KÖPT ELLER FRI?

Så var det kulturafton igen på Teater Brunnsgatan 4, ett samarbete mellan teatern, Skugge & Co och tankesmedjan Timbro. Liksom förra gången var trycket på dörren hårdare än på den hetaste nattklubb en fredagskväll vid midnatt.

Bara det är ganska anmärkningsvärt – att folk öht masar sig ut en vanlig tisdag kl 18.30 för att bänka sig framför en paneldiskussion i en källare. I regel krävs det alla möjliga sorters mutor och clowner om människor ska orka ta på sig ytterkläderna. Men här hade stora delar av kultureliten mangrant ställt sig på led.

Temat var Vem är köpt och vem är fri? Och det kan man verkligen fråga sig.

De i mina öron intressantaste synpunkterna kom från Stina Oscarsson (chef för Radioteatern), Annelie Telford (VD för Debaser) samt PM Nilsson (Newsmill).

Stina Oscarsson svarade på en insinuant fråga från Timbros egen kulturknutte Lars Anders Johansson, som löd ungefär: ”Jaha, så du vill ha pengar från systemet för att kunna kritisera systemet?” Stina svarade blixtsnabbt (ungefär): ”I en riktig demokrati måste det finnas ett inbyggt immunförsvar mot antidemokratiska tendenser, ja.”

Annelie Telford förklarade krasst och nyktert att Debasers verksamhet inte behöver kulturstöd eftersom ägarna haft turen att få ägna sig åt något de tycker är roligt samtidigt som musik i sig är en så populär kulturyttring att publikunderlaget gör rörelsen lönsam. Hade hon varit en gubbe tror jag nog att hon grandiost hade slagit sig för bröstet och hävdat att det var enbart tack vare oerhörda ansträngningar som verksamheten gick så bra.

PM Nilsson var också osentimental när han beskrev hur pass beroende och styrda tidningar och andra fria medier är av annonsmarknaden. Och han sa att ”borgarna” har dåligt självförtroende i kulturella sammanhang, som länge dominerats av vänstern, medan kulturvänstern har dåligt självförtroende för att de ofta lider brist på pengar. Och så skulle två grupper med dåligt självförtroende mötas i en debatt – inte de bästa förutsättningar.

Då och då bröt sig histrionen Ulf Brunnberg in med grymtande och publikfriande utläggningar som möjligen var roliga för stunden men hans stora kagge är det enda jag riktigt minns. Martina Montelius, Brunnsgatans teaterchef, är en röd eld som tack och lov inte går att släcka.

Men det riktiga irritationsmomentet var de studentikosa och störande hojtningarna från dem i publiken som jag förmodar kom från Timbrosällskapet. När en kvinna ur ”vänsterfalangen” reste sig upp och protesterade mot något som uttrycktes på scenen, något som var felaktigt, då bullrades det burdust från Timbrochefen om och om igen: Hejdå! Hejdå! Hejdå! …

Skärp er, Timbro! Bara för att ni sponsrar själva eventet har ni fan ingen rätt att försöka sätta er på dem som har en annan politisk åskådning. Då illustrerar ni ju bara exakt det som frågan var: Köpt eller fri. Tycker Timbro att den vänsterorienterade delen av publiken och panelen är köpta och att de därför ska finna sig i att bli kränkta? Är det så det blir om kulturlivet ska finansieras med hjälp av det privata näringslivet?

I så fall är det verkligen dags att kraftigt höja statsanslagen för kultursektorn.

15 reaktioner på ”KÖPT ELLER FRI?

 1. Åh, denna debatt. Personligen är jag så trött på urvattningen av den sanna kulturen som inte finns bland popsnörena som tuggas sönder på samtliga radiokanaler idag. Köpt!
  Jag jobbade inom kultursektorn när borgarna kom till makten och min tjänst var den första som rök för att teatern jag var anställd hos blev av med ett bidrag fortaren än en gris blinkar. Efter det följde bara nedskärning på nedskärning.
  Dock gillar åsikten om att vänstern OCH högern har dåligt självförtroende nu inom kulturen fast av olika åsikter. Det kan nog ligga något i det är jag rädd.
  Jag vet egentligen inte om jag hade en smashig åsikt här, jag ville nog mest bara göra tummen upp för att du lyfter det här på bloggen så fler tar del av den här problematiken.

  Leve kulturen. Den som inte bara består av Eric Saade och tuggummi-såpor. Kanske läsa en Söderberg någon gång eller faktiskt gå på teater istället för Bio i 3D. Det är ganska trivsamt faktiskt.

 2. Stort tack Unni för dagens twitterskrattande, en snöig Påskafton och Världshälsodag som denna.
  PS Det första när man bokar boende är att kolla om det finns störande moment i omgivningarna; tåg, vägar, byggen och även klockor som de som ”chockat dig”.DS

  Glad fortsättning på helgen till Dig och Dina läsare

 3. Du twittar inte just nu, men storebror möter lillebror i tragedin, men bättre förslag har inkommit. Vi hörs. Håll dig i Visby undvik östra sidan!

 4. Hej!

  Vad roligt att läsa dina reflektioner på kvällen som var! Jag var också där och såg debatten, och blev jätteglad nu som halkade in på det här inlägget via din twitter. Det kan nog tyckas djärvt att säga att båda sidor har dåligt samvete? Inte får man glömma att ideologierna BESTÅR av (FLERA)människoröster.

  Precis som du säger spårade ju debatten ur ibland. Stina Oscarsson sa att hon tycker om att upptäcka när hon har fel, men jag upplevde att alla argumenterade för sin sak och avfärdade vad de andra sa. Att höja rösten och säga varför man har rätt är betydligt lättare än att lösa problem…

  Om du är intresserad av hur jag upplevde den så kan du läsa mitt inlägg också: http://www.finest.se/userBlog/entry.php?uid=40739&beid=2073289

 5. Champagne skall vara kall torr och gratis! Winston Churchills bevingade uttryck.

  Så ser det väl ut för det mesta i de högre taburetterna, medans de i garderoben bugar för örena som kommer för hänget av pälskappan på galgen.

  Världen är inte rättvis, kommer aldrig att bli rättvis och har aldrig varit rättvis. Det är tufft att ta in, men om man tar in det blir det enklare att leva i denna vår sketna fantasifulla värld…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.