GIGANTERNAS KAMP

Det blir ibland så tydligt att striden om det fria internet verkligen är en av de största frågorna sedan övergången från jordbruks- till industrisamhället. När man tittar på vilka bevararna av det förra systemet är blir det ännu mer uppenbart.

Typiskt nog har de största politiska partierna hejat på Ipredlagen, med bistånd från det konservativa panchopartiet kd. Och nu, när de märker att de håller på att förlora stora väljargrupper, börjar de mjukna. Men jag litar varken på sossarna eller på moderaterna. Rheinfeldt har redan bevisat vilken vindflöjel han är. Och Lena Adelsohn-Liljeroth deklarerade nyligen att hon är glad över att Pirate Bay-domen blev så hård.

Blahapartiet sossarna ska man bara passa sig för. Snart kommer de väl med en "linje 2", det som en gång sabbade kärnkraftsomröstningen. Och vi glömmer inte Bodströms initiativ till razzian mot TPB, hoppas jag.

Kolla vilka det är som skriker högst och vad det är de skriker. "Hjälp! Polis! Tjuven är lös!" Och så begär de total kontroll genom att skicka ut en skock förvirrade upphovsmän i frontlinjen och påstå att det är dem det är synd om. Och allra mest synd är det om Guillou. För att han sååå har tappat det.

Man får ju verkligen lust att utbrista: Lita inte på någon över trettio! Men så är det inte heller den här gången. Internetförsvararna finns överallt. Förutom i det skrämda etablissemang som säkerligen skulle ha skrikit att jorden var platt när ett ljushuvud framkastade tesen att den var rund. Den är platt! Jorden är platt – den RIKTIGA jorden alltså!

Lita inte på Socialmodekraterna!

17 reaktioner på ”GIGANTERNAS KAMP

 1. Hej Unni!

  Hittar ingen mailadress så jag skriver här ist.

  Jag är en bokmal som inte läst någon av dina publicerade verk. Har dock länge varit sugen, och tänkte nu ta tag i detta.

  kom på att det vore jättekul om du kunde tipsa mig om vilken bok jag ska ge mig på först. Helst ingen av de allra nyaste då jag tycker det är kul att "läsa framåt" om du förstår vad jag menar.

  Tack på förhand! (förstår dock om du inte har tid att tipsa)

 2. Fantastisk bild. Problemet är att om Guillou av misstag skulle ramla ut på nätet (vilket möjligen kan ske om blixten slår ner i hans skrivmaskin) och se den här bloggposten så kommer han att bli så till sig över att han ser så manlig och tuff ut att han glömmer att läsa texten. "Äntligen en fotograf som lyckats avbilda mig precis som jag är. Undrar när den där bilden togs…"

 3. @Josh: Fan, vad du är rolig. Jag garvar än.

  @Niklas: Tack för ditt intresse! Jag tror att du skulle kunna börja med "Andra sidan Alex". Den finns dessutom kvar i ny pocketupplaga på Ad Libris eller bokhandeln. När du läst kan du väl höra av dig igen. Pyzz!

 4. Borde inte Jan G mfl bli bestraffade för sitt spridande av Liza Ms lögner och förtal. Lika lite som Jan läst Lizas böcker har väl TPB gått igenom allt som länkas.

 5. Miljöpartiet har tagit aktiv ställning för rätten till integritet i många år, långt innan frågorna kom på modet i samband med fildelnings- och FRA-debatterna.

  Se t ex SvD:s genomgång på s185/http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel2950591.svd” rel=”nofollow”>http://www.svd.se/ego/s185/http://www.svd.se/nyheter/politik/euvalet2009/artikel2950591.svd och en jämförelse med PP på http://mariaferm.blogspot.com/2009/05/piratpartiet-vs-miljopartiet.html

  Men MP jobbar med andra frågor också; klimatet är en global fråga där EU-parlamentet har avgörande makt! Vem kan med gott samvete rösta på PP, som helt saknar politik mot klimatförändringarna?

  Men, för all del. Om du är en besviken integritetsförkämpe och samtidigt nyliberal klimatvetenskapsförnekare, lägg din proteströst på PP.

 6. Jag älskar din "blogg" och jag tycker att jag kan få en bra inblick i politiken utan att behöva läsa exakt alla artiklar som skrivs just nu. men jag tror nog att du är lite smaratre en mej och därför skulle jag bli jättelycklig om du kunnde skriva på ett enklare språk och förklara vissa saker lite mer

  tack på förhand 🙂

 7. Undrar om det finns en koppling till trädgårdar i Tranås och Åtvidaberg i så fall kan man se kopplingen mellan motorsågen från STIHL/Stiga och Halda/Facit.

  Massaker av Pirater låter som om han sågar av den gren han själv sitter på och som växt ut från den korkek eller de träd som averkats där nere för att bygga Vasa och andra skepp som förlist.

  Såg dock att man nyligen fångat Pirater utanför Somalias kust genom en Svensk insatts.

  Vore roligt att se dig Intervjua Maja Lundgren och Björn Ranelid och höra hur man ser på media koncentrationen och hur allt kanske förhåller sig.

