I'M SO BORED WITH THE USA

img_3334Så, nu ska jag berätta lite om min tripp till det förlovade landet.

Det är inte första gången jag besöker amerikat, men det är första gången jag är i kaliforniat. Egentligen hade jag tänkt åka till San Francisco, men där var för kallt så här års. Så jag bestämde mig för LA.

Varför just jag? Jag som egentligen avskyr allt det USA står för. Redan vid inkörsportarna undrade jag varför det ska vara så jävla svårt att komma in i landet. Men jag har länge sett en utveckling i Sverige som vrids alltmer mot den amerikanska livsstilen. En allt större och alltmer välbeställd medelklass. En alltmer krass kommersialism. En tilltagande individualism. Medmera. Så jag ville väl se hur långt skadan framskridit och jämföra med moderlandet.

Och omväxling förnöjer. Nu har jag varit här i några dagar, och först av allt kan jag konstatera det alla redan upplyst mig om: LA är bilismens absoluta triumf.

Varje morgon sticker jag ut och springer en runda uppåt mot kullarna. Framför varje smäckig villa står det två bilar. Utanför mitt fönster (jag har balkong också) pågår en vansinnig biltrafik på Hollywood Boulevard. Det låter flott med Hollywood. Men fy fan, vad fult här är. Låg bebyggelse, mest bara ludor, som ibland viker undan för stora bilparkeringar och fickor med enbart hamburgarhak, Starbuck’s, Subways, Donuts och diverse salonger där man kan tatuera sig, klippa håret eller fixa naglarna – allt under en vidrig och gräll neonrörsbelysning.

Jag vet att många får en annan bild av den här staden. Man kan undvika det jag ser och bara röra sig i de poshigaste kvarteren. Fast varför? Eller: hur gör man för att slippa se skiten? Det är alltså dessa feta boulevarder som ibland korsas av highways, och om man går på tvären kommer man in på förortsliknande villagator med fruktansvärt ful bebyggelse, ofta i tysk stil, med fusk-korsvirke. Eller bara som kåkar byggda av Lego.

Jag promenerar hemåt om kvällarna och bara förundras över bristen på smak och stil. Och märk väl, att jag kan gilla det som är plottrigt och tacky. Men det här är bara hiskligt. Rätt vad det är dyker en kyrkjävel upp. Eller kyrka är synd att kalla det. De har bara fläkt upp några väggar och en skylt. Och dit går folk och ber och lyssnar på predikanter! För jänkarna är dessutom ett religiöst folk.

Jag begick det stora misstaget att berätta för en snubbe jag träffade att det var ”ugly” här. Han blev sårad. Det skulle kanske jag också ha blivit om en uppblåst turist sa att Stockholm var fult. Men ärligt: Stockholm är fortfarande en fin stad och Sverige är fortfarande ett fint land. Men vill vi få det så här? Som det är i Staterna? Apatiska människor som slafsar runt i illasittande jeans och gympadojor för tio dollar. Fattiga, fast ändå feta på friterad mat? Som tar vilka skitjobb som helst bara för att kunna bo och käka?

Och så överallt denna äckliga reklam för superstjärnornas senaste bidrag till kulturskymningen. Snacka om storstadsdjungel.

Jag har inte uppfunnit hjulet här, denna iakttagelse är jag alls inte ensam om, men den blir så slående just här i LA när jag åker buss eller tunnelbana med människor som inte ens har råd med bil i detta motoreldorado. Tuben är dessutom underutvecklad och bussarna är överfulla.

Jag inser hur bra jag har det. Och jag lovar – jag hade gråtit varje morgon om jag vaknade upp i en av de stillösa villorna mellan Sunset Boulevard och Hollywood Boulevard. Även om det säkert anses fint att få disponera över ett hus i kvarteren här omkring skulle jag bli djupt deprimerad av att vara förunnad det.

