LET'S TALK ABOUT SEX

prostituteMitt politiska uppvaknande ägde rum i Skåne, varför de viktigaste influenserna kom från det (då) frisinnade Danmark. Köpenhamn var min huvudstad och Stockholm kändes perifert när blicken naturligt vändes mot den närliggande kontinenten. Med hjärtat till vänster anammade jag de frihetliga strömningarna från Danmark istället för att lyssna på arvtagarna till den torra och dogmatiska svenska plakatvänstern.

Ett av de första reportagen jag skrev handlade om en uppmärksammad utställning i Köpenhamn med titeln ”Prostitution – ett ehrverv”. Horor och torskar kom till tals och krävde att prostitution skulle betraktas som ett hederligt yrke i stil med övriga terapeutiska professioner, exempelvis psykologens, fotvårdsspecialistens, massörens eller frisörens. Hororna hävdade att de besatt särskild talang och kompetens i att tillfredsställa kunder, flera av dem bodde i radhus, var gifta och hade barn. Torskarna menade att skälen till att de uppsökte prostituerade var flera, men framförallt pekade de på en obalans i parternas sexuella behov i deras fasta (och i övrigt fungerande) förhållanden. Så varför inte lösa det med en rak affärsuppgörelse? Win win, liksom.

Behöver det nämnas att reportaget nobbades av de stora svenska drakarna som inte med ett ord ville förmedla vad grannlandet hade på agendan? Tråkvänstern och moralpredikanterna ägde debatten och ”tokvänstern” släpptes aldrig in här, vilket var huvudskälet till att vi började göra en egen tidning med betydligt högre i tak där vi kunde publicera våra refuserade alster.

Men så kom nyliberalerna in. Fast från höger. Ändå hade vi mer gemensamt med dem än med den fyrkantiga och humorbefriade vänstern i frågor kring sex, droger, lönearbete, censur och statlig inblandning i individens självbestämmanderätt.

Sedan dess har mycket skit forsat genom kloakerna. Den individualism som den frihetliga anarkismen förespråkade överröstades av Svenska Arbetsgivareföreningens Satsa på dig själv-kampanj och Marknad blev ett honnörsord. Och nu kommer jag till det ni säkert ville läsa om:

Sex.

I debatten som följt Littorinaffären har frågan om sexköp kommit på tapeten, som så många gånger förr, men nu också med anledning av förslaget om skärpt lagstiftning. Individualismens liberala förespråkare ser inget större problem i köpsex så länge överenskommelsen är frivillig. Motståndarna ifrågasätter frivilligheten och anlägger ett maktperspektiv där köparen är att jämställa med en förtryckare. Anhängarna beskylls för att tolka affärsutbytet enbart på face value.

Avdramatiserandet av könsumgänge är ett utslag av den reduktionistiska människosyn som marknadsekonomin givetvis föredrar, men som spjälkar av själsliga och filosofiska dimensioner. Det synsättet har slagit igenom på bred front, inte minst inom den disciplin som studerar just människan – psykologin. Den effektiva KBT-metoden är det enda vid sidan av kemisk behandling som erbjuds inom den offentliga vården. Människan är en maskin, en produkt, en vara. Input – output.

När det gäller narkotikapolitik ansluter jag mig till den liberala linjen – att avkriminalisera och istället satsa resurserna på vård. Men det går inte att jämställa med sexköp, även om orsakerna kan ha samma rötter: missbruk och patologiskt beroende. Att betala för droger är inte detsamma som att betala för sex. Upplevelsen, lättnaden, efteråt kan visserligen vara snarlik, men en människas kroppsöppning är ingen drog, ingen vara.

Det betyder inte att sex är en sakrosankt företeelse vars kroppsvätskor måste slå följe med djupa känslor för att skapa genuin tillfredsställelse. Däremot innehåller erotik en laddning som etableras redan när barnet fantiserar om sin tillkomst. Sexualiteten är en del av vår utveckling och därmed en del av vår identitet. I resten av våra liv är vi sedan intrasslade i vår sexualitet. Hur kan vi då göra de erogena zonerna till strikta affärsytor?

Även om vi inte behöver få våra sexliv förstörda för all framtid ifall vi under en period skulle prostituera oss är det en kall, platt och mekanisk människosyn som oftast ligger bakom sexköpsliberalernas idéer om frivillighet. Vissa inslag i det mänskliga samspelet är inte duplicerbara även om vi ibland beter oss som om de vore det. Den innebörd vår sexualitet laddats med är knuten till sexualorganen. De sambanden går inte att likna vid hur vi med händerna eller sinnena undersöker världen. Händerna kan vi hyra ut. Men när vi hyr ut våra erogena zoner händer något med identiteten.

Vi skiljer ogärna ett litet barn från föräldrarna. Med liknande omsorg borde vi låta bli att skilja våra könsdelar från oss själva.

78 reaktioner på ”LET'S TALK ABOUT SEX

 1. Intressant.

  ”Men så kom nyliberalerna in. Fast från höger. Ändå hade vi mer gemensamt med dem än med den fyrkantiga och humorbefriade vänstern i frågor kring sex, droger, lönearbete, censur och statlig inblandning i individens självbestämmanderätt.”

  Ja, den frihetliga vänstern har ofta mer gemensamt med nyliberaler än med socialdemokrater. Och det gäller åt andra hållet också.

  ”Sexualiteten är en del av vår utveckling och därmed en del av vår identitet. I resten av våra liv är vi sedan intrasslade i vår sexualitet. Hur kan vi då göra de erogena zonerna till strikta affärsytor?”

  Utan att halka in på diskussioner om myten om Identiteten vill jag diskutera vad som skiljer vårt sexliv från t.ex. vårt ätande. En känslointensiv eller god måltid kan utgöra en minst lika stark påverkan på min personlighet som sex. Oavsett om jag betalat för den, lagat den själv eller fått den serverad gratis.

  Sedan kan jag tro att rätt mycket av trasslet kring sexualiteten kommer från att man mystifierar, glorifierar och kategoriserar sexualiteten så mycket. Hade vi haft en mer avspänd relation till sexualiteten hade vi nog inte trasslat in oss så mycket i irrelevanta frågor.

  Då skulle vi t.ex. kunna sluta diskutera huruvida man fått komplimanger, mat, drinkar eller pengar i samband med sex och istället diskutera människor som far illa och vad man kan göra åt det.

  1. Isak, håller både med och inte. Jag instämmer i att vi ska diskutera de missförhållanden där människor far illa. Men vi kommer ingen vart om vi jämför ätande med sex, även om matsituationer också är laddade (se bara på ätstörningarnas utbredning). Sexualiteten och sexlivet har dock en extra dimension i o m att det är där människolivet uppkommer. Ända sedan slutet av 1600-talet har vi velat kartlägga och avmystifiera sexlivet (läs Sexualitetens historia av Foucault), med resultatet att vi blivit alltmer sexfixerade. Hur kul ÄR det egentligen på en skala? Att jämt tänka på sex?

 2. Det har skrivits en del om det här ämnet senaste tiden och jag har läst lite av det.

  ”Frivillighet” tycker jag att Anna Laestadius Larsson åskådliggör riktigt pedagogiskt och bra här:
  http://www.svd.se/opinion/kolumnister/polischefen-ar-som-alla-vi-andra_4941275.svd

  Det är helt absurt att tro att kvinnor medvetet och frivilligt väljer en underordnad ställning eller sämre villkor.

