DEN GODE FIENDEN – NOT

david-head-goliathJahapp. Nu ska snuten få fler resurser för att klämma dit fildelare. Hörde det redan i morse på ekonyheterna. Samtidigt sitter socialmodekraterna och yrar om att de behöver tänka om när det gäller Ipred.

Svenskan-artikeln har massor av bra kommentarer, vilket är glädjande. Folk kan tänka själva. Det är en nyhet för de flesta politiker och mediemakthavare.

Själv får jag ofta nypa mig i armen när jag hör talas om razzior mot misstänkta fildelare. Jag måste vara naiv. Fortfarande, trots att jag anser mig ha förlorat min barnatro. Tänk om Pontén skulle storma in här med ett par snutar och sno åt sig några skärmdumpar från min och ungarnas datorer. Jag tror jag skulle börja garva.

Men man kan faktiskt hålla sig för skratt när regeringen silar mygg och sväljer dinosaurier.

En norsk sociolog vid namn Nils Christie (nu död) myntade uttrycket ”den gode fienden”, som också var namnet på en otroligt bra bok om narkotikafrågan. Den gode fienden är företeelser det är lätt att slå ner på eftersom dess representanter inte är en maktfaktor. Exempelvis är det lättare att hacka på rökare än på bilismen, som vållar betydligt fler skador. Det är lättare att jaga fildelare än ekobrottslingar och stora miljöbovar.

Tror de. Men de ska nog få se att ”fienden” kanske inte var så ”god”.

18 reaktioner på ”DEN GODE FIENDEN – NOT

 1. Hej Unni!

  Fan det är så sant det du skriver, enligt mig!

  Tänkte nåt liknande fast utan att kunna formulera det så snyggt, när en bekant till mig blev nedbrottad av väktare och satt i handbojjor på en nattklubb för att han var för full (men dock glad). Däremot gjordes det inget åt de idioter som hela kvällen roat sig med att tafsa på folk, mig bland annat, och när jag frågar vakterna om de skulle möjligtvis skulle kunna tänka sig att ta fast dem istället får jag en blick mot min korta skjol och stay ups och svaret ”Det beror på”.

  Ha det fint! /Lo

 2. Ja, visst är det märkligt vad våra politiker prioriterar. Har sett två olika uppgifter på hur många poliser som jobbar med barnpornografibrott. En säger 4st på deltid, en annan säger 9st på deltid! Nu skall det avsättas 15st för upphovsrättsbrott plus 2st specialiståklagare som redan sitter där!
  Var är logiken i detta?

 3. Måste bara säja hur oerhört tragiskt det är att se en etablerad författare som dig ha din ”STÖD”funktion här på sidan. Allt jobb generationer av kulturmänniskor har slitit för, att författande,måleri,musik är YRKEN och ingen j-a hobbyverksamhet eller som förr:griller i huvet..ska anses vara riktiga yrken.Om man har ett yrke får man betalt för det man gör. Du är tillbaka i den gamla högerns tankar om allmosor och tacksamhet. Niga och bocka för att nån skänker en slant. FY FAN!

  1. hjkl, du är väl fri att välja vad du vill. Du kan ju stå där och mässa om hur du sliter och hur mycket värt ditt slit är. Jag anpassar mig till verkligheten. Jag är tacksam över att kunna ägna mig åt denna hobbybetonade verksamhet som alla kreativa yrken innebär. Och vadå välgörenhet? Om din publik köper dina alster, vad det nu är du håller på med – är det då allmosor? De slantar jag fått in kommer nämligen från läsare, inte från välgörenhetsinrättningar. Antar att du är en sån som behöver stipendier (allmosor) för ditt ”hårda slit”.

 4. Unni, det är bra att du står på dig.
  Lyssna inte på idioter som försöker racka ner på dig.
  Du är stark och modern.
  Tack för att du finns och syns!

 5. Jag tycker som du, men snälla försök undvika sådana där exempel med rökare. Du vinner inga poäng med det. Tobaksbolagen är några av vår tids största skurkar.

  Annars tycker jag som du
  Stå på dig!

  1. Eric, jag avskyr både tobaksbolagen och läkemedelsindustrin och en massa andra industrier också för den delen. Men håll med om att man gör det enkelt för sig när man jagar individer istället för jättarna, när man vägrar se strukturer. Att fildelning uppstått beror på ny teknik men också på idiotiska skivbolagsjättar som missgynnar både artister och köpare. Kräm!

   Och tack, Arru! Såg filmen Frost/Nixon igår. En sann historia om att inte ge upp ens när alla andra gör det. Hopp!

