BACK ON THE BLOODY TRACKS

vacker-bro

Jag märker att det inte är nyttigt för det politiska medvetandet att befinna sig i ett reservat på Rivieran. Särskilt inte ett reservat där bara det rika och vackra folket rör sig och där man inte får bo om man är exvis arbetslös. (Sen är det en annan sak att många invånare i Cannes bara låter sitt kapital jobba medan de själva seglar, spelar golf och åker skidor i de provencalska alperna.)

Jag brakade således rätt ner i den svenska verkligheten där FRA-motståndet fått på nöten, och det känns väldigt ledsamt. Särskilt ledsamt är det att även Svedala är ett reservat där få bryr sig om viktiga politiska skeenden.

Sett från den aspekten kan tanken på direktdemokrati kännas skrämmande. Att primitiva puckon, underhållna till döds, ska få större inflytande. Jag tänker då särskilt på den bild av ”verklighetens folk” som Göran Hägglund målat upp. Men sen finns det bloggare som Josh, som borde få vara med och bestämma mycket mer. När ska någon av våra större tidningar upptäcka vilken talang och klokskap de går miste om för varje dag som går utan att de suger in honom?

Att överlåta makten åt folket är alltid ett risktagande. Jag menar, om vi skulle införa systemet en man – en röst, då skulle kineserna avgöra världens fortsatta öden. Hur känns den tanken?

Å andra sidan: de folkvalda representanterna glider runt som popstjärnor och har väldigt lite gemensamt med det folk de ska representera. En ohelig allians mellan politiken och den mediala makten blir ofrånkomlig och elitbegreppet, i motsats till klassanalysen, får relevans. Lobbyisterna springer runt som små elakartade celler och plötsligt har lagar stiftats, lagar med vittgående konsekvenser i generationer framåt. Voilà – FRA!

Internet är miljoner gyllene broar för oss som vantrivs i kulturen. Vi vill inte ha grindvakter vid brofästena, vill inte vara tvungna att rapportera våra ärenden när vi ska förflytta oss över korruptionens och maktmissbrukets mörka vatten för att förenas i gemensamt förstånd och motstånd.

Och jag önskar så att fler medborgare förstår att det är den fria kommunikationen vi slåss för. Ja, vi slåss för att få använda det som utgör mänsklighetens innersta väsen. Att täppa till det är omänskligt.

Jag tänker lägga min röst på Piratpartiet i riksdagsvalet. Jag ska förklara närmare varför. En annan dag.

15 reaktioner på ”BACK ON THE BLOODY TRACKS

 1. Ser fram emot att få läsa varför du väljer att rösta på Piratpartiet i Riksdagsvalet!

  Som en vän till mig sa igår:
  ”Att hata internet är att hata mänskligheten, internet är bara en spegel. Tycker man inte om det spegeln visar är det mänskligheten man har problem med.”
  Så klockrent!

 2. Jag observerade att medan ni och Margot Wallström fick frågor om unga män och prioritering att välja politiken framför familjen så tassade Skavlan väldigt försiktigt runt Terry Jones och det faktum att han är ihop med en 40 år yngre svenska. Fegt!

 3. Med den logiken leder representativ demokrati till diktatur:

  http://en.wikipedia.org/wiki/German_federal_election,_March_1933

  Nej. Det handlar nog om att valda politiker inte lyckats foera en politik som folket gillar. Daa faar folket ta till direktdemokratin.

  En annan sak aer att det inte alls behoever vara naagot rasistiskt bakom att foerbjuda minareter. Min gissning aer att kyrkklockor kan vara lika opopulaera.

  http://aktivdemokrati.wordpress.com/2009/07/19/ding-dong-eller-allah-oh-akbar-eller-inget-av-det-omrostning/

  MVH
  MrPerfect72
  http://www.aktivdemokrati.se

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.