  Den tröttsamt heliga sexualiteten beskrivs uteslutande ur ett manligt perspektiv.
  Sexualiteten jämförs med andra mänskliga drifter, som att äta t ex. Då har man naturligtvis definierat drifter ur ett manligt perspektiv. De övriga drifterna är nämligen inriktade på att ett uppehållande av livhanken men såvitt jag känner till har ingen dött till följd av brist på sex.
  Må så vara att en god måltid är en sinnlig och synnerligen njutbar upplevelse, men måste du äta tillsammans med någon för att måltiden ska vara god? Kan du tänka dig att bjuda vem som helst på din delikata middag i så fall?

  Sexualitet är en mänsklig drift. Men det är ingen mänsklig rättighet att dela den med en annan person. Det går heller inte att jämföra möjligheten att kunna skaffa mat för dagen med rätt till dagens sexpartner.

  Om vi helt bortser från mäns inbillade rätt till fri tillgång till sexpartners, och tänker på dem som säljer sex istället så är det förstås inte sex som säljs. Det är tillgången til deras kroppsöppningar. Det är inte säljarens sexbehov som köps. Det är säljarens behov av pengar som möjliggör ett köp av kroppsöppningarna.
  Vilken torftig och trist liten värld de verkar leva i, de där stackars sexköparna!

 3. Den dagen prostituerade stolt kan hänga upp en skylt utanför sin ”affär” jämte H & M och deras barn glatt kan tala om i skolan att ”min mamma jobbar som prostituerad”, och mamman kan gå in i klassrummet på föräldramötet som ingenting och är den självklara klassmamman, då kanske…dessförinnan är det en dubbelmoral utan dess like, att påstå att sexsäljare är vilket yrke som helst.

  Det är en mycket skambelagd ”sysselsättning” som kommer från sår i själen och skapar ännu större sår i själen, kräver droger för att stå ut med, och håller inte särskilt länge som ”yrke” utan att effektivt göra människan som sysslar med detta avtrubbad eller nedbruten av droger och ensamhet.

  Citatet från Aftonbladetartikeln är också belysande i sammanhanget:

  ”En tredjedel av sexköparna själva upplever att kvinnorna arbetar under tvång, enligt en undersökning från organisationen Soa aid. Många säger att de ofta upptäcker blåmärken efter hugg och slag mot kvinnorna. På drygt 10 år har 57 prostituerade hittats mördade och varje år försvinner långt fler, dock utan större rubriker. Säg vilken annan yrkesgrupp som skulle kunna decimeras på samma sätt utan att samhället reagerar?”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/article7467768.ab

  Vi kan ju också ta bordellhärvan som belysande exempel – vem trodde på de här tjejerna som var 14 år och exploaterades av maktens män?
  Ingen.

  Vem tror på ”Anna, 30” – Ingen.

  Sexsäljare – vilket yrke som helst? Glöm det.

 4. Jag arbetar med kvinnor i ”rus och prostitutionsmiljö” som vi säger i Norge. Jag och mina medarbetare, liksom de flesta andra som jobbar i direktkontakt med dessa kvinnor är övertygade om att kriminalisering är fel väg att gå. Det handlar givetvis om att respektera dessa kvinnor.

  Om man har problem med detta så hjälper ingen lagstiftning eler skuldbeläggning av torskar. Det är in i dig själv du måste se och ta itu med det som får dig att se en prostituerad som annorlunda än dig själv.

  Don’t kid yourself, we are all prostitutes.

 5. Rodenback, på vilket sätt menar du att kriminaliseringen av torskar skulle innebära brist på respekt för de prostituerade? Det är snarare torskarna som brister i respekt när de anser sig kunna köpa kvinnors könsdelar.

  Om det är ”frivilligheten” du menar ska respekteras så tror jag du behöver ta dig en närmare titt på den.

 6. Varför är det så inihelvetet viktigt att få köpa en människa att utnyttja? Frihet, glappar en del om. Vems frihet? Den prostituerade som stänger av sina känslor för att orka tjäna ihop till eventuella droger eller en hallick, och den som ser detta som den sista utvägen att få ihop pengar för mat om dagen…? Är det deras frihet vi snackar om?

  Nä, det är väl inte deras frihet sexköparen tänker på. Utan de fåtal människor som är så lyckliga över att få sälja sin kropp till den ena efter den andra, brukar det heta. Sedan kommer den ena gulliplutt storyn efter den andra för att påvisa vad vackert det kan vara att nyttja en människa för ett tillfälligt kåtslag man inte kan ta hand om på ett annat sätt. Det är så man blir tårögd när man hör dessa vackra storys ibland. De är frihet när den är som vackrast det! Fy fan, säger jag bara!

  Så länge det finns köpare av människors kroppar som de vill nyttja och utnyttja när det inte kan ta hand om sitt kåtslag så kommer det alltid finnas prostituerade som får genomlida helvetet om och om igen.

  Vad vackert med en empatistörd frihet.

  Instämmer med ABC och Howling Woman till punkt och pricka.

 7. Ska sexarbete ses som vilket annat arbete som helst så ska varje arbetslös som får a-kassa tvingas ta sådant av AMS anvisat arbete!

  Då, och först då, kommer jag att ta ”vilket arbete som helst”-förespråkarna på lite lite mer allvar. När det inte ens blinkar till en extra gång när deras arbetslösa föräldrar, myndiga barn, partners tvingas sexarbeta, eller missta a-kassan.

  Tills dess. HAHAHAHAHAHAHAHAHA!

 8. Någon kanske säger: jamen, alla tvingas ju inte bli oljearbetare!

  Nej, men alla har inte kompetensen för oljearbete på plattform.

  Alla, eller nästan alla, män och kvinnor kan dock vända baken i vädret och bjuda till. Resten sköter konsumenten.

  Vad tvekar ni för? Först till kvarn får mala så skynda att muta in en del av marknaden. Men den är å andra sidan omättlig. Det ser man ju i samband med jobbkonferenser, inte minst.

 9. Ja och om könet sitter i hjärnan då kanske alla kan inse att hjärnans kapacitet inte ska hyras ut eller påverkas av obehöriga för att runka av kugghjulsmaskineriets monotona etapper i den ”fria världen” wall street strapatser?

  Pengar är inte allt
  Man ska inte vara blind för knullandets fromhet eller kåtslagets ibland oerhört helbrägdagörande fjutschi-buljong. Själv är jag emot att betala, tycker det är ok om någon betar. Men framförallt tycker jag att det knullas för lite kvalitet. Jag vill bli älskad och omtyckt, det behöver inte vara pengarna som gör det. Det räcker gott med lite originalitet tex skräddarsydda jordenruntkryssningar, komplimanger för mina fina fötter eller bara ett allmänt fjäskande till vardags.

  De finns de som säger att jag är en billig jävel, men det är fanimej inte sant, jag är helt gratis! Det är bara hoppa upp och ta mig, jag behöver verkligen bli tagen på allvar av dig.

  Att känna mig är att älska mig! Men hur ska jag egentligen kunna säga till världens kvinnor att jag älskar er när ni hoppar upp och sätter er på mitt ansikte? Er likgiltighet inför den frågan är obetalbar och någonstans är jag också glad för det.

 10. Sex är lika naturligt som livet självt och hur kan något naturligt vara förbjudet? Jämför det med onani som också varit förbjudet förr och där barn straffades.

  Så här är det, om jag av fri vilja väljer att sälja en sexuell tjänst så skall inte kyrkan, staten eller moralister komma och kasta mig eller min kund i fängelse. Om de sociala skyddsnäten inte fungerar har jag alternativ som att tigga, råna eller svälta. Vissa hävdar att sälja sex också är den yttersta avgrunden men så är det inte. Ett besök på arbetsförmedlingen eller socialkontoret löser problemen.