 6. Shit Unni, du har ju flippat ut ordentligt och jag gillar det verkligen! Litteratur-Sveriges Trent Reznor, kan man kalla dig det? En kilometer ovanför molnen och framtiden i lasersiktet. Låt dig inte tappa sugen av allt tjurskalligt motstånd, ta vara på känslan av relevans som kommer av att vara en i avant gardet!

 7. Ja, håller med.

  Men rökare är en stor grupp och just nu lyckas tobaksbolagen fånga in en ny generation. En generation som om några år kommer att köpa läkemedelsprodukter för att kunna sluta röka. Snacka om slöseri med resurser.

  Glad midsommar!!!

 8. Unni! Jag nämnde inte med ett ord mig själv (men du tycks kunna se vad vi som skriver här gör och är..) Jag är en av dina läsare som köpt dina böcker. Det är skrattretande att du försöker vara ”modern”.Din bakgrund som förespråkare för ”rätten till arbetslöshet” dvs att andra ska betala för att du inte ska behöva göra ett skit gör att ditt resonemang kring ”leva på andra”/stipendier osv känns en aning tunn..Du är en kappvändare. Tragisk sådan och inte författare längre heller, eftersom du inte vill att jag som konsument ska köpa dina böcker. Jag tänker inte ”stödja” dej som nån j-a välgörare. Jag betalar för mig. Punkt slut.

  1. Hördu hjkl, du är faktiskt taskig. Jag står kvar vid de ideal jag hade på åttiotalet, men jag kan inte ta ansvar för att alla ska förstå vad jag menade då och menar nu. Ärligt talat – vad är ditt problem? Alla som vill får köpa mina böcker. De som inte har råd med det brukar låna dem av en som köpt dem eller på bibblan. Åter andra laddar hem dem och många av dem ger en frivillig donation. Har du verkligen satt dig in i vad jag försöker göra?
   Tror du på fullt allvar att vår protest mot den snedvridna arbetsmarknadspolitiken bottnade i att vi ville lata oss och låta andra betala? Jag kan meddela att det finns många oförmögna författare och konstnärer som avlönas med statliga medel och som är för fina för att kavla upp ärmarna och skaffa sig extraknäck. De är t o m för fina för att slösa tid på sina läsare. Det är inte jag.
   Varje dag talar jag med läsare, eller mejlväxlar, eller facebookar. Många av dem har haft det tufft och kan känna igen sig i det jag skriver om och rentav få kraft att förändra sina liv på grund av det. Har det med sättet de betalat på att göra? Vad har författargärningen med inkomsterna att göra öht? Med ditt tankesätt diskvalificerar du praktiskt taget hela världslitteraturen. För tro inte att våra mest kanoniserade författare levde på sålda exemplar. Det kan du lätt ta reda på själv.
   Om du nu bara vill läsa författare vars verk du MÅSTE köpa, då ska du hålla dig till kiosklitteraturen, för där har du de giriga upphovsmännen som bara ser dig som konsument. Grattis till att du vill bli utnyttjad!

 9. den gode fienden… jo dom har sin funktion. finns en bok med den titeln om knarket. har precis använt uttrycket själv angående legaliseringspratet i köpenhamn. den gode fienden, de demoniserade som blir syndabockar och har som funktion att få oss att fokusera på rätt problem….

 10. Nils Christie lever fortfarande, han uppdaterade även boken (Den Goda Fienden) med ett kapitel 2003. En bok som avskyddes av till exempel den svenska polisen och socialtjänsten. Originalboken går knappt låna, än mindre köpa. Medförfattaren Kettil Bruun dog dock i mitten av 80talet.

  Nils Christies ”Lagom Mycket Kriminalitet” (Utgiven 2005) kan jag rekommendera starkt, där han går vidare med tankarna från ”Den Goda Fienden”

  http://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=912710897X

 11. Jepp han lever och är starkt engagerad i narkotikafrågan än. Som socionom så var det inte populärt att använda sig av tankarna de hade i ”Den Goda Fienden” under utbildningen. Men är man intresserad av sociologi så rekommenderar jag som sagt boken här över och ”Den Goda Fienden”.

  Kettil Bruun kanske låter norskt men han jobbade nästan hela sitt liv i Finland.

  Snart kommer dock Nils dö, och då kommer en annan Nils ta för stort utrymme här i Sverige, Nils Bejerot, som i princip är motsatsen till Nils Christie.

  Jag tackar för dina ord, här som där, det mesta gillas starkt av den här enda Svenna.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.