  Har du tillgång till fria kanaler?

  Om inte så vore det intressant att se dig intervjua de som det fortfarande trampas på. Eller man med tystnad försöker göra sig av med.

  Bjud gärna in Monica A och Elisabeth H m.f.l .

  Kan bara inte låta bli att lyfta Birro.

  : http://www.expressen.se/kronikorer/marcusbirro/1.1583724/marcus-birro-jag-hoppas-du-kickar-boll-med-de-andra-anglabarnen

  Tårar har runnit till och från hela dagen!

  Att vilja men inte få, men ändå våga visa.

  Leroy

 8. Tack för länkar och synpunkter!

  Guilloubilden kommer från "Jan Guillou" på Twitter. Den är rolig att följa.

  @Jonas: Jag har aldrig skrivit att jag är piratpartist. Men jag sympatiserar starkt med rörelsen. Jag tycker att små partier gör ett stort misstag om de börjar hacka på varandra. Internetfrågan är akut och kräver därför ett helhjärtat engagemang. Det utesluter inte andra frågor.

 9. Hej Unni!

  Vad trött jag är på Jan Guillou. Att han inte fattar att vi är på väg mot ett annat samhälle och då måste man anpassa sig och jag antar att han tycker bilden på sig själv är bra.

  Anders Falk

 10. Pratförlagets (1) nya affärsmodell:

  Den ofantligt piratkopieringen och dess omfattande ekonomiska förluster detta leder till ska stävjas på följande vis:
  All försäljning sker i fysiska butiker där varje köpare av någon av förlagets böcker kommer att registreras med namn och personnummer av butikspersonalen. All utlåning på bibliotek sker med särskild anmälningsplikt till förlaget av namn och lånekortsnummer från bibliotekspersonalen. Observera all redovisning sker skriftligt på arkivbeständigt papper. Mail och andra elektroniska kommunikationer kan inte användas till detta förlag. De har inte internet eller kunskaper om hur mail och andra nymodigheter fungerar. Alla registreringar kommer att arkiveras i minst 70 år efter författarens död. Om innehavaren av boken dör förs registreringen över på arvingarna om de inte lämnar in boken till destruktion på av förlaget godkänd destruktionsanläggning mot erhållande av kvitto att insända till förlaget. Även detta kvitto tillsammans med ursprunglig registrering sparas i 70 år då otillbörlig kopiering även kan ske av en redan olagligt framställd kopia. Finns då ett destruktionskvitto som inte är korrekt fastställer boken totala förstörande kommer du att åtalas för förfalskning av destruktionsbevis samt åtalas för olaglig spridning eller i lindrigt fall medhjälp till olaglig spridning av verket.

  Förlaget anställer en privatspanare (4), eller tio, som kontinuerligt letar på internet, antikvariat, bibliotek och andra ställen efter otillbörlig kopiering. Kan ju vara att en litteraturstudent tar en sida för mycket kopia ur en bok. Eller en gravt synskadad person lånar en bok och gör en kopia på den till sin Ipod eller mobil och sen spara den på sin hårddisk ifall h*n kanske vill lyssna på den igen om några år, eller aldrig. Dessa personer är nu registrerade antingen i butiken där de köpte boken eller i bibliotekets låneregister. Det kan även komma i fråga att infiltrera kända läsecirklar och intresseföreningar på skolor och bildningsförbund i syfte att via på ett tidigt stadium kunna ange sina kompisar där till privatspanare eller direkt till Björnligan (2). Den så kallade scenen kommer att intensiv bevakas med hjälp av väl betalda privatspanare och kriminella pirater som tror dom kan få strafflindring genom angiveri på sina kollegor. (metod hämtad direkt från Jezjov´s handböcker)

  Upptäcks en kopia på internet behöver privatspanaren och förlaget inte gå omvägen via en domstol för att få ut ett namn via en IP-adress. Nu har de ju en komplett lista på alla de 100 eller kanske 200 personerna som har köpt deras böcker. I detta läge hyr man antingen in Hells angels för direkt inkasso av förlorad inkomst på typ 1 miljon per verk gånger det antal personer som köpt just detta verk. (Jämför TPB rättegången med 21 verk som gav 30 miljoner i skadestånd). Alternativt kontaktar man Herr Advokat (3) och hans arbetsgivare Björnligan för mer kraftfulla rättliga åtgärder. Björnligan gör då hembesök, tar några skärmdumpar som bevis och stämmer dej inför domstol med en mutad eller ordentligt jävig domare. I förebyggande syfte görs detta mot alla köparna direkt för, har de inte kopierat boken ännu så hade de ändå tänkt göra det. Det kallas brottförebyggande åtgärd. Dessutom innebär ju själva innehavet av boken att man har begått brottet ”medhjälp till upphovsrättsbrott” då man har den på sin hårddisk kan ju alla som har tillgång till datorn även ha tillgång till boken. Har man boken i sin bokhylla är det ju ännu värre. Då är den ju fullt synligt exponerad för allmänheten och kan då på förfrågan lånas ut till vänner och bekanta. Tänk vilka otroliga förluster i förlorad försäljning det innebär när ens vänner och släkt lånar och läser din begagnade bok, eller lyssnar på din ljudbok som du har köpt och blivit registrerad ägare till.

