BYE BYE HAPPINESS

falsk-lyckaDet bara överföll mig. Jag hade hämtat ett paket på tobaksaffären och medan jag väntade lät jag blicken löpa längs tidningsstället där livsstilsmagasinen för en köpstark kvinnlig målgrupp bredde ut sig.

Lyckofabriken. Så här gör du för att bli … ja, ni vet. Ibland knäcker jag för såna tidskrifter. Det finns pengar i den där lyckojakten. Lycka kostar ju pengar.

Det finns också en jätteindustri av föreläsningsevent och konferenser som går ut på att finna lyckan. Jag blev tillfrågad som talare på ett sånt. Då sa jag att jag bara kunde tala om att gå mot strömmen, om att lyckan finns i sidospåren. Om att drömfabriken bara skapar olyckliga människor. Arrangören hörde inte av sig mer.

Och när jag gick hem med paketet där min skrala bokföring låg var jag olycklig. För jag kan inte bryta glitter i den där lyckogruvan. Kan inte försöka inbilla folk nåt jag själv inte tror på. Jag har sett för mycket skit bakom de där lyckoprofeternas pråliga fasader, genomskådat deras förljugna dubbelliv. Därför är jag en outcast. En alien. Jag ringde min manliga väninna och grät. Han tröstade mig. Han känner som jag, fast han får inte ångest varje gång hyran ska degas.

Men sen hörde en tjej av sig och berättade att hon lånat hundratusen för att spela in en långfilm och nu ska den visas för alla som vill se den och de får betala vad de tycker att den är värd. Då blev jag glad. Motståndet växer.

Och en tjej på Fejjan blev så upprymd av att en kompis som bor i Staterna har kommit till stan att hon skrev: KUK vad glad jag blir!

Och KUK vad glad jag blev av det uttrycket. Ni får vänja er vid det. KUK på er!

21 reaktioner på ”BYE BYE HAPPINESS

 1. Hoppas på uppdateringar om hur det går med den där filmen. Det lät som ett intressant projekt.

  I övrigt tror jag att de flesta lyckotalare kan vara som min morbror relationsterapeuten, som har en historia av partnermisshandel. Jag tror helt enkelt inte på perfekta människor.

 2. Ja man kan säga att det är stake i en då man uttrycker sig så. Oavsett kön.

  Kommer ihåg när Babben åkte runt och pratade om att man skulle säga att det var en kvinna med mycket f….

  Men att ta för sig är bra och att våga gå mot strömmen och inte bara tänka på pengar tan göra saker för att man vill verkar bättre.

  Bidrar med en som en del kanske inte hört.

  (Kvinnor älskar starka män som falla men även den veke som står!)

  Leroy

 3. Skall så klart stå inte bara tänka på pengar utna för at man vill VERKA bättre.

  D.v.s. för den goda sakens skull våga gå emot strömen och vada uppströms. Ingen vet om du har vadar STAV eller inte.

  Så länge viljan och förmågan finns så är du nog lämpad.

  Balans i livet!

  Leroy

 4. Bye bye, love.
  Bye bye, happiness.
  Hello, loneliness.
  I think I’m a-gonna cry-y.

  Bye bye, love.
  Bye bye, sweet caress.
  Hello, emptiness.
  I feel like I could di-ie.
  Bye bye, my love, goodby-ye.

  There goes my baby
  With-a someone new.
  She sure looks happy.
  I sure am blue.
  She was my baby
  ’Til he stepped in.
  Goodbye to romance
  That might have been.

  Bye bye, love.
  Bye bye, happiness.
  Hello, loneliness.
  I think I’m a-gonna cry-y.

  Bye bye, love.
  Bye bye, sweet caress.
  Hello, emptiness.
  I feel like I could di-ie.
  Bye bye, my love, goodby-ye.

  I’m a-through with romance.
  I’m a-through with love.
  I’m through with-a countin’
  The stars above
  And here’s reason
  That I’m so free:
  My lovin’ baby
  Is a-through with me.

  Bye bye, love.
  Bye bye, happiness.
  Hello, loneliness.
  I think I’m a-gonna cry-y.

  Bye bye, love.
  Bye bye, sweet caress.
  Hello, emptiness.
  I feel like I could di-ie.
  Bye bye, my love, goodby-ye.
  Bye bye, my love, goodby-ye.
  Bye bye, my love, goodby-ye.

 5. Du Unni…du har inte funderat på att sluta röka? Tänk så mycket skit du tagit dig upp och ut ur, inte ska cigaretterna få ta dig? Vi behöver dig, länge länge till.

 6. En sak som jag funderar över när det gäller nätutvecklingen. Det här med att ungdomar fildelar – nu har ju Uggla gått ut med hur rippade artister, upphovsmän blir av bolagen. En sak som jag inte förstår att inte bolagen tänker på – vilken otrolig gratisreklam de får genom att människor utbyter favoriter med varandra. Det gör ju att folk får veta av varandra vilket utbud som finns – och bara det kanske till och med leder till ökad försäljning genom den ökade uppmärksamheten.

