JÄTTEKUKEN ORVAR

bergman_3007_narrowweb__300x4680Efter Ekots enkät om ymnigt förekommande sexuella trakasserier bland scenkonstarbetare har de flesta större nyhetsmedier nappat. Bortsett från att saken är lite porrig (ung, läcker skådis kåtar upp gubbslem med makt) och därmed högst medialt gångbar, är ämnet allvarligt.

Nu höjs rösterna om att det måste bli ändringdetta sexuella utnyttjande som de flesta av oss känt till sen vi lärde oss stava till Bergman.

Ika Johannesson har skrivit ett överskådligt och pedagogiskt reportage om det i tidskriften Filter. Och hon är väl den enda som tagit upp den verkliga problematiken: Rör inte våra inkomstbringande manliga genier! Med moralpanik står man sig slätt mot stålar.

I SvD citeras Sture Carlsson, chef för svensk scenkonst. Han kläcker ur sig en häpnadsväckande slutsats:

Man bör kanske också veta att inom en skapandeprocess finns mycket ångest och sexualitet är ett av de sätt som ångest kommer till uttryck i.

Jaha, nu förstår jag. När man har ångest kan det hända att man behöver ofreda människor i beroendeställning. Man vill helt enkelt bara ha ett ångestknull. Det är så manliga övergrepp förklaras. Fortfarande. Borta är all kunskap om vad våldtäkt egentligen handlar om. Vi kan väl överföra det till Kapten Klänning också. Polisyrket är förenat med stress och ångest, det är väl inte så konstigt att det kommer till uttryck i sexuella övergrepp? Våldtäkt är en mycket effektiv krigsstrategi, men det kan vi nu förstå. Soldaterna är hårt pressade och behöver sex.

Inte.

Sexuellt utnyttjande handlar om makt – när ströps den diskursen? Varför får Sture Carlssons nonsens stå som en sanning utan att ifrågasättas av reportern?

Bakom makt står pengar. Skulle man sparka ut en stjärnregissör som drar in fett med flis till teatern och är älskad av publiken bara för att han klämmer lite på en utbytbar nippertippa som är livrädd att inte få några framtida roller om hon ställer till en scen 😉 ?

Jag tycker att man borde det. För, I got news for you: Alla är utbytbara inom scenkonsten. Gubbarna också. Micke Persbrandt likaså. Vad var det såna typer kallades, de som står i vägen för all återväxt, allt nytänkande? Jättekuken Orvar? Ut med den.

18 reaktioner på ”JÄTTEKUKEN ORVAR

 1. Läste artikeln i Filter i förra veckan. Väldigt bra faktiskt, sätter kniven rätt i varbölden så att säga. F ö har jag själv träffat flera personer som berättat för mig om otrevliga möten med Persbrant ute på krogen och hans neandertala kvinnosyn, så det var väl ingen överraskning precis.

 2. Tänk om allt vore omvänt. Man pratade om jättef….. eller diskuterade neutralt eller såg hur saker tolkades olika och man välkomnade objektivitet.

  Heldre såg att de som gör fel granskas och fälls snarare än frias oavsett kön.

  Leroy

 3. Jag blir så trött och disträ av att läsa alla dessa lika bokstäver i alla dessa olika sammanhang och på alla dessa olika forum med den alltid (o)lika knallröda tråden som alltid nystas ihop till ett neonrött nystan av den alltid så utnyttjade kvinnan.
  Gäsp & Godnatt.
  ”Im only sleeping”

 4. Man (xy och xx) uräktar alltid xy:s beteende med helt osakliga argument som inte ens står föremål för kritik. XX -icke normen görs till skyldig – alltid och inom samhällets samtliga diskurser, vad det än gäller.

 5. Du skriver som vanligt bra och håller med precis!
  ”Glennon” – att du gäspar är väl inte så konstigt du är ju man och behöver inte bry dig.
  Hade du blivit våldtagen eller på annat sätt sexuellt trakasserad vet jag inte om du hade gäspat lika mycket. Men du lever väl i den världen där det bara är synd om män och inga andra.

 6. Glennon: och ändå tog du till orda för du lände Att du hade ngt
  fundamentalt att säga ( som snarast lät neandertalt) Känns soml kvinnohatet ditt brusade upp för en sväng. Glädjer mig ofantligt faktiskt. Huvudet i smutsiga kalsongen där 🙂 På samtliga arenor förekommer sexuella trakkasserier mot kvinnor. Medlöparna som inget säger är värst. XY vad är problemet? Vad är xy rädd för? Kan någon svara på detta? Idag gick jag in med min son på en tobaksaffär för att hämta ut 5 st penetrering som jag beStämt mig för att sprida till mina ”blinda” vänner. Sonen 6 år med. Följande scenario: precis innanför tobaksaffären sexvideofilmer lagom i min sons höjd. Han tar en i sin hand o frågar mamma vad gör de här? Usch säger jag högt och lägger tillbaka den lite snopen varpå nästa kommentar från en 70årig gubbe i skägg gör mig flyförbannad:” jaaaah. Ju tidigare de lär sig desto bättre! ” vilket jävla kvinnoförakt lider du av gubbe frågar jag högt och tydligt men jag fortsätter ännu högre: du ska inte tro att dessa damer för en sekund tycker det här är fint men du är väl för skrynklig i din lille pytte för att du ska förstå det. Och då menar jag hjärnan” han blev faktiskt rädd och lommade in i ett hörn sedan tittade jag argt på försäljaren som log mkt förläget. Slutsats: de är inte vana att vi går till attack mot fientligheter. Kör hårt tjejer., gå ihop bilda nätverk respektera endast de xy o xx som har förtjänat det. Snuskgubbar.