Var detta vad den fria marknaden och kapitalismen gav oss? Är det ditåt vi strävar? Är det vad vi kallar utveckling? Ett brutalt klassamhälle där de obemedlade kan sitta på en fullknökad buss med obarmhärtig belysning som exponerar deras trötta och nötta ansikten medan de ser ut över bergen med pangvillorna, salongerna med botoxbehandlingarna och reklamen för den senaste bästsäljarboken: ”How to stay sexy forever” med ett vitt kvinnoansikte tillhörande en nerbantad kärring som sluppit äta sig mätt på hamburgare och donuts – ska vi få det så, Reinfeldt?

Ska vi få det så, EU? Fri konkurrens?

Och under tiden direktsänds revolten i Egypten som bästa teveunderhållning med förundrade utrop över vad teknologin lyckats åstadkomma, för det är väl en hollywoodfilm som skildrade hjältesagan om Facebook, va?

Och konstigt nog har just Hollywood gjort flera riktigt bra filmer på sista tiden. Vantrivs även Hollywood i kulturen?

20 reaktioner på ”I'M SO BORED WITH THE USA

 1. Även om jag är medveten om att detta lätt kan missuppfattas, i synnerhet över internet, så tycker jag det är fascinerande hur de många naiva ”mångkultur”-förespråkarna i t.ex. Europa som ofta är ’vänster i övrigt politiskt brukar framhålla USA som exempel på mångkulturens triumf med sina olika etniska communities som kan leva i samexistens, när det i realiteten snarare verkar röra sig om en mångkulturell/icke-kulturell härdsmälta.

  Hela det amerikanska samhällets mer vulgära sidor är så uppenbart baserade på den kulturlöshet som uppstod redan vid massutvandringen/anstormningen av europeer till det förlovade landet och har sedan dess fallit samman mer och mer med tiden.

  För mig framstår Usa, något förenklat, som det tydligaste exemplet i vår tid på det totala identitetslösthet/kulturlöshet som uppstår när det sker allt för massiva folkvandringar under relativt kort tid. (vilket i USA’s fall alltså började med Europeernas anstormning) Och liksom ursprungbefolkningens öde.. alltså!

  Som Jean-Luc Godard sa, USA är som tonåringen som är i konflikt med allt och alla därför att den i sitt tillstånd av kulturell identitetslöshet avundas alla folk som är kulturellt ’rotade’ i en djupare mening. (ok han sa inte exakt så precis!)

  Därav upphovet till detta skenbarhetens ideal.

  Men alltså komiken när folk hänvisar till ’det’ som mångkulturens Mecca. Jo visst, dom välkomnade också slavarbetare på den tiden..och gör så fortfarande. finemang! verkligen..inte

  Det är ett jävla sönderfall!

  Och samtidigt är ju inte allt svart eller vitt heller.

  mvh

 2. Å ANDRA SIDAN allting sker av nödvändighet osv. på individ-nivå handlar det ju om människor som gör det bästa utifrån sina förutsättningar, t.ex. Europeer, Sydamerikaner, Afrikaner etc alla som hade svultit ihjäl annars. dock en situation ofta orsakad av helt onödiga saker, typ bråk om ingenting verkligt..åtminstone för den ena eller den andra. *är tillbaka på noll igen*

 3. Just detta med infotainment tycker jag att Bradbury redan var inne på på ett slående vis i Fahrenheit 451.

  Revolution som TV-underhållning.

  Tacka vet jag pappersböcker som vågar analysera på djupet.

 4. Vad var det som lockade mest, Unni?

  USA – eller tanken att kunna twittra ”nu sticker jag till L.A”?

  😉

  (Du får åka vart du vill, men jag kan inte låta bli att undra lite över att du väljer att åka till ett ställe du liksom instinktivt kommer att ogilla? Lite grand som en garvad globetrotter som levt på skalbaggar i burmesiska djungeln på infall åker till Mallorca – och klagar på att alla pratar svenska och äter köttbullar.)

  (Fast nu är jag iofs förmodligen sådär jantelag-ogin-svensk, som bara måste hitta något att gnälla på när Någon Annan kan göra det jag inte ännu kan göra, så, eh … Hmm.

