Skönhetstävling för svarta

Den kackiga Fröken Sverige-tävlingen har äntligen blivit dumpad av medier med självrespekt och överlåtits till de mindre nogräknade. Flamsiga missgalor har tack och lov blivit ett skämt. Pinglorna smilar så läppstiftet flagnar och rabblar desperat upp ramsan om hur viktigt det är att också ha en ”personlighet” (som de gör allt för att dölja). Både Luuk och Hollywood driver med spektaklet och man hoppas att det hela snart är historia.

Vad händer då? Jo, då kliver en driftig tjej fram och hårdpluggar ”Miss Blackness”, en skönhetstävling för invandrarbrudar. Detta missjippo beskrivs som lite coolare för där tar man inte bara hänsyn till utseendet minsann. Man vill skapa sjyssta förebilder för invandrartjejer. Honnörsordet är ”attityd”. Men sorry, sötnosar. Det här är samma bullshit som rapats upp inför alla skönhetstävlingar, låt vara att man ersatt baddräkterna med tennisklänning och gympadojor. Innehållet blir inte bättre bara för att man byter färg på emballaget.

Hoho, invandrartjejer! Ni är smartare än så här. Varför ska ni behöva rota i svennebögarnas gamla sopor? Den tänkande opinionen har ju förpassat Fröken Sverige till de skrotade idealens skräphög. Ska ni då gå i denna begagnade och omoderna lump? De fräna förebilderna finns bland tjejer med skinn på näsan som tagit sig fram på jävlaranamma och begåvning, inte genom att radas upp som kreatur och sen stå där och svamla om attityd eller personlighet som bara lyser med sin frånvaro.

Ändamålet må vara hur behjärtansvärt som helst från Miss Blackness-arrangörens sida, men resultatet blir detsamma. Man kvalificerar sig genom sitt utseende och får därefter kämpa för att bli tagen på allvar. Jag tycker det är sorgligt om kaxiga och tuffa invandrartjejer ska ärva den blåögda dumhet som Fröken Sverige omgärdas av och som kännetecknar alla skönhetstävlingar oavsett hudfärg eller etnicitet. Bojkotta Miss Blackness!

Aftonbladet 2001