DEMORALISERANDE DROGTESTER

urinprov_350Förslaget att införa drogtest i skolorna är ett typiskt exempel på politisk enfald. Eller populism, som Fredrik Federley uttrycker det.

Men påhittet går helt och hållet hand i hand med den människosyn som politiker och makthavare representerar. Vi ska betingas till laglydighet.

Skolbarn ska alltså inte avstå från droger efter att ha rådfrågat sina egna viktiga inre instanser som självrespekt och ansvar. De ska avstå för att annars kan de åka dit på drogtest.

Denna cyniska inställning kommer endast att lära unga människor att bli falska och utifrånstyrda. Och de vuxna ska lära sig spionera på ungarna. Hela livet blir en bisarr kurragömmalek där den fria viljan detroniseras, där vi istället uppmuntrar ett kriminellt tänkesätt: Ett brott blir inte brottsligt förrän man torskar. Allt handlar om att komma undan med whatever.

Det finns bara ett effektivt motgift mot drogmissbruk: Omsorg om det egna jaget. Men jag ser inga tendenser i det stora samhällsmaskineriet mot att främja en människotyp som tänker själv. Snarare berövar vi människor deras eget omdöme redan i den ålder då de ska börja utveckla det.

En reaktion på ”DEMORALISERANDE DROGTESTER

 1. Ja, vi lever i ett kontrollsamhälle från det vi föds,
  hur skulle det vara om barn kontrollerade vuxna lika mycket
  som vuxna kontrollerar barn. Låt barnen vara ifred, de klarar sig
  mycket bättre utan de vuxnas jävla tjafs.
  Vill nu någon knarka så gör de det det ändå, låt dem lära sig
  av sina egna misstag, så har det alltid varit – det funkar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.