  Skicka ett vykort om du vill 🙂 Maila mig så får du min adress 😉 )

 5. Hej Unni!

  Jo visst finns det mycket fult i Los Angeles och bor man dessutom i en av världens vackraste städer, som Stockholm, så kan det vara besvärligt att vara i en mångmiljonstad som Los Angeles. Men det är också sant om många andra världsmetropoler. Det finns oerhört mycket gräsligt fult i NY också, för att inte tala om Sao Paolo, Cairo, Aten; Mexico City…listan är lång. Los Angeles kan te sig för besökare som en svår stad att navigera. Jag jämför ofta Los Angeles till ett hav med små öar i. Din bil är din båt som du måste ha för att ta dig till dessa fantastiska öar. Men det är klart att det är en stor fördel om du har någon ombord som kan tyda kartan. Jag skulle gladligen navigera dig om du är intresserad av att se ett annat LA än det du nu ser. Du har mitt telefonnummer, det är bara att ringa ; )

  Isobel

  1. Håller med Isobel, jag överdriver. Jag menar – inte är det så najs i Rosengård eller Alby heller. :/ Försöker ringa dig sen.

 6. Kul att se att även andra än mainstreamförfattare kan få ihop ”kulor” för att ge sig ut och lufta sig i världen!

 7. Ingen annanstans produceras så mycket porr som i USA. Ojämlikhet och prostitution går hand i hand. Kanske något för dig att skriva om.

 8. Skriv Du på i lugnan ro och roa dig ”overthere”. Här vanlig sportsöndag, med utlovad sol som inte kom – det är tjocka moln – och tö i syd och minus 20 g i norr. Regn ska vara på ingång i natt.
  Även här i ”Ankdammen” öppnar alla nyheter med Egypten, inte bara CNN-sändningarna.

  Ha det! Njut! Du har väl en bestseller på G? Eller hur?

 9. Jo, alles vår fd överåklagare Sven-Erik ”rutan” Alhem, Malmö, ska skriftligen vittna på Assanges sida om att åklagarmyndigheten i Malmö skött det ”dåligt”. I veckan ska nämligen den ev utlämningen av Assange (Wikileaks) avgöras.

  Alhem står ju numera som frontfigur för Brottsofferjouren i Malmö.

 10. LA is my lady, sjunger Frankie Boy…och då kom vi osökt in på f.d. överåklagaren och Assange…hur det nu kunde ske. Jag hävdar med dårens (dvs min) envishet att det Wikileaks har skapat (dvs dragit ner byxorna på makten) är av godo. Assange är grundare av Wikileaks och ska ha cred för det. Vad Assange gör som privatperson, oaktat vad som är sant, rinner naturligtvis över ordentligt på hans skapelse men vi ska hålla isär bitarna.

  En grabb från Liverpool sjunger ”all I want is the truth, just give me the truth…” och jag instämmer – i duschen.

  Unni, have a nice day, in LA 🙂

 11. Att besöka La är väl inte helt fel. Man behöver väl inte gilla
  landet för att åka dit och kolla in hur det är, finns säkert
  mycket att lära av en sådan tripp.
  Det brukar sägas att USA ligger 20 år före lilla Sverige
  när det gäller utveckling. Tror att det är många som har
  fått nya idéer genom att besöka ett land som USA.
  Har läst ibland att artister som har fått ett svalt mottagande här
  hemma i Sverige, men lyckats bra utanför landets gränser

 12. Unni:)Jo, så sant Unni – du kanske får några nya
  bokidéer att ta med hem.
  Läste idag förresten på nätet att Pocketstället
  har gjort stora förluster, personal avskedas.

 13. Har inte den andefattiga och egotrippat osympatiska lyckoporren med intresse av att dra in cold cash sina rötter i just USA?

