FUCK 68! LEVE INTERNET!

Almedalsveckan tycks ha varit tämligen befriad från den hetaste opinionen vi har just nu om man bortser från seminariet om upphovsrätten.

Fler än jag har noterat det, däribland Mikael Zackrisson på VA.

Anders Mildner skriver alltid bra om den nya folkrörelsen. Länkar igen till hans artikel i Sydan.

showimageaspxFlera debattörer vill likna internetupproret vid 68-rörelsen eller punken -77. Jag instämmer inte i de jämförelserna.

Det här är större. Sjuttiotalsvänstern bestod mest av fyrtiotalister som på grund av sitt höga antal (det var en rejäl kull ungar som föddes på 40-talet) och spektakulära upptåg fick stort genomslag i efterdyningarna av det materiella välstånd som folkhemsbygget skapat. Därefter inledde de den långa marschen genom institutionerna till diverse topplaceringar inom myndigheter, medier och förvaltningar. Det var det.

Punken kom som en gör-det-själv-revolt mot en själlös musikindustri men blev snabbt uppsugen av samma musikindustri.

Det som kännetecknar ungdomsrevolter är ett nytt mode, ny musik och nya droger. Och en överdos romantik med en ansenlig dos masspsykos.

Det enda som piratrörelsen har gemensamt med ungdomsrevolter är möjligen det sistnämnda. Ett starkt emotionellt laddat svärmeri kring den nya teknikens möjligheter. Flera känsloanorektiska kulturkoftor har rynkat på näsan åt det. Men utan denna glödande passion skulle aldrig en rörelse kunna uppstå och spridas. Det är inget fel i det. Det är ju faktiskt en helt underbar bonus.

Särskilt underbart är det att internetrörelsen samlar människor från alla samhällskategorier, alla åldrar. Och att alla kan dela den oslagbara upplevelsen av att vara viktiga, av att ingå i en äkta gemenskap där nya vänskapsband knyts kors och tvärs och där optimism och välvilja råder. Än så länge.

Jag hoppas att vi får slippa se maktklickar och splittringar inom den här rörelsen, att just brokigheten och spridningen förhindrar det. Att VI förhindrar det. Det är en ynnest att få befinna sig i en av historiens smältdeglar, mitt i språnget till en demokratisk jätteseger. Det är VI som kan göra det möjligt.

Försäljningen av TPB bekymrar inte mig det minsta. Jag tycker att det är bra. Förhoppningsvis bidrar det till att flytta fokus från fildelningsfrågan och allt evinnerligt tjat om stöld till det frågan egentligen handlar om: Medbestämmande, transparens och rätt till integritet. Sedan inbillar jag mig dessutom att några kommer att skratta gott, inte bara på vägen till banken.

6 reaktioner på ”FUCK 68! LEVE INTERNET!

 1. Äsch inte var det så stor vänsterungdom på den tiden… vi var omkring en miljon vi fyrtiotalister, inte var vi med i nån revolt allihop heller. Men då var de äldre väldigt glada över att vi tog över, gick ut och jobbade, för de ville gärna pensionera sig.

  Vänsternissarna hette väl Guillou ungefär som nu. Fast numera är dom konservativa. Och en himla tur var det väl att dom inte fick ta över helt för då hade vi väl blivit lydland till Sovjet.

  Kort-kort har jag också gått i för det kom då på 60-talet och så var det flower-power och Beatles. Och jag fick 1060 kronor i handen när mitt första barn kom och sex månaders barnledigt.

  Tio procent av oss är döda, men fortfarande är vi en stor skara nu när pensionen närmar sig och fast de flesta av oss har betalt kring en miljon var till våra pensioner får vi inte särskilt stor utdelning. De ska sänkas. Ett slags statligt Madoff-bedrägeri kan man säga.

  Äsch inte går det att jämföra 68 och internet på samma dag. Det fanns knappt TV på den tiden.

 2. @ann helena rudberg
  Du skriver: de flesta av oss har betalt kring en miljon var till våra pensioner

  Ärligt, riktigt så fungerar det ju inte. Det du betalar i skatt när du jobbar går till dem som är/var pensionärer då, dvs dina och mina och alla andras föräldrar och fars-/morsföräldrar. Din pension när så är dags betalas av dem som jobbar och betalar skatt när du är pensionär, dvs dina och mina och alla andras barn och barnbarn.

  Om det nu inte var som så att du menade privata pensionsförsäkringar, men något säger mig att det var just skatt som du snackade om…

 3. Ja det är precis det jag menar: ett statligt Madoff-bedrägeri. Tänk vad rika vi hade varit var och en av oss om vi hade fått behålla dessa pengar själva. I andra länder har de både högre löner och större pensioner märkligt nog. Det räcker att gå till Danmark.

  Gå inte på propagandan. Tänk själv! Ränta på ränta du vet… på en vanlig bank.

 4. PS. Det slog mig att du kanske inte vet att det står vad som finns på ditt pensionskonto? Det är alltså inte någon allmän skatt utan det som har betalats in till just pensionen.

  Dessutom har vi 40-talister betalat skatt i alla år till allt det andra, som du pratar om. Gå inte på propagandan. Det har funkat som ett pyramidspel och Göran Persson snodde en helsikes massa pengar på 90-talet från pensionärerna för att rädda statskassan. DS.

 5. ”Känsloanorektiska kulturkoftor” — LOL

  Intressant att jämföra rörelsen med historiska revolter redan nu, för tänk vad framtidens idéhistoriker o andra så småningom kommer att vända och vrida på den här tiden.
  Vad som ser ut som ännu en subkultur/ungdomsrevolt är egentligen något mycket större. Inte många fattar det i debatten, utom du Unni och några få andra. Det är ett fucking huge paradigmskifte.
  Inget ont om subkulturer såklart, jag älskar såna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.