DECKARDÖDEN

I tunnelbanan möts jag av en stortavlekampanj med en blond kvinna som skrivit en ny kriminalroman vars titel är Mercurion eller nåt liknande. Har aldrig hört talas om henne.

På en tågresa till Skåne läste samtliga i min vagn Mari Jungstedts senaste, en av de titlar man omöjligen kan missa, ens om man bor under en sten.

Åsa Linderborg tog nyligen upp hela Aftonbladets kulturdel med en analys av Camilla Läckbergs författarskap och blottlade hennes scheman och teman. Igenkänningen handlar tydligen inte bara om de vanliga, hyggliga huvudpersonerna, utan även om upplägget, samhällssynen och mördarnas snarlika motiv.

Förlagen prånglar frenetiskt ut sina deckare, folk grabbar en bok i flykten och vet precis vad de får med sig i hängmattan, samtidigt som allt fler krimförfattare trängs på marknadsytorna. Det är som att bre en klick smör på en allt större macka, men så länge det finns smör kan man nog skrapa ut det på ännu en liten del.

I många år har bokbranschens blöta fingertoppar anat att vinden kan vara på väg att vända, men så länge ingen annan bubbla syns i horisonten pumpar de enträget in luft i den gigantiska deckarballongen. Och nu stiger ett rosa moln upp på läshimlen. En svärm av amorpilar viner ner som små blixtar och hotar att spräcka deckarbubblan.

Ah! utbrister branschen. Vi har sett bokens framtid, och den heter Romance! Romanen 50 Shades of Grey har sålt i 15 miljoner redan, så här gäller det att fånga Cupido och snabbt ersätta brutala mord med ångande knull.

Därför ger jag tips på den ultimata övergångsromanen: Deckardöden!

I Deckardöden kan vi låta två undersköna gestalter – mannen mystisk och mörk, kvinnan oskuldsfull och blond – besöka Gotland, Fjällbacka, Öland, Linköping, Ystad och alla andra avskilda platser där svenska deckare utspelar sig. På varje ställe blir en känd deckarförfattare obotligt förälskad i en av de två romantiska figurerna, och så smäktande är deras kärlek att författarna inte ser nån annan utväg än att i tur och ordning ta sig av daga.

Skulle inte det bli en dödligt romantisk roman? Bokförlag – se hit! Ge mig ett astronomiskt förskott, så skriver jag den!

17 reaktioner på ”DECKARDÖDEN

 1. Jag bor inte under en sten (om än rätt nära)och jag vet inte om jag ger dig hopp eller misströstan, men jag har faktiskt missat Jungstedt. Men jag är rätt bra på att undvika saker jag inte VILL delta i. Bland annat deckare. Jag har tillåtit EN deckarförfattare i min bokhylla och det är Dennis Lehane. Han är bra för att han leker med moral. Han utmanar……

  För övrigt…din idé där…jag skulle totalt läsa den boken!

 2. Fick leta i min numera grumliga skalles minnesbank, och kunde endast komma ihåg att jag läst en bok som kan sägas tillhöra gengren deckare. Och det är ”Kattjakt” som är skriven under vad jag tror är en pseudonym… Den utspelar sig i min hemstad. Jag kommer faktiskt bara ihåg ytterst små fragment av den, och jag läste den nog innan millennieskiftet. Fast det jag minns tydligast är att jag tyckte att den var en ganska ”förmysigad” sak med viss dramatisk knorr. Men jag noterade att verkligheten i min hemstad (som jag hade och har mkt god insyn i) var och är långt värre än vad boken gav sken av. Just p.g.a ”mysighetskänslan” den hade över sig. Det finns inte så mkt mysigt i den verklighet som dessvärre överträffar dikten.
  Är det ungefär samma sak med deckargengren överlag?