 14. Unni,
  Har bott i USA i nästan 30 år, dels i södra Kalifornien och så i nordvästra hörnet (Seattle), och jag har varit i LA många ggr under årens lopp. Tyckte inte alls om staden till att börja med, men så åkte jag med en väninna dit och vi körde genom fula multikulturella områden och det såg smutsigt ut längs gatan. Så vek vi av och bara ett par kvarter från genomfartsleden inom området var det som om en dörr öppnades till en helt ny värld med vackra medelklasshus, kanske byggda på 30-40-talet, stora lummiga träd och ett riktigt grannskap låg där och det var otroligt tyst och fridfullt – helt otroligt! Sedan dess har jag förstått att det är så det är i LA. Många dras till LA-området och får bo mycket enkelt pga hus-/lägenhetspriserna. Och det är egentligen inte en stad utan massor med småstäder som har vuxit ihop. Och tyvärr är det så att den stora mellanklassen INTE ökar, utan tyvärr blir toppen och botten större och större även där och mellanklassen försvinner. Du kommer antagligen att se mycket flera människor som har det dåligt ekonomiskt där, och mera förfall, speciellt som Kaliforniens ekonomi är bankrutt. Sverige får vanligtvis samma trender som börjar i USA, bara tio år senare kanske. Efter mina år i USA upptäcker jag att folk här i Sverige t o m pratar som i USA, samma gester, samma uttryck på amerikanska… Det finns mycket att beundra, både i USA och i Sverige, fördelar med det ena och det andra landet, och nackdelar, som med allting. Det man uppskattar mycket i USA är vänligheten, folk bryr sig och har ofta ett vänligt ord till varandra. Det är inte menat som att man är välkommen hem till dem på middag, men det gör vardagen lite mjukare och trevligare. Jaja, vi är alla olika, men detta var mitt inlägg… 🙂

 15. ja tycker de e läskigt!ja blir rädd!huuuaaa
  ja e väll inte så insatt i riktigt hur o varför, o allt sånt,men jag har märkt den här grejen att allt blir mer o mer ”amerikaniserat”!och vad jag vet så lutar det mer o mer åt det hållet med den nuvarande regeringen..
  en sak som ja reagerat på tex e polisen o deras sätt att arbeta på…här i kommunen jag bor så var det för ett tag sen ett reportage i lokaltidningen ang det växande problemet m ungdomar som använder droger,att de går ner i åldrarna hela tiden m.m,och att polisen nu fått tillstånd(vilket jag verkligen undrar hur o vartifrån dom får deras tillstånd?!kan polisen verkligen få tillstånd t vadsomhelst i princip?!)att om dom HÖRT bara totalt ”löst” hört o därmed misstänker att någon tonåring använder eller är i ”riskzonen” för att använda droger så kan dom hursomhelst bara knacka på tonåringen i frågas dörr o be denna följa m till stationen o lämna ett urinprov!OCH inte nog me det..vägrar personen detta så har dom RÄTT(??!från vem?!det undrar jag!)att hålla fast henne/honom och med våld tvinga till ett blodprov!
  alltså jag menar,va FAN?!hur,HUR,ska detta HJÄLPA den drabbade tonåringen i fråga att sluta eller hålla sig borta fr droger i framtiden…OM just denna tonåring nu ens har eller är på väg att börja använda droger,det är ju inte ens säkert alls,polisen kan ju ha fått helt fel ”information” i vissa fall…hur ska den tonåring, som inte alls varit eller är sugen på att komma i kontakt med droger överhuvudtaget, reagera på att bli tvungen utan något val att lämna urinprov på en plats utanför hemmet…även fast denne kanske verkligen försökt att tala om att polisen i detta fall har fel i sitt antagande..men ändå bli tvingad att lämna up eller i värsta fall bli fasthållen med våld o mot sin egen vilja bli tagen ett blodprov…hur tror man att personen i den frågan kommer att uppleva situationen?!!positivt?!tror man att den personen kommer att känna positiva känslor inför polisen och andra auktoriteter efter en sånn händelse?!!hur kan man tro att sånna här metoder hjälper till i kampen mot att hålla unga från drogmissbruk?!jag undrar verkligen VEM som verkligen tror på detta sätt?!har den personen aldrig själv vart ung?!varit själv i dom otroligt sårbara åren som tonåringo ungdom?!då det är OTROLIGT viktigt att kunna känna förtroende för auktoriteter, kunna känna att dom vuxna o myndigheterna(som då fortfarande bestämmer över en i de flesta fall) runtomkring sig lyssnar på vad man har att säga o RESPEKTERAR en som individ o som en viktig del i samhället….

