LYSSNA PÅ FEMINISTERNA!

veronica-pa-pridesangVissa älskar att utbrista i ett beskäftigt ”Vad var det jag sa?” Jag gör inte det, dvs jag hoppas jämt att jag ska slippa kläcka ur mig de orden.

Men nu säger jag ”I told you so”, helt utan triumf. Efter Piratpartiets uppsving förra året fördes ett samtal om att det fanns mycket lärdom att hämta från F!. Några höll med, men den vanligaste kommentaren var ändå typ, ”Nä, det är ingen risk att vi ska hamna i en sån sits.” Ungefär som att F! enbart hade sig själva att skylla för den mediala backlash med påföljande medieskugga som feministerna råkade ut för.

F! var ett skällsord synonymt med ”manshatare”. Vad är PP idag synonymt med? Klavertrampen från de egna leden kan man dessutom knappast lasta medierna för.

Nu blomstrar F!, välförtjänt. Men målet, att komma in i riksdagen, förefaller ändå avlägset. Ett enda litet parti kan inte ensamt bilda en kraftfull opposition.

Min dröm var rosa-lila. Men om det går det inte ens att drömma längre. Vattendelaren har barockt nog kommit att handla om sexualpolitik, frågor som PP inte har med på agendan. Ändå lyser de igenom så tydligt, sipprar fram bland valbara namn och hela vägen utmed svansen.

F! har fått lida för att de framstod som extrema sedan Tiina Rosenberg genom vissa yttranden och också blotta sin uppenbarelse skrämde slag på presumptiva väljare. PP har förmodligen drivit bort mängder av sympatisörer genom sin Falkvinge, men ännu fler genom att låta sexliberalfanatikern Dick Wase stå på listan. Det han och hans tillskyndare yttrat om pedofili klår Tiina Rosenbergs taktlösa homosekterism med hästlängder.

Jag diskuterade PP:s problem med en dam som också har varit sympatisör. Hon tyckte att den bästa strategin från PP vore att hoppa av valrörelsen men i samband med det ställa övriga partier mot väggen: Vad har DE tänkt göra av PP:s kärnfrågor nu när PP lämnar valscenen? Det tror jag också hade varit effektivt. Men så kommer inte att ske.

Inför nästa val hoppas jag att Piratpartiet har blivit av med galenpannorna.

F! har fortfarande en valslogan som lyder: Våga vara feminist! Den uppmaningen skickar jag vidare till PP.

13 reaktioner på ”LYSSNA PÅ FEMINISTERNA!

 1. Jag vågar.

  För varje pirat som sitter och skriker ’manshat!’ finns det minst en som suckar och skakar på huvudet.

  Jag definierar mig lite löst som feminist, och ser inte nödvändigtvis någon konflikt mellan feminism och piratism. Diskriminering tas tydligt avstånd från i PP:s principprogram, och även om PP inte har utrymme att aktivt driva jämställdhetsfrågan, är jämställdhet mellan könen något som mycket lätt skulle kunna fogas till PP:s program, om vi skulle bredda vårt fokus. Vad gäller Dick Wase lämnade han ju Piratpartiet av en anledning: PP driver inte, och kommer inte att driva frågor om sexualitet. Eventuella ’galenpannor’ får helt enkelt leva med det.

  Sexualliberal är jag också, och ser inget problem att förena det med vare sig piratism eller feminism. Min ståndpunkt baseras på att vuxna människor ska få göra vad de vill, och leva i vilka konstellationer de vill, utan samhälleliga pekpinnar, så länge det sker i samtycke och ingen skadas eller tvingas. Sexköpslagen är problematisk ur det perspektivet, och här skulle alla vinna på att diskussionen blev mindre dogmatisk från båda håll, och vi försökte hitta en alternativ lösning som BÅDE skyddar sexsäljare från våld och tvång, och respekterar människors fria val. (Hur fritt det valet är, anser jag dikteras av välfärden, eftersom ekonomiska motiv självklart spelar in i varför många desperata människor väljer att sälja sex, men nog om det…)

  1. Beelzis, jag vet. Om alla vore som du, vad roligt det då hade varit i Piratpartiet. Det är bara så synd att dårgökar söker sig till PP av synbarligen fel anledningar.

 2. Jag får nog hålla med Beelzis här. Jag vet många som suckat tungt den sista tiden. Jag var ute i en båt och drev valkampanj, och så en dag i en hamn, får jag slängt ”pedofilkramare” i ansiktet. Tack för det televerket! Jag tror många tänkt att ”det var inte det jag signade upp för”…

  ”Går Piratism och Feminism ihop” är en intressant fråga. Den är dock ganska så kopplad till ”vad menar du med feminism”. Det finns så många varianter, allt från liberal rättighetsfeminsm till tja, särartsfeminister (o en hög andra, jag orkar _inte_ räkna upp dem). Det borde vara rätt uppenbart att svaret på den första frågan är att det fungerar att kombinera med vissa saker som kallas feminism, men inte med andra…