  Ibland för man fram åsikten att man vill skydda narkomaner från att hamn i sexträsket men där tycker jag att man redan misslyckats om man inte kan hjälpa personerna med deras främsta problem.

 11. Butch, AMS tvingar inte heller någon att delta i porrfilm, kriga i Afghanistan eller slakta djur. Det finns ingen anledning att tro att de skulle tvinga personer till prostitutionsyrket.

  Howling Woman, AB artikeln innehåller mängder med ogrundade påståenden och liknar mer ett personligt debattinlägg än ett journalistiskt verk. Jag har kommenterat där.

  ABC, usch säger jag bara. Acceptera andra människor för vad de är, kränk dem inte med ditt maktspråk. Jag tror det finns många kvinnor som blir sårade av att läsa sådant du skriver.

 12. Blackadder69: Jag tror inte på dig.

  Det räckte jag såg Pascha med den här tjejen från Rumänien för att mitt hjärta skulle brista. Det är inget yrke vilket som helst. Det handlar om att nolla andra på ett ytterst graverande sätt. Den som inte fattar det kommer aldrig att fatta det. Men borde beordras gå på kurs.

  Många prostituerade dör unga. Fattar du – unga. Och innan dom dör har dom redan dött för länge sen. Hur många dödar ska människor utsätta andra människor för.

  Det får mig att tänka på den här norske författaren som skrev ”Bestialitetens historia”. Människan är en grym jävel. Dödar sin egen art, dödar sina barn, dödar hela naturen. Hela jävla världen dödar dom. Nöjer sig inte förrän allt är dött. Sen sätter dom tamejfan foten på det också och säger – det här är mitt byte.

 13. Blackadder69, sex är inte förbjudet.
  Jag undrar hur man kan kämpa och strida så mycket för någonting som för med sig så extremt mycket smärta och misär för så många? De som påstår att det inte är några problem att sälja sin kropp till någon att nyttja sexuellt och samtidigt argumenterar för en legalisering har ett tunnelseende där en skattkista med stålar lockar i slutet av tunneln, och den är viktigare än de som tvingas leva i prostitutionen av olika anledningar. Det är en självisk och empatilös frihet ni slåss för, casha in och gotta er så länge ni slipper bry er. För mig handlar det enbart om vilken syn man har på sina medmänniskor. Jag kommer likt en extremist och ettrig terrier vara mot sexköp så länge en endaste person far illa av det.

 14. Howling Woman, tänkt på att det är bara i ditt sinne dessa prostituerade dör. De dör inte i verkligheten, de är inte förbrukade utan fullt friska människor. Just att människor moralisera över sex och kallar sådana med en annan inställning för döda inombords är maktspråk. Inte ens våldtagna kvinnor är ”förbrukade” utan återställer sig snabb till normala liv. Moralisterna är de som dömer ut andra.

  Separera de två grupperna, de som säljer sex av fri vilja och inte har något narkotikamissbruk och den andra gruppen där man är en narkoman och säljer sex för att finansiera sitt missbruk – så kommer du se att den första gruppen inte skiljer sig nämnvärt från övriga i samhället. Prostituerade dör inte unga, narkomaner gör det.

  Pascha är ett gott exempel på hur legalisering hjälper prostituerade. Kvinnan i filmen hade blivit våldtagen sju gånger när hon jobbat på gatan i Rumänien. I Tyskland där hon jobbar i en trygg bordell hade hon inte råkat ut för något. Lägg till detta att du får ner antalet våldtäkter vid legalisering.

 15. Blackadder69. Usch säger jag bara!
  Du kränker alla tänkande människor av alla kön med din dumhet.

  Du skriver om sex som företeelse. Vi andra har skrivit om köp av andra människors kroppar. Ingen har ”moraliserat” över sex. Jag vågar mig på en gissning att ingen av oss här är oskulder direkt. 😀
  Man kan däremot ha en hög moral som inte godkänner en människosyn som tillåter vissa att köpa andra människor.

  Sexköp handlar om att köpa makt över en annan människa. Men att många sexköpare har ett begränsat känsloliv och sexualiserar alla sina sina behov är också uppenbart. Behovet av tröst var t ex en förklaring som framfördes när det gällde Littorins eventuella sexköp.
  Efter omkopplingen av behov saknas egen förmåga att tillfredsställa behovet individen och får helt enkelt köpa någon som kan klara av det hela.

  ”Är jag kåt eller är jag hungrig?” – en inte helt lätt fråga för vissa.
  Nästa fråga blir alltså vem ska tillfredsställa behovet och hur mycket kostar det.

  Jag tror inte det finns någon möjlighet ett få dem som försvarar köp av andra människors kroppar att förstå den skada som säljarna utsätter sig för. De saknar förmågan till den sortens inkännande helt enkelt, särskilt om säljaren är en kvinna.

  Hur många av sexköparna respektive försvararna av sexhandel, har själv någon fullt frisk nära anhörig som säljer sex?
  Detta är en inte en verksamhet man kan distansera sig ifrån genom att låta ”någon annans” syster, mamma, dotter eller flickvän stå för bemanningen. Ingen specifik kompetens krävs, som Butch skrev, så någon bör väl ha iaf minst en kvinnlig anhörig som är i full färd med att knulla ihop lite julklappspengar.

  1. Otroligt bra, ABC.

   “Är jag kåt eller är jag hungrig?” – en inte helt lätt fråga för vissa.

   Där har vi det.

 16. ABC, så när du förlorar diskussionen försöker du ändra villkoren. Prostitution är inte sex säger du. Ungefär samma manövrer använder Gudrun Schyman sig av när hon säger att köparna köper makt. Som köpare har jag ingen som helst förståelse för dessa argument.

  Hur många av moralisterna har någonsin köpt eller för den delen pratat med en prostituerad? Ni vet verkligen inte hur det går till när man köper sex och kompenserar detta med de mest groteska fantasier ni klarar av att framställa.

  En person säljer en sexuell tjänst dvs massage, sug, penetration. Det finns inget maktbruk, det är inte nedsättande, det är inte skadligt. Man köper ingen kropp för säljaren har hela tiden kontroll över vad som sker. Om köparen vill köpa något som säljaren inte går med på, exempelvis analsex så säger säljaren nej till det. Eller om säljaren går med på det säger han/hon sitt pris. Inget märkvärdigt.

  Ditt inlägg genomsyras av vad feminister kallar maktspråk. Du vet vad som är rätt, alla som inte håller med är dumma, känslolösa eller sjuka. Du slår vilt både mot köpare och säljare. Vad grundare detta sig i egentligen? Du tycker det är omtanke men att hetsa mot människor för att de inte har samma ”höga” moral som du är inte omtanke.

 17. Bra skrivet, Unni! Det är inte en helt lätt fråga, det här. Å ena sidan ogillar jag radikalfeminismens förenklande och moraliserande syn på prostitutionen, detta att ingen frisk kvinnan skulle kunna ha en så osentimental syn på sin sexualitet, att sexköp alltid är att likställa med ett övergrepp, o s v. Jag tror faktiskt på vissa av de sexsäljare som säger att de trivs med sina jobb.

  Problemet, menar jag, ligger inte hos säljaren så mycket som hos köparen. Det är den genomsnittlige torskens mentala hälsa jag tvivlar på, inte horans. I den mån hon nu inte är ett traffickingoffer eller tvingad in i prostitution p g a drogmissbruk eller andra omständigheter, förstås.

