DEN LEENDE SEXISMEN

dansfeber-pernillaJag tackade för första gången ja till ett brett underhållningsprogram på TV4, nämligen Dansfeber. Jag gjorde det av flera skäl, dels utifrån välgörenhetsaspekten, dels för att poängen var att man skulle parodiera kända nummer. Jag tyckte också att det kunde vara bra om inte alla såg mig som en arg bitterbitch. Och så har vi aktualitetsaspekten – jag har ju precis släppt nya boken Bluffen och då hör det till att man ökar sin medienärvaro (såvida man inte ingår i herrsällskapet Birro-GW-Guillou-Ranelid, för då befolkar man media 24/7, året om).

Det är häpnadsväckande vilken ofantligt stor produktionsapparat ett sånt här program kräver och hur mycket förberedelser som behövs för att några kändisar ska strutta runt på en scen i ett par ynka minuter var. Redan efter första träningstillfället blev jag hyperstressad över hur tidskrävande det här skulle bli och jag ville bara få mitt inslag överstökat för att så snart som möjligt kunna återgå till min normala tillvaro. Det som ser enkelt ut i teverutan är i minsta detalj inövat – varenda liten fingerrörelse har koreograferats av professionella dansare. Och även om numren skulle utföras med en comic relief fick man vackert lära in stegen.

Mycket övande, alltså. Och så jag, med min kameraskräck, som skulle göra nåt jag inte alls är van vid. Jag fick sån hjärtklappning att jag ville kräkas när jag första gången kom upp på den där läskiga svarta scenen i den stora svarta studiohangaren ute på Kvarnholmen dan innan sändning. För tevestudior ser helt annorlunda ut i verkligheten än i rutan. De ger mig alltid känslan av att jag är en laboratorieråtta. Okej, nog om mina våndor. När väl publiken var på plats kändes det bättre – människor är bättre än Sobril.

Sen var det över och lättnaden infann sig. Men så skulle vi stå inför panelen, bestående av Sven Melander, Pernilla Wahlgren och Hans Wiklund. Och då ruttnade jag ihop. För vad säger de? Läs Mymlans post om detta. Förutom moralistiska fördömanden av Britney Spears leverne levererar Wiklund en aningslös salva gällande kvinnors ålderskomplex som, visar det sig, inte är avsedd åt mig utan åt Pernilla Wahlgren – som om det skulle ursäkta yttrandet. Vanligtvis gillar jag Hans syrliga kvickheter i teve, hans torra understatementhumor, som gjorde sig så grymt bra när han recenserade film med Nils-Petter Sundgren. Men detta?

Och så myspysige Melander, vars uttalande rör sig om mitt utseende, snällt och positivt och så, men ändå. Förminskande.

Vi kvinnor förväntas fnissa inställsamt åt sexistiska kommentarer, för vi är så vana vid dem att inte heller vi märker av andemeningen i dem. Hans Wiklund kan alltså obehindrat skämta nedsättande om Pernilla Wahlgren och hon finner sig i sin roll i den där panelen – denna remarkabla kvinna som slitit järnet med jobb och småbarn medan den där italienske studen solade sig på gräsmattan när han inte roade sig med att banka på henne, hon som tappert står och glittrar där andra kvinnor skulle kollapsat. Hon ska spela med i det där gubbspelet.

Och sexismen goes on and on and on, så länge vi håller käften och är söta.

17 reaktioner på ”DEN LEENDE SEXISMEN

 1. Jag håller absolut med.
  Juryns snack var direkt oförskämt. Vad svarar man på en kommentar som Hans Wiklunds första? Det går inte. Det är bara kränkande.
  Du gjorde bra ifrån dig. Det blev ett bra nummer. Räcker inte det? Var det verkligen tänkt att du skulle vara lika bra – och ung! – som förlagan? Det är väl ändå inte en talangjakt som Idol det är fråga om!
  Det är verkligen ett skitprogram. Icke desto mindre är det underhållning. Det begriper tittarna. Det visar deras val.
  Känn dig stolt, Unni!

 2. Ja, jisses. Och Hans Wiklunds fru är bara ett år yngre än Pernilla Wahlgren. Nu har jag sett dig och Zinat i Dansfeber och skänkt pengar till välgörenhet! Nu behöver jag inte titta mer 🙂

 3. Ja, juryns kommentarer var idiotiska!, men du gjorde verkligen
  en jattesot och bra Britney! och vad du sade borde de ha lyssnat
  pa battre!!

