KULTURKVOTENS FALLANDE TENDENS

I förra posten skrev jag om hur den traditionella bokhandeln riskerar att avskaffa sig själv genom att minska på det skönlitterära utbudet till förmån för fix & trix-lektyr inriktad på löst bläddrande, samt en massa krimskrams.

falukorvSamma öde – att på sikt undergräva sin egen existens – kan komma att drabba den traditionella kulturbevakningen. I sin iver att locka läsare/lyssnare/tittare rapporterar kultursidor och övriga kulturmedia om just de ämnen som väcker uppmärksamhet i resten av utbudet. En omtalad film om Cornelis Vreeswijk föranleder således en rad artiklar. Och en ännu mer omtalad film om Facebook är skäl nog att publicera en jätteartikel skriven av Zadie Smith (babblig och dålig dessutom). Zadie Smith-texten illustreras (i prasselupplagan) med promotionbilder från The Social Network. Även i P1:s Nya vågen mals det ständigt om de aktualiteter som också nöjesbevakningen tar upp. Eat, Pray, Love – en hollywoodrulle baserad på en miljonsäljande Oprah Winfrey-favoritbok – diskuteras av kulturskribenter i en public servicekanal. Varför gör man sig så ointressant?

Varför står inte kulturjournalistiken pall mot påtryckningar från den närmaste mediemiljön? Nöjesindustrins marknadsföringsmuskler brottar ändå ner det mesta motståndet på de flesta redaktioner. Allmänheten lär alltså inte missa megasatsningarna. Annonsörerna har ju som bekant en hel del att säga till om också. De enda som kan strunta blankt i att blidka kommersiella intressen är väl kulturredaktionerna.

Detta handlar inte om att vara emot populärkultur. Vissa delar av populärkulturen platsar definitivt i kultursfären. Men då ska det finnas en klar anledning, en anledning som inte har med hypen för dagen att göra. Kvalitet kan vara en sån anledning. Eller man kan vilja belysa något särpräglat genom referenser till den breda allmänkulturen, ett nytt fenomen. Så länge den som gör det är insatt funkar det. Ja, då funkar det perfekt.

Ett exempel är Jan Gradvall. I en nyskriven artikel på Expressens kultursida lyckades han skapa aktualitet genom att lyfta fram Charles Dickens i ett samtidsljus, gå in i kärnan av Dickens författarskap och på samma gång sätta fart på denna kärna så att den visslade igenom historiens skikt och landade som en blänkande pärla rätt i nutiden. Med eleganta kopplingar till moderna kulturyttringar och till dagens sociala verklighet gjorde han alltså 1800-talsromanen David Copperfield brännande aktuell.

Detta är vad kulturjournalistik borde vara. Kongenial. Istället för att knapra på resterna av de marknadsföringsorgier som nöjesredaktionerna redan ätit sig mätta av kunde ledningen för kulturbevakningen använda sitt utrymme till att ta ledningen över kulturlivet. För att göra det krävs självständighet. Nyfikenhet. Och självförtroende.

Det är inte elitism att vägra kravla runt i ett träsk av kommersiella nyheter. Att släppa fokus på febriga dagsländor skulle kunna göra kulturjournalistiken till en öppning mot något verkligt nytt.

För vad har kultursidorna och kulturprogrammen egentligen för existensberättigande om de bara ägnar sig åt att rapa?

5 reaktioner på ”KULTURKVOTENS FALLANDE TENDENS

 1. Göteborgs Postens kultursida har återgett ditt stalltips: Bli först rik och berömd. Skriv sedan en bok om hur du blev rik och berömd.

  Men inget från det här blogginlägget. Underligt, ……….inte.

 2. Hej Unni! Igår på Stora Kulturbloggarpriset evenemang så ”förlorade jag mig” i din vältalighet och även i det du sa, det sporrade mig att fortsätta mitt tämligen meningslösa bloggande!
  Ja, se vad som händer, nu sitter jag och skriver på din trevligt skrivna blogg…..gillar det jag läser……vi har visst något gemensamt…..jag har också bild på korv på mitt eget senaste inlägg.
  Samtidigt som jag ”förlorade mig i vältaligheten” så vill jag tacka för den ”väldoft” du spred i lokalen……..hm…jag sa ju även det till dig när du satte dig brevid mig!
  Inte så djävla lyckad inledningreplik! (ler)
  Fattar inte att så fort det handlar om ”kultur” i olika sammanhang så dyker det upp lurviga ”fläggbrännare” som glömt att duscha innan de ger sig ut bland allmänheten!
  Trist att du hade bråttom iväg, hade med mig din senaste bok som jag hoppades få signerad åt Min Fru som också var med igår!
  Hon har bokbloggen http://www.pockethexorna.blogspot.com . Jag brukar gästrecencera där ibland………..din senaste bok ska självklart avhandlas där! Självklart får den 5 luccekatter av 5 möjliga
  (ja, va fan det är ju första advent idag)
  Hmmm……..är lite självkritisk….kanske denna kommentar känns lite ”sjuk”……..men luktar folk gott så ska man ju säga det! (ler)
  Fast innan allt spårade ur på den blogg jag nu skriver ifrån så hade jag eller rättare sagt fortfarande har en seriös medicinblogg som man kan leta i lite om man kännner sig dålig! (ler)
  http://www.jernsaxen.blogspot.com
  Fotade igår på kulturbloggevenemanget men kameran la av så jag fick ”låna” en annan bilde ”sno” som du säger! Hoppas du tycker den är okej! Du får väl klaga om du inte gillar den!
  Ha det Bäst!
  Kram ifrån en man som kallar sig för Oumberlige Peter!

  1. Hej Peter! Weee, vad najs skrivet! Klart att jag inte blir sur om du påpekar väldoft. Ja, det var synd att jag var tvungen att blada så tidigt 🙁 Hälsa din sköna hustru! Ska kolla in din blogg nu. Keep going!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.