  Bara att läsa inläggen från den ändå ovanligt sansade torsken blackadder69 gör mig lite spyfärdig. ”Lägg till detta att du får ner antalet våldtäkter vid legalisering”, skriver han, och sätter därmed fingret på ett enormt problem, nämligen den totala oförmågan hos många torskar att skilja tvång, mutor och utnyttjande från frivillighet och ömsesidighet, och det ständiga sammanblandandet av sex och våld. Sex och våldtäkt, potejto potato. Bara en gradskillnad som beror på styrkan i frustrationen. Våldtäkt är inte ett våldsbrott utan en naturlig konsekvens av att en man nekats kvinnor att avreagera sig på. Och så pratar de med darr på stämman om kvinnors fria vilja. Jag är ledsen blackadder69, men du är full av skit. Du och alla Sveriges kvinnor har fullständig frihet att ha sex med vilka ni vill så länge samtycke finns. Med eller utan känslor,på vilket sätt och i vilka kroppsöppningar ni helst önskar. Det handlar alltså inte om ett sexuellt förtryck. Det är affärsuppgörelsen som är förbjuden, inte sexet.

  När man hör hur vissa av de här s k sexliberalerna resonerar förstår man ju hur det är möjligt att hundratals svenska sexköpare kan ”utbyta tjänster” med en förståndshandikappad fjortonåring eller en kidnappad och förslavad ryska, och sedan hävda att de inte ”märkte” att tjejen var ovillig. Varken observationsförmågan eller empatin verkar vara på topp.

  På allvar, jag har problem med att lämna ut en yrkeskår till människor som tänker och beter sig på det viset. Hade det varit norm att hundratals svartarbetande hantverkare varje år blev bortförda, sålda som slavar, misshandlade, mördade eller fick verktyg uppkörda i kroppsöppningar mot sin vilja. Ja, då hade jag kunnat överväga möjligheten att många av riskerna med prostitutionen är rena konsekvenser av kriminaliseringen, och att de skulle försvinna vid en legalisering. Men det går inte att komma ifrån att många av de som går till horor skiter fullständigt i hur hororna mår och huruvida de är slavar eller egna företagare. Det går inte att komma ifrån att det finns en stor grupp sexköpande män som till och med går igång på tvånget, våldet och förnedringen.

 18. Prostitution handlar om att få göra något med en varelse av kvinnokön (ofta mycket ung) som man inte gärna får ja på av frun. Det handlar om kravlöshet – att få ”slappna av” och skita i vad den andra känner, tycker, behöver, vill. Det handlar om makt och våld se gärna Kapten Klänning – han är liksom inte ensam om nu Blackadder69 trodde det. Till största delen handlar det om äldre män som vill ha mycket unga flickor – och jag tror faktiskt inte ens det handlar så mycket om utseendet utan istället just bara om att dessa inte ställer några krav utan är helt i händerna på den här typen som vill utnyttja dem – de är osäkra, aningslösa, lätta att lura, förnedra, utsätta för vad som helst.
  Det är bara att titta på alla porrsidorna på nätet. Kvinnor i verkligheten har egen lust och egna behov, är självsäkra och vill något – detta orkar inte dessa män med. Då blir de impotenta.

 19. Ytterst handlar prostitution om att ”horan” är den som ”ställer ut” den kvinnliga lusten till allmän beskådan. I det patriarkala samhället är den kvinnliga lusten endast tillåten som teater. Den tillåts bara i spelad form. Är kvinnan för ”kåt” i ett förhållande räknas hon som ”smutsig” och promiskuös, äcklig helt enkelt. Medan den manliga fruktsamheten hyllas. Kvinnlig lust är tabubelagd i de allra flesta samhällen. Det har att göra med att kvinnlig vilja och initiativ- och handlingskraft också är tabubelagd – detta tabu håller kvinnor långt från makten, håller också nere dem, så att de drabbas oftare av depression och allsköns psykiska åkommor för att deras fria sexualitet är förbjuden och skambelagd. Det är fortfarande fult för en kvinna att visa kåthet – se t ex hur Kerstin Thorvall blev behandlad och skambelagd. ”Fruar” får inte vara ”kåta” det hotar maktordningen. Kvinnors sexualitet och kvinnors kroppar är i det patriarkala samhället hyperkontrollerade sedan urminnes tider – också för att kvinnan inte ska kunna skaffa barn med ”fel” person ur arvssynpunkt. Kvinnlig sexualitet har länge varit en del av hur man distribuerar rikedom. Ur det perspektivet måste kvinnors kropp och lust alltid kontrolleras. Det är därför som unga tjejer mår dåligt. De får inte bestämma själva utan skall stympas in i en form som samhället bestämmer.

 20. ”Potens” betyder makt – och ”impotens” maktlöshet. Sexualitet är alltså i det patriarkala samhället hopkopplat med makt. När en ”potent” man i det patriarkala samhället som sedan länge definierat sexualiteten på detta sätt – det ligger som synes till och med inlagt i språket och ordens betydelser – möter en lika ”potent” kvinna, dvs en kvinna som känner stark lust och också vill något, så uppstår för den patrarkalt uppfostrade mannen istället för ömsesidig kåthet och lust en maktkamp – han måste kväsa kvinnans lust för att inte bli ”impotent” av den lust (makt) kvinnan visar. Ändå är denne man beroende av en kvinna som uttrycker lust när han vill ha sex – då blir alternativet ”horan” med den spelade lusten, den hotar inte hans ”potens”, utan bara står där och exponerar lustens alla attribut utan att känna lust, – han är i kontroll, än mer så då det är han som håller i pengarna och betalar för ”tjänsten”. Det blir lösningen i ett patriarkalt samhälle som av maktskäl aborterat den kvinnliga lusten.

 21. För det är ju inte så att kvinnlig omskärelse endast finns i några enstaka kulturer runt ekvatorn. Den finns lika mycket här – fast den sker genom hård uppfostran istället. Kvinnor lär sig att skämmas för allt som har med sin sexualitet att göra. Det börjar redan i dagisåldern. Flickor lär sig skämmas, de blir hämmade osäkra, självbestraffande. De tuktas och stympas psykologiskt så till den grad att de kanske till och med får problem att känna lust på det hela taget för nånting alls. Bara för någon generation sedan så fick kvinnor sällan orgasm i de äktenskapliga samlagen. De uppfostrades likt nunnor till kyskhet och lydnad. Klitoris är väl fortfarande ett okänt område för oerhört många män – de vet inte hur man stimulerar en kvinna utan att det gör ont. Det som porrfilmerna visar är ju för kvinnor rena tortyren. Det lanseras som liksom typ ok. Man pratar om att män gillar mer hårda tag men det är ju inte sant. Hur ofta ser vi kvinnor som biter och drar rakt på ollonet t ex – aldrig. Däremot kvinnor i porrfilmer det slits i bröstvårtor, dras med hårdhänta fingrar rakt på klitoris – en mardröm som kan jämföras med tortyr.

 22. Malin, även om det inte är som du skriver sexet som är förbjudet utan affärsuppgörelsen så är frågan varför du vill att staten ska döma dig för vad du väljer att göra med din kropp? Hur kommer det sig att en torsk som jag slåss för din rätt till din kropp medan feminister högt och lågt ser att staten gör bäst i att reglera vad som får göras?