  Själv har jag växt upp med feminism av olika slag runt mig, inklusive en dos vänsterparti-schyman-feminism (via Ung Vänster). För mig är det uppenbart att en hel hög feminist-grenar har rätt, men också lika självklart att de missar halva bilden. Det som är ett underbart ouppnåeligt mål för den ena gruppen kan vara den andra gruppens fängelse, och tvärt om…

  Min bild av Piratism (till skillnad från det jag sett i media sista veckorna) är en grundläggande tro på allas lika rättigheter, möjligheter och färdigheter. Lite nedärvt från den hackerkultur jag också känner mig tillhöra: Jag bryr mig inte om du har kuk eller fitta, men om du hackar perl eller python (Perlhackers kan dra dit well… alla fula tecken växer?)… och vet du inte skillnaden är inte felet att du har fel sak mellan benen, utan att du inte orkat läsa lämplig mängd manualer!

  Rambling rambling… så dags o sluta tror jag 😛

  Kram på er, ni behövs (bägge två!)

  1. Tack, Egil! Det är såna här klargöranden som behövs. Feminism spänner över ett brett fält, men det gör ju piratismen oxå. Som anhängare till den frihetliga rörelsen vill jag ju plocka det bästa från två världar: Yttrandefrihetsrörelsen och jämställdhetsrörelsen. Kan de tu mötas – that’s the question.

 3. Unni det är samma sak.

  Vårt männskliga värde sitter inte i om vi är intelligenta eller dumma, rika eller fattiga, män eller kvinnor eller om vi är framgångsrika eller inte. Vårt männskliga värde har vi för att vi är människor. Så allas lika rätt och värde är outtalat en del av PPs politik.

  Däremot så finns det en massa frågeställningar som PP inte tar ställning till och om jag inte tror PP skall ta ställning till t.ex. lika ersättning för lika arbete (självklart för mig – frågan är bara hur lika arbete definieras) och kvotering i olika fall.

  Att det är en integrerad del av PPs inställning visas på våra valsedlar. Det var aldrig någon debatt om huruvida vi skulle kvotera in den ena eller den andra – det löste sig ändå. Så för att avsluta det hela så är nog inte PP Pro-feministiskt och skall nog inte vara det PP är och skall vara Pro-humant dvs för alla människors lika rätt oavsett kön eftersom det är en fullkommligt ointressant indelning utom när man pratar sex och- eller toalettfördelning (båda är stora valfrågor i Sth :0p .

  Mvh
  Fredrik Larsson

 4. +1 Egil. Du sammanfattar min inställning väldigt bra. Jag är för jämställdhet, och jag tycker att PP i praktiken och i sin grundfilosofi är precis det. Mycket av jämställdheten är dock i formen ”bryr oss inte”, d.v.s. att skillnader i kön är inte relevanta, och reflekteras inte över huvud taget.

  Den inställningen fungerar som Egil säger inte för alla feminister, medan jag å andra sidan har svårt att kalla mig för feminist med den syn jag har på jämställdhet. Jag ser liksom inte hur det kan vara jämställt att se allt ur kvinnlig synvinkel. Därmed inte sagt att jag ser alla feminister som ”manshatare” bara för att vi ser lite olika nyanser i ordet ”jämställdhet”.

  Vad gäller konflikten kring barnporr så är den rätt så given. PP kanske inte har haft en uttalad åsikt om just barnporr, men värderingarna att yttrandefrihet och rättssäkerhet är bra är inte direkt något som har varit otydligt. Klantigt att ta diskussionen på det sätt som gjordes, men menar du verkligen att du tycker att dessa två värderingar är så käpprätt fel att Falkvinge förtjänar att kallas ”galenpanna”?

 5. Borde inte du rösta på Fientligt Initiativ ?

  Å andra sidan lär det inte spela någon roll, inte heller att jag inte röstar.

 6. Jag kan ha fel, men bilden jag får av PP är – med vissa undantag, som t ex Beelzebjörn och Opassande – ett ganska tydligt medlemsmässigt omedvetet antifeministiskt parti. Alltså en slentrianmässig antifeminism baserad på att ”alla vet att feminism är vänster”. Och ”alla vet” att PP inte är vänster, alltså kan man inte vara feminist och PP:are. Ni vet, så där korkat som folk resonerar i gemen, alltså. Ungefär som alla som tänker att ”Schyman och Fi, nä fy! Hon är ju kommunist!”. (Jag tänker inte ens gå in på Per Ström, för jag gör jag det så … Så nä, det tänker jag inte.)

  Och innan ni stänger av öronen:

  Jag är en leech på PP:s forum och många olika PP-bloggar. I grunden står PP för vad jag kan skriva under på (med vissa undantag) trots att Fi kommer att få min röst (oh jäklar, valhemlighet! Jag menar KD, M, S(D), V, MP! 😛 ).