 4. Hans Wiklund börjar bli äldre och förmodligen har gubbsjukan satt in *suck* Han hade säkert föredragit att det faktiskt stod en liten oskuldsfull flickunge på scenen istället. Hur otäckt är inte det!? Har inte bevittnat programmet förut men tycker efter att ha sett klippet, att du gjorde en bra insats med rätt attityd! Ingen ska komma och säga till någon enda kvinna oavsett ålder vad hon får eller inte får göra. Förmodligen sitter det ett hav med UNGA killar(till skillnad från Hans)som blev rejält till sig. Det är iofs en helt annan historia, men still….YOU ROCK WOMAN!:-)

 5. Bra jobbat Unni! Du gjorde ett betydligt bättre framträdande, både i det filmade inslaget och på scenen, än den halvdöda panelen som aldrig har något vettigt att säga.

  Det var riktigt obehagligt att höra hela den självgoda panelen urskiljningslöst och okritiskt haka på skandalpressens framställning av Britney Spears som dålig och obalanserad mor. Men det var tydligen det enda de hade att komma med.
  Det här var inte första gången Wiklund uttalade sig nedvärderande om kvinnor så hans fåniga tramsande förvånade inte mig ett smack. Sven Melanders snälla och vänliga komplimang till dig gjorde mig bara trött.
  Den sortens komplimanger är lömska för de är inte komplimanger om de inte kommer från rätt person. Från fel person framstår de som en yttre besiktning och är bara kränkande.
  Den fingertoppskänslan har sällan karlar. De tror alla kvinnor blir glada och tacksamma för varje positivt omdöme om sitt yttre, uttalat av vem som helst, när som helst. Och självklart förväntas kvinnor reagera på det opassande omdömet på ett för män passande sätt.
  Fan vad trist!

  1. Jag vet, ABC. Och hela produktionen har varit så extremt angelägna om att inget får vara provocerande. Så kommer panelen med de värsta plumpheterna och ingen reagerar. Jo, ni förstås.

 6. +1 Unni!

  Precis ABC, tänkte just skriva detsamma, Hans W har ju tidigare visat prov på en gubbig kvinnosyn. Läste dessutom precis om hans fru i Yourlife och Hans beskrev henne ungefär såhär ; snygg, snäll, otroligt vacker (även på insidan lade han till). På jobbet är hon dock kunnig, professionell och pragmatisk enl Hans ska jag väl tillägga i rättvisans namn *s*.

 7. Ja, Unni, det är tragiskt, och man märker samma sak på ställe efter ställe! Högt begåvade, skickliga, intelligenta kvinnor som efter mötena leende tar emot ytligt sett vänliga/uppmuntrande men egentligen förminskande kommentarer från män som tycker de är mycket viktigare och duktigare fastän de bara har hälften så mycket hjärna som de kvinnor de talar till, varefter kvinnorna plockar ihop disken efter mötet och torkar av borden medan männen ställt sig i en halvcirkel och bröstar sig inför varandra med ryggen mot diskmaskinen… Det som förvånar mig allra mest är att många av dessa kvinnor inte ens lägger märke till det hela.

 8. Inget ont sagt om din medverkan men Bonnier/Tv4 och välgörenhet är ett stort skämt.

  ”Välgörenhet” i allmänhet är ett så kontraproduktivt och oförskämt hyckleri och den moderna tidens kolonisering och allt det där, men i Tv4’s regi blir det typ 1000 gånger värre.

  Just detta program tycks dom ha lyckats med att nå en extra smaklöst låg nivå.

  Dock att jag gillar Hans W och hans humor. alltså enligt ’ABC’ så tycks det ju vara en svår konst att säga ”rätt” saker, dessutom skulle ju konsekvensen av att alla människor analyserade varje yttrande dom gjorde, även av de mer lättsamma slaget, bli en total humorlöshet.

  Dock att jag inte har sett men ändå.

  *ska se nu*

 9. Det är bra att reflektera ibland, Xerxes.
  Du har tydligen inte förstått min kommentar men det gör ingenting. 😀

 10. Jamen hallå, som du själv säger, man säljer sig till jävulen.
  Varför sen hålla på och dissekera och beklaga sig över på vilket sätt han kokte en ?
  Ok, egenterapi och lite klappar från fansen.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.