  Vad gäller eventuella sexköp av 14-åringar så kan vi fundera på detta en stund. Föreställ dig att du söker en sexuell kontakt med en annan person, du får kontakt, du inser att personen är väldigt ung och kanske inte vid sina sinnens fulla bruk. Vad gör du?

  a) du kan larma polis och myndigheter och riskera att du åker i fängelse 4 år för försök till våldtäkt av minderårig.

  b) du springer från platsen så snabbt som möjligt och hoppas ingen såg dig.

  Här är sexköpslagen satt till sin spets. Skyddar den utsatta personer? Ger den prostituerade som gör det frivilligt ett bättre liv? Hjälper den traffickerade eller människor som tvingas till prostitution?

  Innan lagens tillkomst var det just köparna som var de som kunde larma myndigheter och polis om prostituerad hade blivit misshandlad eller värre. Denna grupp vågar inte idag göra detta och dessutom måste prostituerade gömma sig för myndigheterna för att undvika repressalier. Det är därför skandaler som de med unga personer hinner sälja sex till så många innan det når myndigheterna.

  Du verkar dessutom inte ha fullt klart för dig att vad gäller trafficking; de är uppskattningsvis 80% hantverkare, städ och restauranganställda. SVTs Uppdrag granskning visade flera fall på McDonalds där invandrare utnyttjades. Antalet fall där människor hålls som slavar är mycket litet och tillverkningsindustrin dominerar antagligen där. Flera fall i Sverige har rört sömmerskor som hållits inlåsta.

  Jag repeterar vad jag skrivit tidigare: ”Lägg till detta att du får ner antalet våldtäkter vid legalisering”

  Jag kan verkligen inte förstå hur du kan vifta bort ett sådan argument med motiveringar som att *prostitution är nästan som våldtäkt* (jag uppfattar dig så).

 23. Blackadder69: Du slåss väl för din egen rätt och ingen annans. Vilket struntprat. Att sälja sex är inte kriminaliserat i Sverige, endast att köpa.

 24. Till Blackadder69: Och vilken löjlig utpressning – ”om ni inte legaliserar sexköp så våldtar vi kvinnor istället”. Män får väl lära sig följa lagen precis som alla andra, och inte hålla på att hota samhället på det viset. Gör som vi säger, annars…ungefär som nån slags terror.

 25. Till Blackadder69: Hota med våld om man inte får som man vill – vilka andra tillåts hålla på och resonera på det infantila viset. Alla kan ju börja resonera på det sättet med ungefär samma legitimitet i så fall – i synnerhet kvinnor. ’Om inte män slutar våldta så tar vi till våld.’ Men kvinnor är inte ens tillåtna att försvara sig med pepparspray. Om man utgår från hur du resonerar så borde man ge kvinnor den rätten – för det är väl det enda sättet att agera mot en förövare som resonerar på det sättet, som tror att han har rätt att ta något med våld om han inte får bryta mot lagen på annat sätt. Kriminellt tänkande från början till slut. Tycker du ska ta och granska hur du själv tänker egentligen. Och med vilken rätt i förhållande till alla andra medborgare, och alla andra lagbrott.

 26. Howling Woman, det är inget hot utan en realitet. Människan fungerar så. Vi kan antingen vänta ett par tusen år på att evolutionen har förändrat oss (till det bättre kanske) eller så kan vi minimerar skadan genom att införa rationella och intelligenta lagar.

 27. En rättelse angående Blackadder69 uttalande om mänskilgt beteende: Det är inte människor som fungerar på det vis Blackadder69 beskriver. Det är han själv, i sällskap med ett gäng med samma självupplevda rätt till utlösning i en kvinna. Får de inte som de vill så tar de till våld. En instinkt de delar med primater och kvinnomisshandlare.
  Det finns mer mänskliga män som inte skulle klara att få erektion tillsammans med en köpt kvinna.

  Moral och samvete är det som skiljer oss från djuren. Efter att ha tagit del av Balackadder69s kommentarer kan man börja fundera på att damma av Wachenfeldts gammal bespottade uttalande.
  Man behöver bara lägga till ett ”vissa” så har hon inte så fel iaf.

 28. ABC, vi är alla djur, både män och kvinnor. Apor har både moral och samvete medan delfiner gruppvåldtar varandra…

  Istället för personangrepp så kanske du kan svara på min fråga till Malin. Så här skrev jag, Unni och ni andra också, varför?

  Även om det inte är sexet som är förbjudet utan affärsuppgörelsen så är frågan varför du vill att staten ska döma dig för vad du väljer att göra med din kropp? Hur kommer det sig att en torsk som jag slåss för DIN rätt till DIN kropp medan feminister högt och lågt ser att staten gör bäst i att reglera vad som får göras?

 29. Blackadder69 skriver: ”Howling Woman, det är inget hot utan en realitet. Människan fungerar så. Vi kan antingen vänta ett par tusen år på att evolutionen har förändrat oss (till det bättre kanske) eller så kan vi minimerar skadan genom att införa rationella och intelligenta lagar.”

  Ditt resonemang är alltigenom osant. Kvinnan t ex fungerar enligt naturen på ett visst sätt i orgasmhänseende. Om du nu är en sådan vän av naturens ordning – hur kommer det sig då att du hyllar sexindustri och prostitution som just, likt omskärelse, hindrar kvinnan från att uppleva lust och njutning och hindrar henne från att fungera enligt den ’naturliga’ ordning som du påstår dig förespråka. De flesta porrfilmer handlar i detta hänseende om tortyr mot kvinnokroppen. Kvinnor utspeglas som njutande av något som kvinnor i verkligheten skulle känna stark smärta av (t ex att man sliter och drar i bröstvårtor istället för att behandla dem på samma sätt som det manliga ollonet behandlas – mjukt – det är ingen som sliter och drar rakt på det med sträva händer eller fingrar för det gör nämligen ont)

  Den ’naturliga ordningen’ har det patriarkala samhället med våld sett till att skambelägga i årtusenden – här genom att smutsförklara kvinnors sexuella drift (som är minst lika stark som mannens, om inte starkare) och i andra kulturer genom t ex faraonisk omskärelse.

  Kort sagt, du snackar en massa skit.

  Dessutom – fatta att vi kvinnor som reagerar mot denna tortyrkultur – vi är för att citera dig: ”inget hot utan en realitet” – lika mycket en realitet som kvinnors naturliga kroppskonstitution – den som du vet mycket lite om uppenbarligen. Kanske inte konstigt med tanke på vilka sexuella ’relationer’ du förespråkar – sådana som tillåter att man helt och hållet bortser från vad kvinnan tvingas genomlida under seuxalakten.

 30. Och med genomlida menar jag då mötet med sådana män som inte kan tillfredsställa en kvinna och inte ens har en jävla aning om vad klitoris ens är – ej heller hur man berör det området – i enlighet med just den ”naturliga” ordning som du uppenbarligen inte vet ett enda dugg om, så att en kvinna upplever njutning istället för smärta – samma smärta som män skulle tvingas genomlida om kvinnor var lika klantiga och klumpiga vid beröring av mannens ollon.

 31. Howling Woman, för det först så är jag mycket starkt emot både kvinnlig och manlig omskärelse. Precis som med prostitution så ska politiker, religiösa och moralister inte stöpa våra kroppar och känslor efter vad de anser vara rätt.

  Inse dock att människor som genomför omskärelse gör detta för att de anser sig göra det som är bäst för barnet. De har en hög moral och goda intentioner.

  Självklart är detta fullständigt förkastligt.