  Generellt sett – och kanske är detta beroende på att PP inte bara politiskt är ett ”ungt” parti utan också medlemsmässigt ungt – framstår, för mig, PP som en sorts … LAN-meet. Kanske är min upplevelse delad av många andra, inte minst feminister (av vilka många också ser PP som ett ”höger”-parti).

  Då och då lyfts frågor om t ex jämställdhet, men det brukar utmynna i ett allmänt bröl. Det är alltså en generell uppfattning jag får, efter många trådar på olika håll (ibland av PP-are som kanske bara är PP-are för att det är ”coolt”, jag vet inte). Iaf så verkar problematiken med osynliggörande – osynliggöras.

  Ofta, när frågan om jämställdhet och allas rätt att höras på egna villkor och inte på en dominerande kulturs villkor, luftas kommer snart en sorts automatiskt apologet-kör igång; detta är mer framträdande när frågor som t ex tjejer i PP luftas, än mer allmänna frågor om allas rätt till en röst.

  PP kan försvara sig/ursäkta sig med att PP ha en rad framstående skarpa debattörer, som Opassande, Klara, Unni, Anna Troberg etc, men ett fåtal skarpa röster förtar inte bilden av … låt oss säga ett LAN-meet, där En Tjej dyker upp!

  Häri tror jag att det största hindret för ett FiPP-parti (Feministiskt Initiativ-Piratpartiet) föreligger (förutom den uppenbara förvanskning en sådan konstellation skulle gestaltas genom antifeminister, inte minst på Newsmill). Politiskt står både Fi och PP varandra hyfsat nära, men samarbetet medlemmar emellan?

  Fi profilerar sig som ett feministiskt parti. För majoriteten betyder detta ett ”kvinnoparti”. PP profilerar sig som ett ”ungdomsparti” (iaf som jag uppfattar det). För majoriteten betyder detta ett ”unga män (med tjocka glasögon) parti”.

  Nymorna väljare som fyllt 18 år kommer att söka sig till det parti de känner att de passar bäst in i. Och, tyvärr alla PP:are, men PP:s profil har blivit – ett LAN-meet.

  Och vi vet väl alla vad vi ser framför oss när vi hör talas om ”datorer” och ”teknik”?

  Inga tjejer.

 7. +1 Beelze

  Både Piratpartiet och Feministiskt Initiativ borde rimligtvis båda stå för det reservationslösa bejakandet av kulturell och personlig mångfald, om ock från lite olika infallsvinklar (fast kanske inte nödvändigtvis, men det är en tanke för en annan dag). Det är så trist att se folk som inte vågar släppa taget i sargen, som likt makthavare som inte vill släppa kontrollen över informationsflödena med näbbar och klor vägrar släppa de gamla sociala strukturerna.

  Samtidigt måste man dock ha förståelse (om än inte förbarmande) för hur provocerande retorik om att krossa patriarkatet måste vara. Traditioner och normer kan kännas väldigt trygga och bekväma. Jag tycker till exempel att det är väldigt skönt att alltid veta att ”uppklätt” innebär kostymbyxor+kostymjacka+skjorta+slips. Jag behöver aldrig oroa mig över vilken färg det behöver vara (svart respektive vitt funkar alltid) eller vilken ”sorts” kostym det skall vara, och så vill jag gärna behålla det. Skiljelinjen tror jag ligger i huruvida andra skall tvingas konformera till samma normer eller inte. Jag är personligen inte rädd för andra som väljer köra sin egen stil (för att spinna vidare på kostymexemplet) med egna innovationer; jag känner mig så pass trygg i min egen konservativism att jag inte känner mig hotad av folk som gör något nytt, men för alla är det inte så. Alla kan inte vara mästare på isen och då måste man ha förståelse för att vissa kan ha det svårt att släppa sargen.

  Jag är inte säker på vart jag vill komma med allt det här, men kan väl säga så här i alla fall: Du är inte ensamn Unni. Det finns pirater som inte är rädda för att problematisera genus och sociala strukturer och som inte har något emot feminism. Det finns många som är tvärt om, men det är långt ifrån alla, och har de redan blivit pirater kanske de är halvvägs ”frälsta” redan. Don’t give up on us.

  1. Tack, Nicholas! De pirater jag umgås med är darlingar. Generösa, öppna, humoristiska och varma människor som har betytt jättemycket och fortfarande gör. Jag ger inte upp de riktiga piratfrågorna, ever. Tycker bara att det är för jävligt att rötäggen skymmer dessa frågor. Och det har skadat partiet. Det är de skadorna jag vill föra fram, för vi behöver ju vara just öppna. Jag har fått kritik från vissa feminister för att jag sympatiserar med PP och kritik från vissa pirater för att jag är feminist. Men är man kvinna och vid sina sinnens fulla bruk är det svårt att missa mäns generella överordning. Det betyder INTE att jag känner mig förtryckt av de män jag umgås med. Tvärtom ju. Det är därför synd att många snubbar tar åt sig. Jag vill inte leva i en värld med bara kvinnfolk. Blä, vad tråkigt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.