  hur ska man ,om vi nu talar om de unga människor som faktiskt är eller har vart i kontakt m droger om som är i risk att utveckla ett beroende, reagera på att bli behandlad på detta sätt?

  ta en tonåring som antagligen mår dåligt på ett elr annat sätt (i de flesta fall av drogmissbruk ligger psykisk ohälsa bakom,elr iaf är en del av problemet)som testar droger på ett elr annat sätt, kanske tycker det är en skön grej att fly från ”problemen” med, eller tycker bara det är coolt, eller bara inte själv tycker det finns nån annan väg…i vilket fall som helst sysslar denna person med droger…så står en dag polisen utanför o knackar på dennes dörr…och begär henne/honom att göra som dom säger annars så tvingar vi dej på annat sätt…när hon/han sen återvänder t sitt hem elr liknande efter denna upplevelse…kommer hon/han då att känna sig respekterad? eller kommer denna upplevelse kännas som en ren kränkning o ett brott mot den egna viljan? kommer det ur dom känslorna som uppstår efter detta att växa fram en lust att ”sluta” m droger?! en lust att rätta sig efter vad uppenbarligen den ”vuxna” världen tycker man ska göra? kommer anledningen till att man mår dåligt psykiskt, som antagligen är anledningen till drog ”användandet” från början, att försvinna? kommer det föra med sig något GOTT överhuvudtaget ur denna upplevelse, som bara väckt obehagliga o negativa känslor hos den drabbade???! DET tror inte jag!
  tror det är helt fel väg att gå för att skydda våra ungdomar, som jag antar är det ”man” vill, från att välja ”fel” vägar….
  tycker faktiskt det är helt totalt jäkla idioti!!

  dom få ungdomar man lyckas hjälpa på detta sätt, visst det är ju alltid bra! men med helt andra metoder o förhållningssätt till hela problemet kan man hjälpa SÅ MÅNGA FLER!! det tror jag stenhårt på! jag har iaf själv vart ung….o jag VET att det hade slagit ut helt tvärtom på mig om jag råkat ut för detta!
  det hade väckt en känsla av att på nått sätt vilja slå tillbaka, ge igen för att ha blivit så illa o orättvist behandlad! o då fortsätta använda droger m.m för att visa att man inte låtit sig tryckas ner! för jag skulle INTE uppfatta det som att polisen i detta fall ville hjälpa mig, att dom gjorde det för att dom bryr sej om mej o vill mitt bästa…NEJ det kan man inte vänta sig genom detta beteende…
  att tvinga någon att göra något mot sin vilja, att använda våld mot någon för att få det man vill ha av den…det kan bara inte föda positiva gensvar! jag fattar inte hur man TÄNKER i detta fall ?!!

  kan någon förklara för mej??

  Och anledningen till att dom tillämpar sånna här metoder av polisarbete kan inte komma från annat än U.S.A..
  enligt mig själv(o jag e inte så insatt som sagt, jag grundar mina tankar om detta enbart utifrån det lilla jag vet o det jag ser omkring mig)så härstammar detta från deras metoder att bekämpa kriminalitet genom skl. ”tough love”elr nå liknande..detta e bara utifrån vad jag tror mig ha hört…vet inte 100 om det hänger ihop..men det förvånar mig inte om det har något med det att göra!

  varför inte möta dessa ungdomar på ett respektfullt sätt, försöka komma åt den verkliga anledningen till att nån mår dåligt?!

  idag mår fler ungdomar än nånsin psykiskt dåligt…
  varför inte ta tag i problemet från roten istället för att försöka bekämpa det genom att utnyttja sin maktposition?!

  tack för att ja fick tillfälle att ventilera detta har stört mej så mycket!

  ja menar varför vill någon eftersträva ett samhälle likt det i U.S.A?!
  ser det verkligen ut som att dom har det bättre en oss?om man kollar på tex kriminaliteten???!!
  det borde funka som ett avskräckande exempel,på vad o hur man inte ska göra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.