  1. Maria, nu blir jag helt rörd. Och av dig också, alven. Idag ska jag röka extra lite bara för det 😉

   @Howling: Men precis så är det ju. Jag ser hellre en framtid med massor av skapande verksamheter och artistkarriärer som inte behöver lida av elefantiasis utan där de flesta har tillräckligt många anhängare för att bara överleva.

 7. Dessutom kanske denna typ av gratisreklam leder till köphandlingar i betydligt större utsträckning än dyra globala kampanjer som man som konsument gärna suckar uttröttat åt. Däremot ett tips från andra människor i all vänskaplighet om en bok, eller film eller musik som man aldrig hört förut skapar ett stort intresse. Så funkar det i alla fall för mig.

 8. Är det inte också hög tid för stackars konstnärer, artister, författare att ta makten över försäljning och distribution. Förtrycket av dessa skapande har i princip forntida rötter i förakt för gycklare och det s k löjets professioner. Ytterst har det sina rötter i föraktet för kroppen som genomsyrar vår civilisation – där kvinnokroppen är det mest föraktliga genom sin revolutionära och eruptiva potential. Det handlar om det som inte går att styra – såsom t ex också kärlek och sex. Barn är också svårmanövrerade. Och allt som inte går att manövrera med hjälp av styr- och reglerteknik blir besvärligt i manssamhället som i stort kan sägas gå ut på att erövra och kontrollera naturen – till slut döda den.

  1. @Howling: Det min kamp f n går ut på är just det: att själv ta kontrollen över distribution, försäljning och innehåll. 1900-talet är sååå passé!

 9. Åh, vad bra att du blev lite rörd. Haha. För när jag tänkte efter lite extra sen blev jag rädd att du skulle bli smått irriterad, sådär som det är lätt att bli när folk påpekar att det är farligt att röka och undrar om man inte funderat på att sluta.

  Jag har hållt uppe i 19 dagar idag. Jag slutade helt tvärt för att jag bara inte ville röka längre. Det kändes som (ännu) en onödig last att gå omkring och bära på. Sist höll jag uppe i över ett år så jag vet ju att det går. När (eller om) jag tar mig ur och igenom mitt ätstörningshell kan jag liksom inte tillåta att lungcancer tar mig när jag är 50. Det vore liksom inte riktigt klokt att kämpa för att få leva bara för få att dö plågsamt innan jag hunnit leva klart.

  Första gången jag slutade oroade jag mig lite eftersom jag identiferade mig själv så mycket som ”rökare”. Jag visste inte vem jag var utan cigaretterna och en så pass löjlig sak, kan åtminstone jag tycka, hindrade mig länge ifrån att sluta. Men när jag väl gjorde det såg jag faktiskt inte längre något värde i att kunna identifiera mig med att röka.

  Det här råkade ju bli världens utlägg. Det var inte meningen. Jag lovar, jag jobbar inte för nicorette. Och de, de är ju nästan lika illa som tobaksindustrin då de tar så mycket för sina nikotinprodukter. Bäst är att köra utan dem även om man är en liten djävul de första dagarna.

  Jag längtar tills nya romanen blir färdig! Ja, den ni skriver på allihop. Om jag bara vågat hade jag också försökt mig på ett kapitel.

 10. Jag tänkte på att konstnärer författare och artister kanske äntligen skulle ta och få lov att skaka av sig alla parasiter som brukar tjäna pengar på dem och försäkra dem ett öde som unga lik.

  Fast det kanske inte går. Men i alla fall – det är ju många bolag och så som tjänat massa pengar på prestigen från skapandet – och lämnat den andra delen av arvet att bära för den enskilde konstnären – skammen över att vara en outcast.

 11. Jo, man har ju SÅ mycket tid och kunskap att själv vara:förläggare,tryckare,designer,försäljare,lagerarbetare,mediastrateg…..å just ja konstnär…
  OBS! IRONI OVAN!
  Att ha ”makten” över sina verk,böcker, musik osv är ju rent tragisk om man inte hinner hålla på med det man brinner för , dvs SKAPANDE!
  (Men vill man vara amatör inom alla områden så självklart är det ett fritt val!)

 12. @”en alv”
  Du missar ju hela poängen med rökning =)
  Tänk dig följande; Du står utanför stans flottigaste pizzeria och tar en cigg, tror du att folk kommer fram och börjar gnabba om att du borde äta hälsosammare ? =)
  Samma sak när folk tjatar om att man ska med till gymet, man tittar på dom och tänder en cigg och *poff* inget mer tjat om gymet =)

 13. ups, missade citatet =P

  ”Smoking takes ten years off your life. Well it’s the ten worst years, isn’t it folks? It’s the ones at the end! It’s the wheelchair, kidney dialysis, adult diaper fucking years. You can have those years! We don’t want ’em, alright? ” – Denis Leary

 14. Hej Unni!
  Har alltid diggat dina böcker och nu bestämde jag mig för att börja följa din blogg. Har lagt till dig på min egna nystartade hälsoblogg. Är satans skönt med en kvinna med krut i. En blogg som faktisk är intressant och man kan lära sig något. Fortsätt inspirera! Kram Sanna

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.