DOERS ARE DOING IT FOR THEMSELVES!

Nu vill jag hissa två kreatörer som tagit steget ut i det okända utan skyddsnät.

467elahanna1_287605aDen ena har jag redan skrivit om ett par gånger, men hon tål verkligen att nämnas igen. Det är Hanna Sköld som gjort långfilmen Nasty Old People i egen regi och lagt upp den på TPB för fri sharing. Filmen har visats på mindre biografer i landet, även här i Stockholm, på Bio Rio.

Nasty Old People är en riktig pärla, med en huvudperson som skulle kunna beskrivas som en lightversion av Lisbeth Salander. En film med lätt förhöjd verklighetskänsla, uppskruvad, poetisk, absurd, egensinnig och djupt sympatisk.

250px-daniel_abergDen andra personen som går sin egen väg är författaren Daniel Åberg. Han ger ut sin andra roman Vi har redan sagt hejdå helt på egen hand för att visa att det går. Eller snarare: hur det går. Om detta bloggar han dag för dag och är wide open.

Länge har den rådande åsikten om folk som gör på detta sätt varit att deras verk inte håller måttet och att ingen aggregator därför vill stödja dem. Flera exempel har på senare tid visat att det inte alls måste vara så. Givetvis finns det många glada amatörer därute, men varken Hanna eller Daniel tillhör dem. De har höga konstnärliga krav på sig själva.

Men när mainstreamkulturen mest ägnar sig åt spekulativt nonsens och inte bryr sig om kvalitet är det många unga musiker, författare, filmare och konstnärer som inte vill stå där i den långa kön till kommersialismens lyckohjul bara för att få en nitlott.

Dessa pionjärer tar det första osäkra steget och bryter ny mark för att andra sedan ska kunna ta säkrare steg. Därmed tar de också risker. För att deras risktagande ska bli mindre hoppas jag att vi supportar dem på alla sätt vi kan. Genom att sprida deras verk, donera pengar, skriva om dem och på alla vis uppmuntra deras mod.

Jag tänker hålla ett öga på vad som händer och återkomma för att påminna om att man kan gå utanför mittfåran.

Gör det! Gå ut ur lämmeltåget!

Och läs också vad Anna Troberg skrivit om upphovsmännens trängda läge.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.