  Vad gäller kvinnliga könsorgan så har du fel. Du kan inte åtgå från att alla fungerar som du. Hur vi upplever sex och beröring är högst individuellt, många tycker om hårdare tag och kvinnor tittar på nästan lika mycket porr som männen. Utbudet av sexleksaker säger också lite om vad kvinnor gör i sängkammaren, med eller utan mannen.

 32. Som sagt – med genomlida menar jag då mötet med sådana män som inte kan tillfredsställa en kvinna och inte ens har en jävla aning om vad klitoris ens är – ej heller hur man berör det området – i enlighet med just den “naturliga” ordning som du uppenbarligen inte vet ett enda dugg om, så att en kvinna upplever njutning istället för smärta – samma smärta som män skulle tvingas genomlida om kvinnor var lika klantiga och klumpiga vid beröring av mannens ollon.

 33. Howling Woman, jag vet inte längre vad denna diskussion ska resultera i, vi diskuterar vem som är bäst i sängen, män eller kvinnor!? Är det inte så att det är båda parters ansvar att det känns bra? Ska man tro sexualrådgivare som Olle (från TV programmet) så är det upp till var och en att se till att man får orgasm, jag håller med, lägg inte ansvaret på din partner. Om mannen berör klitoris för hårt eller på fel sätt, säg det då, lär honom!

  Vissa män är också överkänsliga som du, en del kvinnor är klantig och klumpiga…

  Besvara gärna min fråga postad July 21, 2010 at 6:37 pm.

 34. Om nu kvinnor kan gå med på ”mercy fuck”, eller vara groupies för att mannen tex heter Bruce Springsteen, eller för att mannen är handikappad och oattraktiv och aldrig kommer till, eller ha sex av någon annan lättsinnig anledning varför kan de då inte sälja sex? Jag har hört att somliga vårdinrättningar anlitar prostituerade för handikappade män.

  Om min syster, dotter eller någon annan vill sälja sex så är jag tillräckligt impregnerad av rådande samhällsmoral för att beklaga det, men om de är vid sina sinnens fulla bruk och har andra mänskligt acceptabla alternativ så får jag väl acceptera deras val. Jag kan också inse att det är ngt skumt med den rådande stigmatiseringen av prostituerade kvinnor. En teori är att det har med makt att göra, men inte på det viset som avses ovan. En lyxprostituerad kan dra in 100000 svart i månaden, eller lika mycket som Vattenfalls vd. Och hon behöver inte kunna så mycket. Det är könlig makt!

  Jag har själv aldrig haft med en prostituerad att göra.

 35. Till Blackadder69: Att ”kvinnor tittar på nästan lika mycket porr som männen” betyder inte att det som visas är tillfredsställande för någondera, bara att båda får stå ut med det usla utbud som erbjuds vilket är rena skräpet som indoktrinerar samtliga – i synnerhet unga – till att acceptera övergrepp.

  Tvingar man människor att sitta och titta på tortyr när de vill ha helt andra skildringar, ty sexualdriften är som sagt stark – då blir resultatet därefter – hjärntvätt.

  Den beröring som visas i jämförelse med den som skulle alstra verklig njutning utan en massa obehagliga våldsinslag är ungefär som att jämföra kalla mcdonaldshamburgare som legat färdigförpackade i timmar med vällagad mat.

  I själva verket är porren ett uttryck för den bestraffande prydhet som alltid genomsyrat samhällets syn på sexualitet – njutning bestraffas. Det ligger inbyggt i kulturen alltsedan den schizofreniserades med dualismens sadistiska tankekonstruktion, dvs motsättningen mellan det apolliniska och dyonysiska och försöket att foga samman detta till ett helt. Med Stagnelius skulle vi kunna sammanfatta det som den sorgliga föreningen av ’makten att begära’ med ’tvånget att försaka’. Det dionysiska har alltid varit ett hot mot makten, det är därför man fogat samman det med den apolliniska ordningens överhöghet. Resultatet: sadism – att skildra tortyr i njutningens termer.

 36. Till ”Blackadder60”: Att avprogrammera män från den schizofrena prydhetens bestraffningens tortyr som porren indoktrinerat dem med sen tonåren är som jag ser det inte kvinnans uppgift – ty det är en stor uppgift. Jag tycker man skall sätta porren under granskningens lupp och förbättra den s k ”sexualundervisningen” i skolorna för det första. Samt låta kvinnor komma till tals.

  Nu gör jag det – vad får jag – mothugg.

  Så du är ju själv ett bevis på hur pass mycket lyhördhet en kvinna med en sådan man skulle kunna räkna med för det fall hon skulle försöka sig på att lära upp en sådan snarstucken okunnig man som hellre tror på porrfilmers vanställning av sexualdriftens yttringar än en verklig kvinnas konkreta upplevelser och behov.

 37. Vad jag menade var, att detta inte är en enskild kvinnas uppgift, utan hela samhällets. Det är dags att vakna upp och klarsynt beskåda den samhälleliga prydhetens bestraffningskultu mot sexuell njutning. Att slopa sexköpslagen är inte rätt väg att gå – då sexköp bara reproducerar ovanstående beskrivna bestraffningskultur.

  Utöver att porren reproducerar samhällets bestraffning av sexuell njutning och skolar in människor till förövare och offer så är den också perverterat vanebildande – så att de personer som på detta sätt utsatts för dessa övergrepp som surrogat för verklig njutning har en tvångsmässig tendens att vilja återupprepa dessa övergrepp i all oändlighet.

 38. Howling Woman, det finns säkert de som blir imponerade av dina långa ord…

  Varken du vill det eller ej så tittar tjejer på porr helt frivilligt och njutningsfullt. Jag kan hålla med om att marknaden fortfarande är inriktad mot den manliga konsumenten men det lär ändra på sig med tiden. Du kan snabbt och enkelt hitta porrsiter på nätet som är inriktade mot kvinnor.

 39. En bra början är att sluta osynliggöra eller skambelägga det kvinnliga begäret. Kvinnan måste liksom alltid hymla med att hon är intresserad av sex – och hon bestraffas för sin lust (=sin vilja, intitiativ- och handlingskraft).

  Ungdomars värderingar är i det här hänseendet sällsynt reaktionära, flickor betraktas som ’horor’ och ’slynor’ om de vill något, gud förbjude tar initiativ till något. Hos ungdomarna ser vi att hjärntvätten lyckats över all förväntan.

  När det gäller våldtäkter så skuldbeläggs flickor och unga kvinnor i domstolarna, med att de ”bjudit ut sig” , varit ”promiskuösa” klätt sig ”inbjudande” ungefär som det skulle vara skäl att utsätta kvinnan för en våldtäkt.

  Det visar klart och tydligt hur samhället skambelägger kvinnlig sexualitet och lust. Visar tjejen något sådant får hon ”skylla sig själv” om hon blir våldtagen.

 40. Howling Woman, Om det inte är kvinnans uppgift att lära mannen hur ska mannen då kunna förstå sig på kvinnan? Du har ett litet moment-22 där.

  Sedan måste jag påpeka att porren också har en kraftigt reducerande effekt på antalet våldtäkter… Jag är ledsen att verkligheten inte stämmer med din karta.

 41. Våldtäkten blir då straffet som den unga kvinnan får utstå för att hon öppet visat sina sexuella behov och sin sexuella lust.

 42. Till Blackadder69: Du underkänner alla andras uppgifter än dina egna – och verkligen inte på ett övertygande sätt. T ex vad jag och flera andra kvinnor här säger. Vad är det som gör att du tror att du har rätt. Vi är kvinnor och vet lite mer än du om hur kvinnor blir behandlade. Tror du inte jag vet hur det här systemet fungerar? Det kan jag utan och innan ska jag tala om för dig.

