UNNI DROUGGE FÄLLD I GRANSKNINGSNÄMNDEN

När jag fick veta att ett program jag sände i Radio 1 fälldes av Granskningsnämnden trodde jag naturligtvis först att fällningen gällde något av mina blasfemiska och strängt partiska uttalanden. Döm då om min förvåning när fällningen konstaterade att jag ”otillbörligen gynnat kommersiella intressen”.

Ni som följt mig känner säkert till min inställning vad gäller kommersiella intressen. Här kan ni läsa min kommentar som publicerats på Second Opinion.

Radio 1 hör under MTG (Modern Times Group) som är ett reklamfinansierat mediehus. Jag hoppade in under en säsong förra året och kritiserade konsekvent vårt genomkommersialiserade samhälle samt den politiska dumhet som kännetecknar ett ruttnande samhällssystem. Det hade jag lov till, jag fick s a s ta spaken i egna händer och ingen la sig i ämnena jag tog upp – en lyx för en missanpassad typ som jag.

Ingen av lyssnarna anmälde programmet till Granskningsnämnden, det var instansen själv som på eget iniativ beslutat att granska vissa sändningar.

Nu bryr jag mig inte så mycket om detta fall, GRN har gjort många anmärkningsvärda fällningar genom åren, och många är de ansvariga utgivare som anser att prövningar i nämnden är ungefär som att kasta tärning – utslagen tycks nästan slumpartade.

Men jag undrar hur det är ställt med de personer som är satta att granska utbudet i etermedierna. Inga av namnen bakom beslutet känner jag igen, men får känslan av att nämnden utgör en av alla dessa skyddade verkstäder som upprättats för tomtar som inte längre kan försörja sig i sin bransch och därför tilldelas diverse uppdrag i förbund, nämnder och styrelser mot en varierande ersättning.

Någon kanske borde ta och granska Granskningsnämnden?

Här är deras beslut för den som gitter läsa.

6 reaktioner på ”UNNI DROUGGE FÄLLD I GRANSKNINGSNÄMNDEN

  1. Jag ska tipsa GRN om att nästan alla som deltar i Skavlan gör det för att få överdrivet mycket reklam för sina böcker, skivor och annat på bästa sändningstid.

    Skavlan borde fällas flera ggr om eftersom han på ett uppenbart sätt gynnar deltagarna i programmet och det är i allra högsta grad mätbart att försäljningssiffrorna rusar i höjden efter deltagande i Skavlans fredagsmysprogram.

    1. Tack Eric! PLUS att nästan ingen som inte är kommersiell och ligger på topplistor ens får vara med i selloutprogrammet 🙁

  2. Maria Edström jobbar på journalisthögskolan i göteborg där jag precis varit student :p
    opartiskhet och inte-sprida-reklam i all ära, men ibland känns det som att man måste kunna prata om böcker och samhällsområden utan att vara en opartisk robot.

  3. Jag älskar både Dig och vad Du står för Unni. GRN kan slänga sig i väggen. Tycker deras fällningar alltid låter märkliga…oftast iaf. ;p Skit i dom bara, det är en samling inkompetenta träbockar…

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.