16 reaktioner på ”DUCK AND COVER!

 1. Kunde inte sluta läsa din artikel. Den satt mitt i prick. Har varit inne på att skriva något i den stilen, men nu är det redan skrivet på ett otroligt pricksäkert sätt. Tack! Den samhällsmässiga dysfunktionella utvecklingen de senaste åren i det här skokartongen kallad Sverige måste vara ett världsrekord i fördumning. Allt blir bara allt mer bisarrt och motståndet är minimalt. Om man släpper ut tio svenskar i en fårhage tar det max fem minuter innan de går på alla fyra. Svenskar betalar vilket pris som helst för att passa in. Ge dem fem minuter till och alla har satt på sig ullkofta för vara trendiga.

 2. Jag kan bara hålla med dig Torbjörn. En riktigt bra artikel av Unni och det där med fördumning är nog en konsekvens att vi alltid varit vana att så snällt stå i kön och inte ifrågasätta eller kräva.

  Det behövs nya unga tag.

  Leroy

 3. Vänta nu här. Du skriver utlösning och Duck and Cover. Kan det förklara att mitt tangentbord helt plötsligt har blivit så kladdigt. Hm… Annars torde duck and cover alludera till en rätt så kvinnlig problematik, eller är det jag som är låst sterotypa könsrollsmönster.

 4. yes, baby!!!

  !

  Det var USA´s civilförsvars propagandafilmer som anammade detta. skrev och gjorde animerade filmer om hur man skulle skydda sig vid ett ev. kärnvapenanfall. man gjorde filmer med sköldpaddor där man snabbt skulle skydda sig under ett hårt skal om man hörde något vissla i luften, det var budskapet från början om sen det tagits över och använts i andra sammanhang har jag inte sett.

  Jag tycker texten var väldigt bra och vi måste nog tänka nytt.

  De kommande generationerna skall snart styra skutorna på egen hand.

  Då skall man inte lämna över fallfärdiga skepp. Man måste visa respekt för utvecklingen och förändringar som sker.

  Leroy

 5. Riktigt bra skrivet på Newsmill, Unni. Tumme upp!

  Eftersom jag kommer från höger via liberalismen in i piratrörelsen så vill jag lägga ett försvarande ord för rovkapitalismen då den, likt andra rovdjur, helt enkelt har instinkt att jaga och sätta tänderna i försvarslösa villebråd och inte riktigt kan rå för att den vill äta allt den kan komma över.

  Emellertid kan vi som inte känner att vi passar in i falangen försvarslösa villebråd kämpa emot att bli uppätna och det tänker vi fortsätta göra, med eller utan Dan Brown på nattygsbordet.

  2010 utan storebror! 2010 utan lillebror! 2010 med en fri, diversifierad kultur! Det är i alla fall vad jag hoppas på och tänker arbeta för.

 6. Bra inlägg med många träffsäkra iaktagelser. ” Valfriheten” den totala komersialismen, fejkandligheten och alla dessa stackars blinda/blonda bloggare som bara bloggar om materiell skit, ( No Logo är SANN)…,Jo 00 talet är nog fördummningens decenium. Ett litet inpass om botox,yta,bröst bara…Har inte du Unni drivit på detta med din egna omskapade yta? Lite ingrepp här och där…

 7. Jag måste ställa en fråga till Unni och vill gärna att du svarar mig och även andra om de känner för att svara.
  Jag vet inte var jag ska skriva och skriver problemet här då.

  -Det var en kille som skrivit till en tjejkompis ”på skämt”, som jag känner från gymnasiet, att kvinnorna är bara ute efter mäns plånböcker. Det skrev han på hennes kommentar (hon skrev att hon var ute och shoppade) på Facebook.

  jag tyckte inte det var roligt, utan han visade sig vara en sådan man som stödjer fördomar mot kvinnor. Jag sa till honom att i samhället är det inte så utan tvärtom, att många män är sambo med kvinnor eftersom deras kvinnor betalar räkningar för hyra och mat. Vid sidan om så har de älskarinnor för exempelvis sex. Dessa män har själv erkänt att det är så, jag har bevis i verkliga fall alltså.

  Då svarar han tillbaks( som jag hoppades att han skulle svara): Nehej, i min omkrets är kvinnor bara ute efter pengar!

  Då sa jag till honom: Jag förstår inte hur du kan vara en grottmänniska i dagens ”världens jämställda land”, året 2010. du har fördomar och jag kämpar att krossa de fördomar.

  Iallfall, då kommer den tjejkompis,som har alltså Facebook-profilen och där jag och hennes facebook vänfört diskussionen och skriver argt till mig: Mår du bra. Det är inte bra att du SKAPAR DEBATT ANGÅENDE Kvinnornas rättigheter på min profil, du kan på din men inte på min, förstår du. Det är inte bra. Hejdå.

