förekommer en mer reserverad kritik; han underblåser själv myten om mobbningskampanjer för att hålla sig kvar i ”hetluften” en vecka till.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.