  1. Johan, det är nog precis det: kontrasten mellan den uppdiktade hembygdsidyllen kontra de bestialiska morden. Biligt!

 3. Erbarmligast med Camilla Läckberg och vad heter nu den andra stora ”deckardrottningen” är väl det torftiga språket, som i en väluppfostrat usel skoluppsats. Historien är helt tvådimensionell dvs död, det finns inget annat än övertydligt sammanfogade bokstäver. En god kontrast tycker jag är Marie Hermanssons Himmelsdalen – otroligt välskriven och bra i jämförelse.

 4. Läser inte deckare särskilt ofta, någon gång vart 5:e år eller så. Tycker de är så infernaliskt tråkiga!
  Nu har jag iaf köpt och läst Förkunnaren och hade jävligt roligt medan jag läste den! Extra kul är det att se likheterna… med verkliga personer. Det blir kanske inte en nyckelroman av det men bra nära iaf. 😀
  Nu väntar jag på den 3:e och sista i Berit Hård-trilogin som tydligen ska ha skönhetsindustrin som tema. Det ska bli spännande! Kommer Troilius att stå som förebild för någon av karaktärerna?

  Stort tack för Berit hård! Jag gillar henne skarpt och hon är en minst lika god kvinnlig förebild som Lisbet Salander. Lie äldre, lite tröttare, inte fullt så mångsidigt kompetent, men hon har ett lika osentimentalt förhållande till män. Möjligen är det hennes ålder som gör det möjligt för henne vara den som tar kommandot. Hon är tuff, Berit och det är skönt att hon heter Berit också.
  Ett rejält namn!

  Stort tack för Berit och böckerna om hennes äventyr i mansvärlden! 😀

 5. Hej Unni! Undrar bara om den där boken du hade skrivit början på som du lät andra delta i. Är det den som heter Karriärmammans dotter??

  Väntar med spänning på Fällan, fick Bluffen inbunden i julklapp när den just kommit ut (hade önskat mig den) Fick för mig när jag hade läst typ halva att den inte var något bra och blev besviken. Så la undan den, sen tog jag fram den nu i sommar, tänkte jag kunde ge den en till chans, och den var ju så bra som jag hade förväntat mig från början! Vet inte vad det var med mig när jag läste den första gången :p Så då köpte jag snabbt Fällan på pocket, så nu väntar jag som sagt på sista delen, för det är väll sista med Berit Hård??

 6. Hej svejs – hoppas du kommer fortsatta blogga snart!

  Nu har jag last 50 Shades, triologin, skulle aldrig vilja byta mot en deckare.

  Den beskriver bra hur kvinnor kan bli uppslukade av dominanta man, det ar ju sexigt pa nagot vis – jag visste inte att det fanns ett helt community som utovar detta. Kanske man borde prova pa och lagga korten pa bordet fran borjan sa man slipper forvirringen som infinner sig nar en man vill bestamma allt och dominera en totalt.

  Jag tycker inte att det var ”mummy-porn” – djupare an sa, och den forklarar relationer som den du beskriver i Boven i mitt drama… jag tankte pa den nar jag laste, plus mina egna erfarenheter.

  Nu provar jag en toy-boy – wish me luck! lol Hoppas du mar fint!!!!

  Kramar / Mia

 7. Det mest intressanta med dig som människa så här på distans är väl varför du, och alla andra som liksom du, valt att leva hela sitt liv i det offentliga ljuset? Det blir jag lite nyfiken på. Vad är det i det ljuset som är oerhört lockande och vad händer när ljuset slocknar eller riktas åt ett annat håll? Du får gärna svara om du läser detta, men det tar jag som ganska osannolikt.

  Hälsningar/L

 8. hej! jag har läst nu två av dina böcker och ska börja med tredje idag. jag lyssnar på de via storytel och där du läser in själv måste säga du gör det jävligt grym och jag har så jävla svårt att lägga ifrån mig. jag blev förälskat i dina personer t.ex sofie från ”andra sida alex” och älskar wenke från ”heroinen” jag önskade att det kom flera böcker där wenke och sofie fanns med. tack för de bästa böckerna och jag har fått skratta undertiden.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.