  Du är uppenbarligen en vän av den ordningen där män skall diktera villkor för hur och vad kvinnor upplever.

  Kort sagt – det du säger är bullshit.

 43. Och är det nånting som inte verkligheten gör – så är det att stämma med din 1800-talskarta.

 44. Ett samhälle som är indränkt av kvinnohat och misogyni kan inte en enskild kvinna förändra, det är hela samhällets uppgift, inte minst din då sådana värderingar du företräder är de som gör att kvinnor får lida, till och med skolas in att lida.

  För övrigt, vad vet du om vad kvinnor försöker förmedla vad gäller sin sexuella lust i sina förhållanden – utan att få minsta gehör. Det som du påstår att kvinnor inte gör de gör det redan, men det blir inget gensvar.

  Sanningen är den att många män absolut inte orkar med att ens vidröra detta ämne – dels känner de sig hotade av den kvinnliga lusten som med ovanstående förklaringar får dem att bli ”impotenta” – (se tidigare kommentar) – dels blir de provocerade om en kvinna tror att hon kan komma och ”beordra” dem någonting. De vill dominera och tål inte att kvinnan har några egna önskemål. Antingen bemöter de dem med passive aggressiveness eller så pratar de bort dem på annat sätt. Jag har själv mött män som reagerar så. Det är helt enkelt trista män det handlar om, som dessutom provoceras av kvinnlig lust och drivkraft. De klarar inte av det, utan vill ha viljelösa våp som inte ställer några krav.

 45. Något som verkligen fascinerar mig här är den aggressivitet och enormt dömande attityd som flera har gentemot blackadder69, som tvärtom resonerar lugnt, logiskt och koherent.

  Ingen vill svara på blackadders frågor, utan skriver bara ”bullshit”, ”full av skit” och andra märkliga kommentarer.

  Det vore så mycket bättre om vi kunde diskutera den här frågan med lite mer ödmjukhet, och en attityd av att det faktiskt inte finns några självklara, absoluta sanningar om detta med prostitutionen.

  Det första man borde skilja på som diskussionsområden är själva prostitutionen som fenomen, och sexköpslagen som åtgärd.
  Fungerar sexköpslagen? Uppenbarligen inte. Den av regeringen beställda utvärderingen är full med hål, luckor och lögner, och är fenomenalt missvisande.

  Så även om man har en enormt negativ attityd gentemot prostitutionen som sådan, måste man ändå kunna vara emot sexköpslagen, eftersom den inte motverkar prostitution – det enda den åstadkommer är bara att göra livet ännu mer eländigt för de som arbetar med att sälja sex.

 46. Jag spyr – ”ödmjukhet” – gällde det rasp mot mannens ollon skulle vi nog få annat ljud i skällan. Den omfattande tortyr som äger rum mot kvinnokönet – t ex klitoris och bröstvårtor – i porren och prostitutionen är nog för att göra vem som helst heligt förb-d.

 47. Lysande bloggpost, Unni – såg den först nu.
  Den säger allt som behöver sägas om sexhandeln, med vassast möjliga retoriska penna. Och vilken kommentardebatt den rev igång!
  Inte undra på, du är en fantastisk skribent och författare.
  Allt gott!
  /Paul

 48. Till Unni: Har vi inte rätt att kräva fler? Vi måste ha högre krav än så, avsevärt mycket högre krav än så.

  Dock intressant med en sån här bloggpost – instämmer med föregående talares beröm beträffande den vässade pennan – när man ser vad som kryper fram under stenarna då du lyfter på dem.

  För jag menar – dessa krav på ”ödmjukhet” inför en sådan torftig, brutal verklighet – hur vidrigt är det på en skala mellan 1 och 10. 10 enligt mig.

  1. Howling Woman, självklart borde vi kräva fler av den goda stammen. Min misstanke är att de bra männen inte märks eftersom de inte springer runt och trampar på det motsatta könet.

 49. Blackadder69 skriver:

  ”Apor har både moral och samvete”

  En ovanligt initierad info om apornas känsloliv.
  Denna mening tillsammans med de fortsatta kommentarerna vittnar om att skribenten har mer gemensamt med apor än med kvinnor.

  Och nu ska vi känna ödmjukhet inför mäns rätt till kvinnors kön också. Det tycker iaf en man som tolkar en sexköpares argument för sitt missbruk av kvinnor som ”logik”.
  Det är meningslöst att diskutera kvinnors upplevelser med individer som saknar förmåga till inlevelse med andra än sig själva.

  Håller med både Unni och Howling Woman. Visst blir man rentav lyrisk när man upptäcker en vettig man! Det finns inget sexigare! De kan inte vara så väldigt många dock, inte fler än man kommer ihåg dem vid namn.
  Klart vi kan kräva fler vettiga snubbar! Men hur går det till? Risken finns att det dyker upp flera Kapten Klänningar. Kvinnomisshandlare utklädda till riddare.

 50. Och så hela katolska kyrkan full med herrar i lång klänning som kräver ”ödmjukhetens” tribut av dessa sina minsta – dags för de ”vettiga” snubbarna att förmera sig så det blir lite varmare på mansfronten i det här iskalla jordelivet, där sadismens förespråkare i morbid egocentrism kräver ”ödmjukhet” av offren.

  Jag blir förb-d på dessa typer.

  Och sättet att prata om lag – de vill uppenbarligen att vi glider allt snabbare in i det glatt laglösa clockworkorange-samhället.

 51. Samtidigt kan jag känna det lite som vi kvinnor – efter Könskriget -har ett oeftergivligt outtalat krav på oss – om att alltid markera riktigt övertydligt medhårssmekande att vi, när vi diskuterar den i porren-rättsväsendet-lönegraderna-yrkesvärderingenetc allestädes närvarande misogynin – absolut inte menar alla de där ’goda’ männen (som oftast lyser med sin frånvaro) i många diskussioner av denna typ. Detta krav ligger som en hotfullt dov underton i hela den samhälleliga kontexten.

 52. Som den här ”Isak Gerson” t ex – han diskuterar med nån slags äcklig version av borgerlighetens indiskreta charm i termer av köp-och-sälj som får det att krypa längs ryggraden på mig:

  ”Då skulle vi t.ex. kunna sluta diskutera huruvida man fått komplimanger, mat, drinkar eller pengar i samband med sex och istället diskutera människor som far illa och vad man kan göra åt det.”

  En tafflig affärstransaktion – och vilka låga priser sen – på den billiga köttmarknad som han verkar se för sitt inre öga.

  Mannen kommer med blommor – han vill ha sex (i utbyte). Hur vidrigt är inte det.

  Det är då man kan förstå varför allergierna ökar.

 53. Man borde lyfta fram det faktum att de flesta män faktiskt inte köper sex och att det för den stora majoriteten är fullständigt otänkbart att göra det. Sexköparna skulle sannolikt inte bli så många fler om man man tog bort lagen – som självklart ska finnas kvar.

  Andra länder ser Sverige som ett föredöme, i Storbrittanien har man diskuterat att ta efter. Fler länder kommer så småningom följa efter då prostitution i sig inte medför några, vare sig kort eller -långsiktiga positiva konsekvenser. Inga bevisade sådana i alla fall.

  Rent generellt är det mest elände kopplat till prostitution, trots att den enskilde köparen sannolikt tycker tvärtom.