  Kanske kommer affärsmodellen att utökas till att omfatta redovisningsplikt på privat utlåning. Om moster Agda vill låna din ljudbok, för att hon inte längre ser att läsa, ska du då genast anmäla detta till förlaget så de kan skicka ett inbetalningskort på förlorad försäljningsinkomst till henne. Gör du inte detta inom 5 dagar anmäls du till Björnligan så de kan vidta rättsliga åtgärder mot moster Agdas förslagenhet i sitt lån av upphovsrättskyddat material utan att betala för sej och åtgärder mot din olagliga medhjälp till detta brott. Som förebyggande åtgärd har förlaget även på föreslag att man inom en månad efter köpet av boken automatiskt tillsänds tre inbetalningskort på i förväg fastställt belopp som du ska bifoga boken vid framtida utlåning. Dessa inbetalningskort är givetvis numrerade och registrerade så man vet vem som gör vad med dessa. När ditt tredje inbetalningskort registreras som betalt sänds automatiskt tre nya ut till dej.
  Här ser förlaget en möjlighet till en form av bonussystem att tjäna en extra slant på. Är du flitig utlånare kan du efter ett visst antal registrerade utlån erhålla 1% rabatt på inköp av valfri bok bland förlagets utgångna upplagor. Givetvis inkluderas nya inbetalningskort till dess böcker.

  En stor risk som ännu inte har en klar lösning är att någon kan köpa eller låna ett verk i falskt namn. Det går att undvika med hjälp av poliskontroll vid köp, men troligen blir det så att man kommer att fotograferas med sin bok eller ljudbok i famnen tillsammans med en skylt med personnummer på. Då kan man ju, även om namnet visar sig var taget på olaga grund använda bilden för identifiering. Bilder finns ju hos passpolisen och är offentliga handlingar. Även det underlättar för Björnligan att bedriva sin spaning. En skärmdump på passbilden och avancerad bearbetning i MS Paint för att säkerställa bevisens äkthet så kan man sen stämma skjortan av ännu en kriminell

  Enligt Piratförlagets, via posten, utskickade pressinformation kan denna affärsmodell, om den visar sej vara effektiv och framgångsrik komma att anammas av övriga drakar på bokmarknaden. Bonniers, Earbooks, mfl har visat stort intresse för detta förslag och kommer att verka för dess omedelbara och lagstadgade införande. Förlagen disponerar ett flertal domare och advokater (6) som snabbt kan skriva in detta i Svearikes lag.

  Positiva uttalanden och glada tillrop hörs även från den amerikanska sidan av marknaden och Björnligan ropar bifall och lagförande i förebyggande syfte. Inför lagen först och se om den går att använda efteråt hävdar Björnligans talesman. Samhället hinns snart upp av lagens långa arm och snabba ben skriver en känd talesman för Björnligan i ett brev till en stor dagstidning mer rikstäckande spridning. Flera kända artister med ofantliga rikedomar hävdar dock att denna affärsmodell inte kommer att ge tillräckligt mycket inkomster till de. Artistorganisationerna vill vara med vid införandet för att försöka förhandla fram ännu högre ersättningar och fastställda bötes/ skadeståndsbelopp på enskilda verk. De hävdar att deras verk värderas för lågt.

  En stor känd svensk artist (5) i mångmiljonvilla på västkusten hävdar ett en miljon per album är rimligt men i vissa fall ett för lågt skadeståndsbelopp. Han hävdar, citat: ”Om jag ska bli rik på min försäljning ska det räcka med 3 sålda album och sen ska skadeståndet för den olagliga kopieringen av dessa räcka för att underhålla min bilpark, min villa och mina levnadskostnader” ”Då är nog en miljon per olaglig kopia för lite för mej” hävdar han i en intervju i en känd tidning

  Noter
  (1) Pratförlaget är ett täcknamn för att skydda identiteten på det verkliga förlaget med snarlikt namn
  (2) Björnligan är en privatpolisorganisation som med självpåtagen EU rätt utför spaning, inkasso och rättsliga påtryckningar på piratpersoner
  (3) Herr Advokat är ett fingerat namn på en känd advokat ofta iklädd färgglada kläder. Anställd och avlönad av Björnligan
  (4) Privatspanare. Kan vara en tjänstledig polis avlönad av Björnligan
  (5) Stor känd artist. Stor känd artist på känd västkust badort
  (6) Domare: Rättslig ordförande djupt engagerad och involverad i Björnligans nationella och internationella uppdrags organisationer Advokat: som domare men utan ordförandeskap

  Copyright information:
  Denna text är framställd enligt mitt upphovsrättsliga skydd. Detta skydd innebär att ALL form av kopiering, distribution, förändring av innehåll, eller förkastande av innehållet beivras med glada tillrop och stort nöje för mej och de som läser denna text

 11. Suveränt att du la upp den här Marozi.

  Unni, du borde låta texten få ett eget blogginlägg så fler hittar till den.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.