JÄVLA FÖRFATTARLIV 3

Var var vi? Jo, jag nämnde i förra posten det här med att person och verk inte kan skiljas åt.

I längden skymmer det sikten. Vilket märks tydligast i de fall av kommersiell litteratur där författarnamnet täcker minst halva omslaget. Men även i finrummet kan upphovsmannen ikoniseras så pass mycket att kritikerna blir blinda inför själva verket.

På samma sätt låser man fast negativa uppfattningar vid personen bakom alstret. Då spelar det nästan ingen roll vad författaren i fråga åstadkommer. Kritiker och läsare har redan bestämt sig för vad de tycker utan att ens behöva öppna en bok.

Jag vet inte om det inträffat, men det vore ett intressant experiment att sätta ett enormt respekterat författarnamn på en roman skriven av en utskälld författare. Hur skulle kritiker och läsare då uppfatta innehållet?

I nästa post ska jag ta upp några av de fällor som många kritiker fastnar i.

Hej svejs!

3 reaktioner på ”JÄVLA FÖRFATTARLIV 3

 1. Har presis avslutat Fällan av Unni Drougge och googlade mej hit. Jag är väl ingen kritiker i direkt mening men måste ändå kommentera dina ord ovan. Min man och jag hade diskusion om huruvida unni Grougges romaner var värda att läsa då denna författare verkar vara extremfeminist. Jag är glad att jag öppnade hennes bok Fällan och läste oavsett vad jag tycker om Grougge eller extremfeminism. Boken var kul, spännande och underhållande 😉

 2. Kära Unni

  jag hittar inte ord för att beskriva hur imponerad – och samtidigt så vanvettigt road- jag varit av dina böcker. Då man får en Drougge-bok i handen återupplever man det magiska ögonblick när man som barn fick ett andlöst spännande hårt paket i julpresent. En begeistrad stund -skillnaden är att en av bok av dig är aldrig en besvikelse. Utan bara ren och skär begeistring. Du gjorde det igen !

  När jag skrivet att jag varit vanvettigt road är det kanske självfallet att jag framför allt hänvisar till Berit Hård-böckerna.
  Känner världen Berit Hård ?
  Var har hon varit hela mitt liv ?
  Världen skulle älska henne !
  Solklart !

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.