  Kim

 54. Det får mig att tänka på boken jag läste en gång om de franska landsortsflickor som raggades upp av diverse inte särskilt streetsmarta parishallickar som for land och rike runt och släpade med dem till den stora huvudstaden där de fick ligga på en smutsig madrass dagarna i ända i en draperiförsedd lucka i någon av Paris utnötta huskroppar och bli straffknullade av en revanschlysten algerier var femte minut – och så fem minuters paus emellan – dag ut och dag in medan det slajmade äcklet stod i lucköppningen och cashade in (för vidare befordran till ett något fetare kryp högre upp i kackerlackhierarkin) varje gång draperiet drogs åt sidan och kunden klev ut efter förrättat värv som möjliggjorde tolerans för hunsning i restaurangdisken hela nästa dag. Och de enda ord han hade behövt säga till den unga landsortsflickan var -’Jag tycker att du är söt’ – sen följde hon med honom till världens ände. Kan ses som ett mått på hur kärlekens utsvultenhetskultur odlas till perfektion i det s k patriarkatet, där den inbitna snålheten hos de kulögda småpåvar som för tillfället har makten är själva grundbulten, och uttrycket gå över lik signaturmelodin som trött vevas runt i kärlekslöshetens gistna positiv.

 55. Tack för komplimangen Unni!

  Haha, jag behövde en rejäl urladdning, det var säkert femte gången på bara några timmar jag hade hört det där vidriga våldtäktsargumentet. Jag kan liksom ta att en empatistörd tönt som Bloggelito försöker provocera med såna argument, eller att några dårar i Pelle Billings kommentarsfält använder sig av den logiken. Men när någon pratar om kvinnors rätt till sina egna kroppar, och i samma andetag helt obekymrat droppar något sånt… då djävlar är gränsen nådd.

  Blackadder69, du skrev: ”Även om det inte är sexet som är förbjudet utan affärsuppgörelsen så är frågan varför du vill att staten ska döma dig för vad du väljer att göra med din kropp? Hur kommer det sig att en torsk som jag slåss för DIN rätt till DIN kropp medan feminister högt och lågt ser att staten gör bäst i att reglera vad som får göras?”

  Mitt svar på detta är att det du påstår helt enkelt inte stämmer. Jag vill inte att staten ska reglera vad jag gör med min kropp, det har jag aldrig sagt. Men nu lever vi i ett samhälle där vissa lagar och regler gällande kroppen ändå existerar. Det finns en viss grad av konsensus kring dessa, och vissa av dem uppskattar jag, andra uppfattar jag som begränsande. Jag måste till exempel ställa min kropp till arbetsmarknadens förfogande, och detta är ett tvång som jag helst hade sluppit. Där emot tycker jag att dessa restriktioner känns helt okej: Jag får inte använda min kropp till att skada andra eller tvinga mig på dem. Jag får inte blotta mina könsorgan för barn eller uträtta mina behov på gator och torg. Jag får inte sälja mina kroppsdelar eller organ på blocket. Jag får inte sälja mig själv som slav.

  Vad gäller sexuella saker jag får och inte får göra med min kropp så känner jag mig väldigt fri. Jag får som sagt ligga med vem jag vill och hur jag vill, och skulle jag mot förmodan få för mig att börja hora så är inte det heller olagligt. Faktum är att jag känner mig ännu friare för att jag i det fall en torsk skulle förgripa sig på mig kan sätta dit honom, och detta genom något relativt enkelt som DNA eller vittnesmål. Jag tänker att det kanske hade varit svårare utan prostitutionslagen, då han ju hade kunnat hävda att jag och han hade en affärsuppgörelse som inbegrep ”lite hårdare tag”, och inte ens blåmärken och bristningsskador hade utgjort några bevis i sig.

  Sen är det ju inte heller sant att feminister ”högt och lågt” är för prostitutionslagen. Till exempel skrev två feminister häromdagen en artikel på aftonbladet, tror jag det var, där de menade att lagen bör upphävas. Men till skillnad från dig hade de ett och annat rimligt och humant argument att komma med. Du måste ju ändå fatta att det är att skjuta sig själv i foten liite grann när man å ena sidan hävdar att prostitutionslagen är hemsk för att den gör våld på kvinnors fria vilja, och å andra sidan att sexköpare är presumtiva våldtäktsmän, men att detta är totalt oproblematiskt.

 56. Så efter alla dessa hetsiga ord är det någon av de indignerade damerna här som på allvar tror att prostitution någonsin kommer att upphöra?

 57. @Malin Eller hur
  Bra rutet<3

  Dessa ihåliga resonemang.
  Var är logiken.

  Jag tror, att för att tänka logiskt krävs ett visst mått av förmåga till ömsesidighet, rentav empati.

 58. Unni – det är ingen som ger ut vad jag skriver. Tabu. Du vet ju hur det är.

  @Horst – rikta en uppmaning till Blackadder69 och hans gelikar.

  De här ’jyssta’ männen har en uppgift att fylla som jag ser det – läxa upp de mindre trevliga.

 59. Howling Woman says: ”rikta en uppmaning till Blackadder69 och hans gelikar.”

  Tror du det skulle få slut på prostitutionen?

 60. ”Butch, AMS tvingar inte heller någon att delta i porrfilm, kriga i Afghanistan eller slakta djur. Det finns ingen anledning att tro att de skulle tvinga personer till prostitutionsyrket.”

  Blackie, porrfilmarbete, och att kriga i Afghanistan, ses INTE som vilket annat arbete som helst, inte än iallafall. Men överbevisa mig gärna, om du kan.

  Kriga i Afghanistgan kräver en viss kompetens som väldigt få har.

  Slakta djur kräver också en viss komptens som inte alla har.

  Att vända arslet i vädret eller gapa käften är en kompetens som nästa alla har. En del är funktionshindrade. Andra saknar ett arlse eller en mun pga kriget i Afghanistan. De slipper sexarbeta.

  Alltså, om sexarbete skall ses som vilket annat arbete som helst så måste alla som får a-kassa söka dessa jobb om de inte får andra jobb – eller missta a-kassa/soc-bidrag.

  Konsekvens!

  KONSEKVENS!

  En bristvara bland hycklarna. Fakk´em!

  Alternativet är att SLUTA betrakta sexarbete som vilket annat arbete som helst.

 61. Ska jag släppa till så får fruntimren bjuda på Pelikans köttbullar. Och Screwdrivers med kletig juice på Carmen. Det blir som lite slampigare så.

 62. jag har inte sett särskilt många prostituerade uttala sig om sexköpslagen, men de som har gjort det har varit odelat negativa. någon som bryr sig om deras åsikt? jag bara undrar.

  howling woman,
  det verkar på dina kommentarer som att du hatar män. inte ett enda gott ord har du att säga om dem. men desto mer fördömanden. inte för att sådant som sexslaveri inte är avskyvärt, men långtifrån alla män utnyttjar ju s k ”trafficking” eller beter sig som det där polisbefälet. men på dig verkar det nästan som om det vore normen. du pratar om ”ett samhälle genomsyrat av misogyni”. ingen av mina vänner passar in i en sådan liknöjt kvinnoförtryckande mall. vi är kanske inte änglar, men vi är sannerligen inga demoner.

 63. @Butch: Vilken specialkompetens krävs för att bli porrfilmsskådis som en prostituerad inte behöver? Skådespelartalang?

  För övrigt så verkar det mest vara SKL-förespråkare som anser att prostitution MÅSTE ses som vilket yrke som helst om det ska avkriminaliseras.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.