LEDAREGENSKAPER

dickhead-osma-bin-hiddenNu har jag läst ut Anders Haags bok ”Att vinna en tro och förlora sig själv”. Den handlar om sekter och författaren talar ur egen erfarenhet från Hare Krishna-rörelsen.

Ju mer jag läste, desto mer framträdde ett speciellt drag hos manliga sektledare, nämligen sexmissbruk. Eller snarare sexuella övergrepp. Haag försöker vara balanserad och ibland lite väl överslätande, men det blir uppenbart att många av de personer som utger sig för att vara goda och upplysta lever ut sina mörka sidor bland sina trosanhängare.

Det ter sig såklart värre när ”heliga män” missbrukar sin position, men jag vet inte. Jag menar, hur många politiker och företagsledare gör inte samma sak?

Att popstjärnor, artister och annat löst folk utnyttjar stjärnluder är väl inget att orda om – de utger sig ju sällan för att vara annat än bad guys – men varför har vi accepterat en ledarschablon som beter sig som om de vore jävla popstjärnor?

Jag återkommer ständigt till den norm för politiskt ledarskap som Michel Foucault beskrev i sin ”Sexualitetens historia”. Då ansåg man att den man som inte kunde idka måttfullhet angående vin, kvinnor och sång var olämplig som ledare. Just måttfullheten hyllades.

Idag är det tvärtom. Våra ledare drivs av begär. Och vi till och med beundrar dem för det. Ursäktar dem.

Men det är makten vi ger dem som de sedan missbrukar. De har vår mandat att göra det. Och det känns ibland som om hela vår civilisation är en enda stor sekt.

4 reaktioner på ”LEDAREGENSKAPER

 1. Våra ledare drivs av girighet och de lättledda vill åka med på tåget.
  Man beundrar sin ledare och vill efterlikna honom och girigheten sprider sig. Alla vill skaffa sig förmåner och rättigheter på andras bekostnad.
  Fy fan vad less jag bli!

  Lyssna på ”partiledardebatter” mellan Sahlin och Reinfelt i TV och hör Sahlins redovisning av politiken de vill föra och hör statsministerns attacker i form av elaka hånfullheter, glåpord och härskartekniker. Någon politik hörs däremot inte.
  Varje gång väntar jag på att karln ska lyckas berätta om sin politik men det händer inte.
  Sahlin får kritik, även internt, och man menar att hon inte är en tillräckligt karismatiskt ledare.
  Nä gud bevare oss för karismatiska ledare!
  Det är de som leder oss rakt åt helvete!

  Conny Larsson har f ö skrivit om Sai Baba och Maharishi, andra andliga ledare som utnyttjat sin sin ställning.
  Finns det någon ledare man kan lita på?

 2. Jag skulle lita på den ledare som sa att ”följ mig så länge våra visioner harmoniserar men följ mig inte mer än att du kan lämna mig där våra visioner skiljs åt”. Ja, eller motsvarande…

  Gandhi skulle jag ha litat på, eller Jesus (om vi nu förutsätter att han har levt). Det här är ju också människor som förkroppsligar måttfullhet och det är nog också ett klokt utgångsläge i val av våra ledare. Men de här killarna dyker ju upp en gång per 2000 år, så det blir till att vänta…;)

  P.S. Sista meningen ”Och det känns ibland som om hela vår civilisation är en enda stor sekt”, påminner om Bob Dylans analys av världen när han sa något i stil med ”ibland upplever jag världen som ett enda stort fängelse där den ena delen av oss är vakter och resten av oss är fångar”. Jag kan sympatisera med den analysen.

 3. Hej
  Läst kommentarer ang detta med ledare.
  Jag tror inte att det kan finnas någon ledare att lita på som ovannämnda skrev.

  Var det inte en ledare som sagt:
  ”vilken lycka för landets ledare,att folket inte tänker”

  Det uttrycket kanske gäller ganska bra,för faktiskt Alla ledare.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.