Skolans snyggaste häck

På en skola i en av Stockholms västliga förorter ska niorna kandidera till utnämningen ”Skolans snyggaste häck” (för pojkar) och ”Skolans snyggaste bröst” (för flickor). Det finns också andra titlar, exempelvis ”Snyggast klädstil”.

Eleverna röstar med välvillig assistens från skolpersonal och det såkallade kamratstödet. Upp på slaktbänken bara, ungar! Här ska styckas och tyckas! Skyltar ni med fel rumpa eller tuttar får ni snart reda på det genom att jämföra er med vinnarna. Skolans uppgift är att forma elevernas normer, och när den snyggaste häcken och de snyggaste lökarna får sitt erkännande i aulan, då ser vi formen för normen.

Tonåringarna har mycket att tänka på i vår sköna nya värld. Varenda detalj ska nitiskt skärskådas och placeras på topplistan. Ingen förpackning är skyddad från kritisk jämförelse med en godtycklig norm. En norm som bland annat tar sig uttryck i skolans ”demokratiskt framröstade” snyggaste häck eller tuttar.

Nej, allt handlar inte om utseende, det får kidsen också höra. Man ska utveckla sin personlighet. Bli stark och tro på sig själv. Men hur i herrans namn ska det gå till i vår schizade kultur där ungarna inte ens i plugget får vara ifred från en systematiskt iscensatt bedömning av sina stjärtar och rattar? Har hissen helt slutat gå i lärarnas hjärnkontor? Varför stödjer de med lokaler och praktiska insatser detta spektakel istället för att ingripa? Jag tycker det är smått åt helvete redan med vanliga luciauttagningar, men att anordna en häck- och bröstomröstning är banne mig snudd på sexuella trakasserier. De unga har inte råd med fler sjuka budskap nu. Den här sortens respektlösa sexattributsjippon hör inte hemma på en läroanstalt – frågan är om de överhuvudtaget hör hemma nånstans.

Aftonbladet 2001