JÄVLA FÖRFATTARLIV 4

Professionella kritiker är för det mesta både bildade och pålästa och har ett brinnande intresse för kultur.

Men majoriteten av dem är låsta vid konvention och tradition. Dessutom vill de tillhöra flocken och försäkrar sig ständigt om en grundläggande samstämmighet i vad som utgör god smak.

Den goda smaken omfattar även stil och attityder hos personerna bakom verken de ska bedöma. De vill gärna känna att konstnären är ”en av dem”. Undantagen utgörs som regel av manliga skitstövlar – den sortens oborstade typer som Thorsten Flinck kan sägas representera. Dessa män blir exotiserade och uppburna. Samma utsvävande liv och asfaltdoftande appearance godtas inte lika lätt när det gäller kvinnor.

Kvinnliga konstnärer bör helt enkelt bekräfta kritikernas norm – de får visserligen beskriva utanförskap, ångest och bedrövelser, men inte leva ut dem på samma sätt som män. Inte bråka och slåss, knarka, supa och missbruka sex. Helst ska de inte heller ha sex appeal.

Kritiker är som sagt konventionella. Och hur ska de då kunna upptäcka och uppskatta det som faktiskt är nydanande?

Mer om detta i nästa post.

So long!

5 reaktioner på ”JÄVLA FÖRFATTARLIV 4

  1. Bäste fru Drougge ni är i samma genre som Jackie Collins. En högenergetisk intelligent kvinna som genom att kittla läsarna kunde sälja sina alster. Anledningen till att dessa alster ansågs vara dålig litteratur var att de genomgående behandlade människornas lägre drivkrafter. Collins var ett svin för hon befann sig högre upp på Maslows behovspyramid än dem hon sålde till. En del sanningar levererade hon väl, men helhetsintrycket är ändå avskyvärt. De starkas spel där de tumlar runt som svin i dyn. Så är det nog men sant eller ej, Collins blev miljardär på att kränga mög.

    För övrigt anser jag att dagens feminism mer har att göra med kvinnors överläge än vice versa. Det fanns ett kvinnoöverskott fram till 60-talet i Europa som övergick i sin motsats – ergo det blev lättare att vara feminist. Jag syftar på demografisk skevhet i de yngre åldrarna. Männen som föddes från 60 och framåt har ett betänkligt lågt marknadsvärde, vilket inte heller torde vara bra vad gäller maktbalansen mellan könen.

  2. I mitt tidigare inlägg skulle man kunna få intrycket att jag tycker att du skriver ”mög” – så är dock inte fallet. Jag tycker att du, Unni, är en modig kvinna och jag tycker att mycket av det du skriver är bra.

  3. Nej vet du vad Olle Ångest! Samma genre som Jackie Collins? Menar du verkligen allvar med det? Unni har en språkförmåga som är få förunnat. Dessutom ett helt unikt författarskapande.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.