  Jag svarar henne fint: Okay, förlåt, jag blev arg för att han skrivit att kvinnor är bara ute efter plånböcker…

  Hon har inte svarat utan hon har tagit bort mig från sin lista av vänner!

  Jag blev sårad, eftersom jag kände henne länge och var alltid snäll mot henne (hon är också ensamstående mamma)….

  Då tänkte jag på Unnis ord i en av bloggar hon skrivit i ngt sådant stil: ”det finns kvinnor som försvarar sådana män och hjälper patriarkatet att lyckas och tillsammans med männen trycker ner kvinnor som kämpar för kvinnorättigheter och kvinnofördomar…

  Är det verkligen så som Unni skrivit i sina bloggar? Har jag upplevt detta här? Kan inte tro detta?!Har jag gjort någonting fel? Jag har ju bett om ursäkt…men…det har bildats en vägg mot mina åsikter. Jag är paff.

  Så Unni, om du kan ge mig svar skulle jag vara tacksam, och ni andra kanske…

 8. Flower:

  Du måste umgås i Gigolokretsar, sådana här män måste vara extremt ovanliga.

  Och ett mycket lätt problem för kvinnor att slippa, dumpa dom så får ni det bättra.

  Min erfarenhet är att jag har bättre ställt när jag är ensam än när jag är tillsammans.

  Ser man till att ha egen ekonomi, egen bostad etc så klarar man sig bar och är skyddad.

  Blir man dumpad är det bara att massivt förtrända damen ifråga, läka såren och börja om med någon annan.

  Eller ta en paus och njuta lite av livet

 9. Mycket bra artikel (som vanligt:)). Jag instämmer fullständigt i analysen.

  Jag minns slutet av 1999 och hur begynnelsen av 2000 var full av optimism, då vi inträdde i det nya årtusendet med tillförsikt… både internationellt och på det mer lokala planet. Kalla kriget var förpassat till 1900-talets historia, liksom Sovjetunionen. I USA satt en blekt liberal president vars värsta synder tycktes vara att inte kunna hålla fingrarna borta från kurviga praktikanter. T o m i Mellanöstern började det likna något av detant mellan judar och araber. Sedan kom 2001…

  Jag brukar tänka på det som pre-9/11 och post-9/11. Och hela 00-talet kom att präglas av post-9/11. Här har jag ett annat tydligt minne. Dagen efter 9/11, altså den 12 september 2001, befann jag mig i Göteborg. Jag steg på spårvagnen vid Järntorget, det var tidigt på förmiddagen så morgonrushen var över och nästan hela vagnen var tom. Jag gick på längst bak, där fanns inga sittplatser utom små nerfällbara saker utan ryggstöd. Där satt en muslimsk kvinna i full kostymering: heltäckande klänning, virad slöja. Det fanns gott om sittplatser i hela vagnen men hon hade ändå satt sig längst bak. Jag tittade förvånat på henne och hon tittade tillbaka, med ögonvitorna lysande av rädsla. Då slog det mig att vår tids McCarthyism var här. Luddigt formulerad av Carl Bildt i extrasänt aktuellt kvällen innan: ”Nu harr värrlden förrrändrrats på ett sätt som de flesta inte rriktigt kan förreställa sig” (eller något i den stilen). Lawrence Eagleburger från Kissinger Associates: ”Nu måste vi slå tillbaka även mot de som inte är skyldiga”. Que? Alla terroristexperter som är med i TV har julafton. Men de är alla överrens om en sak: muslimska terrorgrupper kommer väldigt långt ner på listan över troliga förövare. Efter en vecka är experternas tid över. Inget mer spekulerande. Nu är det skrivet i sten att Al-Qaida är skyldiga, det har FBI förkunnat. Men utan att förevisa några bevis. Hetsen kan ta sin början…

  Kalla kriget ersattes av Kriget mot Terrorismen. Hoppet ersattes av rädsla. På den vägen är det.

 10. Ja det där var egentligen bara hälften av mitt inlägg, jag blev avbruten och hann inte skriva färdigt… minns inte resten :/ Får kanske skapa mig en egen blogg kanske ist för att bara kommentera på andras.
  Din liknelse med 50-talet var iaf också mycket träffande, jag har tänkt på det där själv med värderingar och mönster från 50-talet som kommer igen, inte bara McCarthyismen och kalla kriget för det har mycket med värderingar att göra också, kommersialiseringen av samtliga aspekter av samhället som du var inne på… för att inte tala om hela dokusåpa-konceptet som förtjänar ett alldeles eget kapitel: förnedring som underhållning och stupifieringen av public service som ett led i ovanstående. Anyway…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.