 7. Jag struntar för övrigt om mannen är ”trevlig” högt uppsatt chef på SEB, läkare, polischef, skådis, akademiker, domare, präst eller polis i sitt yrke. Tvingar man kvinnor och barn – tyvärr alltför ofta sina egna till att stoppa snoppen i munnen eller till andra sex ”lekar” så är det maktmissbruk av värsta sort. Och Inget annat än övergrepp. Sedan början av 2000- talet har ngt fruktansvärt hänt. Samhällets syn på sexuella övergrepp på kvinnor o barn i all form på alla arenor har kommit att normaliseras. det är inte synd om människan. det är synd om xy- han mår ju så dåligt…. Media skriver inte om detta stora förtryck. Fler o fler domar o rättegångar talar om detta: förövaren är den stackars protagonisten och de verkliga offren de hämndlystna, de som ljuger. Nytt fall: mamma förlorar vårdnaden om Obvious utnyttjat barn trots att fadern dessutom är dömd på grov kvinnofridskränkning och uppenbart ljuger under rättegång.. Ingen media rapporterar. Argument: ”det är alltid två som träter.” rätten skyddar fadern trots uppenbar bevisning. Detta är dagens sanning. I Sverige. Får inte komma ut! Också detta barn hamnar hos sin förövare. Människor öppna era sinnen. Straffa de som straffas skall. De xy dom missbrukar sin makt oavsett anledning. Jag skiter i om den eller den lider av ångest. Hjälp mödrarna o barnen o alla yngre flickor som utnyttjas av män.

 8. Men det fanns ju också exempel på att kvinnor(skådespelare) hade gått in och lagt sig på männens sängar trots att männen (skådespelare) inte hade bett om detta.

  Att kvinnan tror att hon får fördelar i sitt yrke av att bjuda ut sin kropp är nog en rimlig gissning.

  Men varför ställer du inte krav på kvinnorna att sluta med detta beteende då Unni? Kvinnan hjälper ju denna företeelse att fortleva. Hon ger den syre. Konstigt att du ställer massa krav på karlar men aldrig på den enskilda kvinnan. Ska man bryta sådana här mönster krävs en attitydförändring. Hos männen. Men fanemig också hos kvinnor.

  /Patrik

 9. Patrik

  ”Men det finns ju också exempel på att kvinnor (skådespelare) hade gått in och lagt sig på männens sängar trots att männen (skådespelare) inte hade bett om detta.”

  Min kommentar är: Vilket jävla trauma det måste ha gett upphov till… mansjouren nästa.

  Är du på allvar?

 10. Kvinnor som omger sig med ”gubbslem” får skylla sig själva,för som oftast så handlar de om kvinnor som vill dra fördel av ”slemgubbarnas” pengar,positioner eller tillgångar.
  Finns många kvinnor som valt att ta sängvägen redan,oftast genom en slemgubbe´s säng.

  Vanliga vettiga,kärleksfulla kvinnor,håller sig till vanliga,hyggliga kärleksfulla män.

  Kärlek…

  /Anton

 11. Mogura

  Jag ville visa att kvinnor också har ett ansvar. Nu sitter jag och tittar på AAlexander. Det handlar om män som slåss med spjut. Det tycker du är sexigt innerst inne. Tyvärr.

  Sverige leder över Vitryssland i hockey.

 12. Läs här en tjejs blogg om en doktorand, smart tjej som blivit frågad av sin kollega: Har du legat dig upp till doktorand- tjänsten?

  http://www.sourze.se/Hora%2Fmadonna-komplexet_sp%C3%B6kar_%C3%A4nnu_10302203.asp

  ”…10 år senare är jag nybliven doktorand. Introduktionskurs, svår matte i Göteborg. Efterföljande öl på stan. Ensam tjej bland många doktorandkillar. Plötsligt hör jag det. Killen som suttit knäpptyst bakom mig under dagens föreläsningar har hävt ur sig ”By the way, did you sleep your way to your PhD position?” Inte ett hej. Inte vad heter du. Vad tycker du om föreläsningarna? Istället denna slemmiga kommentar som klibbar sig fast. Träffar som ett slag i ansiktet. Ölen med kollegorna känns plötsligt inte alltför trevlig. Så det är så de ser på mig? 2.0 på högskoleprovet, 4.8 i slutbetyg, civilingenjör, lågskor, långa byxor, knappt något smink. Men ändå. Inte en kollega. Inte ens en tjej. Ett luder. Om än på skämt så ändå ett luder. Jag säger ingenting tillbaks. För vad är bäst? Ett luder utan humor eller kort och gott ett luder? Förresten kommer jag inte på något att säga. När jag kommer hem till syrran gråter jag.”

 13. Håller fullt och fast med Patrik.Det handlar ju om vuxna kvinnor som även har ansvar.Men efter några glas vin så ryker allt ev.förstånd ansvar.Sen dagen efter är det lätt att ropa på polis och gapa efter medsystrar……patetiskt.Däremot våld,sex osv.mot mideråriga,förståndshandikappade,eller dom som av olika anledningar befinner sig i en svag possition ska LAGEN SKÄRPAS BETYDLIGT.Alltså högre STRAFF.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.